• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

letnie opony

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a które najlepsze i najtańsze ?

Ostatnia edycja:

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Link wkleiłem do założyciela tematu ale powiem tak, że szukając dla siebie nowych opon to przeczytałem wiele testów i kupowałem opony głównie z tych polecanych ale patrzyłem również na cenę. Kiedyś kupiłem uniroyal rainexpert i zauważyłem, że jeżeli chodzi o szybkość zużycia bieżnika to szału nie robiły, lepiej od nich wspominam michelin energy, które miałem nawet używane i wytrzymały dłużej. Od roku jeżdżę na dunlopach(nie pamiętam modelu) i patrząc również na zużycie to porównałbym je bardziej do michelina. Bratu wybrałem continentala i pokonuje on dłuższe trasy i jestem pod wrażeniem trwałości tych opon.
Wiem, że zużycie bieżnika to nie najważniejsze kryterium wyboru opon jednak większość kierowców nie jest rajdowcami i do spokojnego przemieszczania się to może być kluczowe kryterium, zwłaszcza jeżeli ktoś nie chce pozbywać się szybko samochodu. Wiadomo na nowej oponie przyczepność wzrasta i to da się zdecydowanie odczuć, zwłaszcza na mokrej nawierzchni mogę pochwalić dunlopa. Jeżeli chodzi o continentala to niestety mogę powiedzieć tylko to, że opona jest trwała i brat jest zadowolony z jazdy. Gdybym miał jeszcze raz kupować to pewnie dołożyłbym tym razem do continentala zwłaszcza, że kiedyś kupowałem używane continentale i także byłem zadowolony.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja ma dość ciężkie auto i jak droga pozwala to i szybkie wiec ... nie wiem co kupić C5 3V6 to krowa

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Jeżeli bierzesz pod uwagę używane opony i masz możliwość kupienia continentala w ładnym stanie to głównie tutaj bym szukał zwłaszcza, że cena również gra rolę.

Mareckis

Początkujący
Punktów
1
Ja bym postawił na komplet nowych, pewniejszych... Co do konkretów to ja w tym roku postawiłem na Strial 301 i spisują się zadowalająco. Dobrze trzymają się drogi.

Do góry Bottom