Link wkleiłem do założyciela tematu ale powiem tak, że szukając dla siebie nowych opon to przeczytałem wiele testów i kupowałem opony głównie z tych polecanych ale patrzyłem również na cenę. Kiedyś kupiłem uniroyal rainexpert i zauważyłem, że jeżeli chodzi o szybkość zużycia bieżnika to szału nie robiły, lepiej od nich wspominam michelin energy, które miałem nawet używane i wytrzymały dłużej. Od roku jeżdżę na dunlopach(nie pamiętam modelu) i patrząc również na zużycie to porównałbym je bardziej do michelina. Bratu wybrałem continentala i pokonuje on dłuższe trasy i jestem pod wrażeniem trwałości tych opon.
Wiem, że zużycie bieżnika to nie najważniejsze kryterium wyboru opon jednak większość kierowców nie jest rajdowcami i do spokojnego przemieszczania się to może być kluczowe kryterium, zwłaszcza jeżeli ktoś nie chce pozbywać się szybko samochodu. Wiadomo na nowej oponie przyczepność wzrasta i to da się zdecydowanie odczuć, zwłaszcza na mokrej nawierzchni mogę pochwalić dunlopa. Jeżeli chodzi o continentala to niestety mogę powiedzieć tylko to, że opona jest trwała i brat jest zadowolony z jazdy. Gdybym miał jeszcze raz kupować to pewnie dołożyłbym tym razem do continentala zwłaszcza, że kiedyś kupowałem używane continentale i także byłem zadowolony.