• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tester diagnostyczny. Który wybrać?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@michal_michal To żeś poleciał z cenami za "odczyt błędów" .
Ja za off-line biorę 120 zł a za on-line polewę ceny aso , czyli od 170 zł fiaty po 300 zł audi .
Ja swego czasu miałem w piku 12 oryginalnych głowic , teraz ograniczyłem sie do 4 . Koszty abonamentów przez ostanie 2-3 lat tak wystrzeliły w kosmos ze przy 8 godzinnym dniu pracy musiał byś tylko robi "odczyty błędów " by to odrobić a trzeba też inne rzeczy robić .
Z jednym się nie zgodzę . Testery typu off-line maja sens w zależności od koncernu do 2015 a dla reszki marek do 2025 - ostatni rok samochodów bez sgw .

Ostatnia edycja:

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
@michal_michal To żeś poleciał z cenami za "odczyt błędów" .
Ja za off-line biorę 120 zł a za on-line polewę ceny aso , czyli od 170 zł fiaty po 300 zł audi .
Ja swego czasu miałem w piku 12 oryginalnych głowic , teraz ograniczyłem sie do 4 . Koszty abonamentów przez ostanie 2-3 lat tak wystrzeliły w kosmos ze przy 8 godzinnym dniu przy musiał byś tylko robi "odczyty błędów " by to odrobić a trzeba też inne rzeczy robić .
Z jednym sie nie zgodzę . Testery typu off-line maja sens w zależności od koncernu do 2015 a dla reszki marek do 2025 - ostatni rok samochodów bez sgw .
Czy poleciałem to bym polemizował. Gdzie sie nie ruszysz to abonament. Ważne żeby klient wiedział za co płaci, a mechanik wiedział co robi i po co. Jeśli chodzi np. o Forda to wiele testerów nie widzi takich parametrów jakie widzi OE sprzęt, a każdy kto probował online wiedział jak to jest. Euro z konta poszło, a program nie koniecznie zadziałał. Ryzyko awarii sprzętu, wymiana, amortyzacja wszystko musi być wliczone w cenę.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@michal_michal Ja akurat forda sobie odpuściłem bo w okolicy mam chłopaka który robi tylko fordy i ma dostęp online (chyba 7000 zł rocznie on płaci ) . Ja zajmuje się francusko - amerykańskimi modelami .

Wykup dostępu na godziny jest kompletnie nie opłacalny . Tylko abonament z góry na rok . Ja chciałem tacie dokodować nowy kluczyk do craftera 2021 to jak zobaczyłem ile kosztuje dostęp godzinny i porównałem z cena w aso to powiedzieli tacie by to zrobił w aso jak będzie przejeżdżał po drodze .

Ostatnia edycja:

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Może, nie wiem jak jest przy zakupie na rok ale przy zakupie na godziny jeśli wykupię dostęp na PC to jak zaloguje się na laptopie to niestety lipa. Musi być użyty ten sprzęt dla którego została licencja wykupiona.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Ja mam/miałem kilka kont aso i do loginu przypisany jest konkretny numer seryjny głowicy przysłanej przez przedstawicielstwo danej marki .

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Temat całkiem zjechał, ale to dobrze. Mogę zrozumieć, że auta które są na gwarancji mają blokady sterowników, ale to jest przecież wykorzystywanie pozycji monopolisty. Czy aby tematem nie powinien zająć sie UOKiK/UE, na ludzki rozum?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Ue już się zajmuje chcąc wprowadzić „data act „ i nas ujebac wszystkich

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
To zmierza by zaorać małe warsztaty . By podołać tym wszystkim zmianom finansowo warsztat musi mieć przynajmniej z 5-6 stanowisk .
@08michael Te blokady zaczęły sie już w 2017 roku na wniosek rządzących by samochody był "bardziej bezpieczne na włamania hackerów" .

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
@voodo Autel jak i launch obsługują sgw ale do działania wymagany jest odpowiedni abonament funkcji online . W budżetowych interfejsach a o takich jest ten watek takiej funkcji online w cenie interfejsu nie uświadczysz - trzeba dokupywać osobno .
SFD 1 to jest takowy odpowiednik sgw . Ale też jest SFD 2 które odpowiada za funkcje jeszcze wyższego poziomu i te da się wykupywać tylko na godziny (50 euro godzina) - nie występuję w abonamencie rocznym no chyba ze masz dostęp do konta dealer'skiego .

@GSS-Daniel Same abonamenty na te 10 interfejsów rocznie to by było z 120 tys zł roczni . Nie wiem jak duży to musiałby być warsztat by to okiełznać finansowo . Ja dlatego mam Launch x431 euro który w ramach abonamentu rocznego (6000zł) ma SFD dla grupy VAG , SGW dla FCA , Mercedes'a , hyundai/kia oraz renault/nissan . Nic tańszego na ten mement niema .
Cześć , jaki masz mdel Launcha? w tej chwili mam euro pro 4 który nie ma doip i canfd. myślałem żeby kupić launch pad 5 lub 7.
do vaga to mam ori vcds także sfd nie problem. czasami jest jakiś francuz świezy i jest problem z sgw

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@Serwismiechów Na ten moment pod sgw launch x431 euro , tylko kwota na start przeraza . Niestety pakietowe sgw maja tylko drogie interfejsy nawet z autel,a . Podejrzewam ze za 5 lat to się zmieni tylko pytanie czy klienci wrócą do tego czasu czy ktoś ich nie przejmie .
PAD to wersje na chiny i tam dokupienie sgw kosztuje 3 razy drożej jak w wersji na Europę .
Nawet aplle poszło tą drogą i teraz najpierw będzie premiera wersji pro a dopiero za 8 miesiecy zwyklej wersji .

Ostatnia edycja:

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
@Serwismiechów Na ten moment pod sgw launch x431 euro , tylko kwota na start przeraza . Niestety pakietowe sgw maja tylko drogie interfejsy nawet z autel,a . Podejrzewam ze za 5 lat to się zmieni tylko pytanie czy klienci wrócą do tego czasu czy ktoś ich nie przejmie .
PAD to wersje na chiny i tam dokupienie sgw kosztuje 3 razy drożej jak w wersji na Europę .
Nawet aplle poszło tą drogą i teraz najpierw będzie premiera wersji pro a dopiero za 8 miesiecy zwyklej wersji .
Taki PAD 7 miał premierę w 2021r, wtedy polecałeś ;)
nie mam na tyle klientów żeby wybulić 15 koła i zrobić kilkanaście razy w roku. Bedzie wieksza ilość to za 2-3 lata kupię coś nowego

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@Serwismiechów Tak polecałem ale minęły 4 lata i sytuacja się zmieniła . Ogólnie średnio co 3 lata będzie zmieniać się sytuacja .
To na przeczekanie albo x431 pro5 smartlink lub x431 pro3s+ elite.

Ostatnia edycja:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Ja wczoraj odpaliłem nowy sprzęt
Na razie jestem zadowolony

Załączniki

• IMG_3096.jpeg
    IMG_3096.jpeg
    4,2 MB · Wyświetleń: 32

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@Serwismiechów Dziś sprawdzałem i do tych dwóch modeli co podałem można w razie czego dokupić pełny pakiet sgw (20 tokenów renault ) za 1100$ , pewnie u chińczyka na ali da się kupić taniej .

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Ja juz pisalem .. launch jest b.dobrym sprzetem do diagnostyki . Do tego jeszcze jakiegos autela i starale kapcie mozna napierdzielac . Na chwile obecna nie ma co sie podniecac na " sermi " bo juz sa dostępne " inne opcje " ... duzo tansze i robiące auta 2024+ .

Do góry Bottom