• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Logi 1.9 TDI - prośba o opinie

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Witam,

Proszę o pomoc i wyrażenie swojej opini (Audi A3 1.9 TDI BLS).

1) Wymieniłem ostatnio dwumasę oraz sprzęgło. Auto w jeździe odżyło, i naprawdę fajnie chodzi. Nie rozumiem tylko dlaczego przy odpalaniu, dostaje ,,strzała". Czasami odpala z takim kopem, że mało drążek od biegów nie wyskoczy. Na ciepłym silniku efekt jest gorszy, na zimny jakby bardziej stabilnie odpalał.
Pytanie: Czy to się jeszcze w jakiś sposób ułoży ? Czy mam wrócić do mechanika aby spojrzał na to ? Auto miało 2 dni odłączony akumulator, i może rozruch ma słaby ?

2) Proszę o analizę logów dynamicznych. Proszę zwrócić uwagę na pole ,,Exhaust Gas Recirculat. (actual)" grupa 03 oraz ,,Boost Pressure (actual)" grupa 11.

Nie rozumiem dlaczego na postoju często wskakuje mi wartość ~420 mg/str, gdy komputer żąda ~220 mg/str. Gdy wcisnę na chwilę pedał gaz, lub gdy ruszę, wartości mniej więcej się wyrównują. Czyżbym miał zaślepionego EGRa ? Czy przepływomierz szwankuje ? Z turbo po logach też mi coś nie gra. W jeździ wydaje mi się jakby za późno nabierał prawdziwej mocy. Zastanawiam się czy nie mam gdzieś nieszczelności w dolocie powietrza.

Dodam jeszcze, że na jałowym biegu na postoju auto pracuje trochę nie równo. Dawka ,,Inection Quantity" w grupie 01 na rozgrzanym silniku skacze pomiędzy 6,5 a 6,9. Może po prostu układ wtryskowy/paliwowy już zaczął wyglądać na swoje lata ;)

Link do logów VCDS:
https://log.malonetuning.com/chart/...DjWjDnGBww5NSw5fChcKHw5NdQsO4AsKyB8K0VsK0AAAA

Bardzo proszę o opinię. Być może to tylko drobiazgi dla 12 letniego auta i nie mam czym się martwić :) W przypadku złośliwości proszę się powstrzymać i ominąć ten temat :p

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
E no tak bez złośliwości to się nie godzi panie.

Co to za badziewie te logi. Tak nozka sobie podrygiwales na gazie? Trzeci bieg przy 1500obr i pedal w podlodze do 4500 obr a potem logi na vaglog. I logi robić oddzielnie. Ja tam nic nie widze w tych twoich logach. Chyba od alko oslepłem.

Ostatnia edycja:

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Serio, aż tak źle ? :p
Ok, postaram się o lepsze logi ;)
Ale mimo wszystko, dzięki za zainteresowanie.

marek15snk

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Rzeszów

Załączniki

• lambda.jpg
    lambda.jpg
    109,9 KB · Wyświetleń: 8
  • temp.jpg
    temp.jpg
    93,7 KB · Wyświetleń: 8

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Wykresy wrzuć. To co żąda ecu i to co faktycznie się dzieję. Na.postoju.i na 3 biegu praktycznie od zera do odcinki

Do góry Bottom