• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lekki wyciek na zewnatrz - Zanim wymienisz uszczelkę pod głowica...

strendel

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Biłgoraj
Może komuś oszczedzi czasu i pieniedzy.
Miałem spory wyciek, ostatnio już mieszaniny oleju z płynem chłodzącym, konkretnie w silniku renault f8q. Temat właścicielom znany, prawy róg od strony alternatora, w poblizu magistrali olejowej. Gotowałem sie, jak zwykle do wymiany uszczelki, gdy wpadł mi w rece instruktarz serwisowy saab postepowania w takich przypadkach. Chodzi o zwykłe dokrecenie głowicy. W skrócie: Saab sauwazył ze z biegiem lat i km, na skutek sił działających na głowicę itp, dochodzi do naturalnego rozluznienia uszczelnien pomiędzy głowicą i blokiem, czego skutkiem jest wydostawanie sie na zewnatrz płynów eksploatacyjnych np. oleju i płynu chłodzącego. Skutecznym sposobem zaradzenia temu procesowi może być zwykłe dokręcenie głowicy!
Dla nie znających angielskiego (opis w obrazku): Etap1. luzujemy śrubę nr.1, nastepnie dokręcamy ja momentem 40Nm. To samo robimy z pozostałymi srubami w standardowej kolejności. Etap2 dokrecamy śruby momentem 60Nm. Etap3 dokręcamy sruby o 60stopni. Zastosowałem to po sporym wycieku oleju/płynu (struga płynącej cieczy widoczna gołym okiem) i po 200km susza! Jak się coś zmieni dam znac, na razie sukces. Załuję że zmieniłem z tego powodu nie jedną uszczelkę.... Dodam że w tym konkretnie silniku śruby są na zewnątrz nie trzeba ściągac pokrywy zaworów. Cała operacja zajeła nie wiecej niż 15min a efekt przerósł oczekiwania...
Saab zaleca to robić tak:

Załączniki

• ScreenHunter_01 Mar. 26 18.58.jpg
    ScreenHunter_01 Mar. 26 18.58.jpg
    69,6 KB · Wyświetleń: 150

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
czasem warto spróbować.. klient na pewno będzie szczęśliwy, że zapłaci 100 PLN a nie 1000 :)

I zrobiłeś drobny błąd opisując procedurę po polsku - ostatni etap to dokręcenie o 90stopni, a nie 60 jak napisałeś, a przynajmniej tak jest w załączniku :)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Uważam, że tutaj jest pewien niuans. Trzeba mieć świadomość, że uszczelka ta już jest zgnieciona i dokręcanie na kąt jest mniej bezpieczne niż na moment.
Tak, że jeśli przy nowej uszczelce było 40Nm, 60 Nm, i raz +90
a teraz na zgniecionej +90 nie wiadomo czy się da i czy nie będzie za dużo. Być może 60 stopni będzie akurat. :)

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
kolega załaczył załącznik i pisze, że jest to oficjalna informacja SABA, więc myślę, że jednak w tym przypadku 90stopni dotyczy "poprawienia" uszczelki, a nie zakłądania nowej

A

autozibi

Mam nadzieję , że jak zwykle Polak nie będzie mądry po szkodzie .
Od jakiegoś czasu mam zamiar w swoim opelku F wymienić UPG z powodu wycieku .
Dzisiaj skusiłem się na to dokręcanie :eek::eek::eek::eek::eek::eek: .
Śruby na razie całe :p:p .
Szczerze mówiąc nie wierzę w tą operację , według mnie nadal będzie wyciek .
Przecież głowica czy kadłub się nie wyprostował .
Po za tym ta operacja nic nie da w przypadku uszczelek stalowych .

strendel

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Biłgoraj
Oczywiście chodzi 0 90 stopni w trzecim etapie. W renówce którą dokreciłem susza po 250km. Jezeli jest krzywa głowica to pewnie dokrecanie nic nie da. Tu chodzi o docisnięcie głowicy po naturalnym rozluznieniu na wskutek długotrwałego działania sił "rozluzniajacych":) Jezeli chodzi o siły to ostatnie dokrecanie o 90 stopni szło lzej niż dokręcanie nowej uszczelki wg instrukcji. Takze nie ma nic "na chama" a przynajmniej nie było w tym przypadku

Załączniki

• ScreenHunter_01 Mar. 27 18.09.jpg
    ScreenHunter_01 Mar. 27 18.09.jpg
    103,3 KB · Wyświetleń: 47
Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A czasem dokręcenie może pomóc , warto sprawdzić . Kiedyś po 1000 km się przyjeżdżało na dokręcenie głowicy .

strendel

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Biłgoraj
Małe update. Wczoraj robiłem to z silnikiem 2.5d, OM601 chyba, mercedesa. W trzecim etapie poszło tylko 45 stopni, strzsznie ciezko było i wyszedł pot na czoło ale sruby nie puściły:rolleyes:

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Małe update. Wczoraj robiłem to z silnikiem 2.5d, OM601 chyba, mercedesa. W trzecim etapie poszło tylko 45 stopni, strzsznie ciezko było i wyszedł pot na czoło ale sróby nie puściły:rolleyes:
ten sposób ma zastosowanie tylko wtedy gdy masz nowe śruby, jeśli są przeciągnięte to je jeszcze bardziej przeciągniesz lub urwiesz :) ja w moim audi miałem śruby głowicy wyciągnięte o 4 mm :eek:, wymieniłem pół roku temu uszczelkę, śruby, rozrząd i mam spokój ;)

strendel

Uczestnik
Punktów
9
Miasto
Biłgoraj
Po małym doświadczeniu z dwoma autami, myślę że mogę z czystym sumieniem polecic tą metode do zastosowania w silnikach w których uszczelka nie była wymieniana od długiego czasu/przebiegu. Śruby wtedy wykrecaja się swobodnie, w renault sruby odkręciłem niewielkim momentem (szkoda że nie zmierzyłem kluczem), w mercedesie szło ciężko ale ale głowica była robiona nie tak dawno i sruby jeszcze trzymały.

A

autozibi

Po małym doświadczeniu z dwoma autami, myślę że mogę z czystym sumieniem polecic tą metode do zastosowania w silnikach w których uszczelka nie była wymieniana od długiego czasu/przebiegu. Śruby wtedy wykrecaja się swobodnie, w renault sruby odkręciłem niewielkim momentem (szkoda że nie zmierzyłem kluczem), w mercedesie szło ciężko ale ale głowica była robiona nie tak dawno i sruby jeszcze trzymały.

Od mojego ostatniego wpisu minęło około 2 - óch tygodni ( przebieg 380 km ) od dokręcania śrub głowicy .
Niestety u mnie na razie bez zmian - wycieki są nadal .
Plus tego zabiegu , że zajęło mi to tylko 15 minut .

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
myślę, ze nie można patrzec na wartości podane na początku i przykładać ich do każdego silnika. To są wartości do tego, konkretnego silinka.
Nie wiem jakie sa dla niego bazowe momenty, ale porównując te do dokręcenia z bazowymi, możnaby myśleć dopiero o dokręcaniu w innych silnikach - w niektórych pewnie mniej, a w innych wiecej.
Stosując tą metodę do wszystkich można pourywać śruby...

Do góry Bottom