• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LPG Ford Mondeo

Krzysztofgg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowogarf
Proszę o opinię na temat instalacji LPG w Fordzie Mondeo MK4, silnik 2.0 benzyna, 145km na liczniku. Jakie wady jakie zalety? Czy silnik się niszczy?

Krzysztofgg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowogarf
Witam a tak na poważnie pytam , czy ktoś ma wiedzę doświadczenia czy w tym modelu gaz jest akceptowalny , i czy niema żadnych potwierdzonych awarii które eliminują ten silnik model do instalacji LPG dziękuję jeżeli nie jest to problem o odpowiedź pozdrawiam

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1560
straciłeś abonament na google? ;)

jak nie będziesz zakładał najtańszej opcji z najtańszymi gratami to będzie dobrze.
do tego oczywiście odpowiedni warsztat z renomą i doświadczeniem. no i serwis: wymiana filtrów, regulacja

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
628
Miasto
Okolice Krakowa
Jest git, gazowałem nieraz. Trzeba tylko luzy sprawdzać, bo nie ma hydrauliki i wybrać szybki i precyzyjny wtryskiwacz i będzie latał.

Krzysztofgg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowogarf
Heh nie no abonament mam
Automatyczne połączenie postów:

Szukam recenzji od fachowców a tu chyba takich znalazłem , może głupie pytanie jeszcze , ale przy wszystkich tych wymianach itp czy jest szansa że polata ładne parę lat na tym gazie , a jeśli nie to co może się zepsuć podczas złego użytkowania

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
628
Miasto
Okolice Krakowa
Szczerze powiedziawszy to bardziej bym się martwił ile oleju będzie spalał niż tym ile zrobi na gazie. Ten motor dobrze potrafi oliwy opie*dolić.

Krzysztofgg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowogarf
Czyli tak po krotce jest sens instalować gaz , czy raczej sobie odpuścić

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
628
Miasto
Okolice Krakowa
Oczywiście, że jest sens. Jest tylko jedna bardzo ważna zasada - przy montażu LPG oszczędza się na paliwie, a nie na samym montażu. Dobre graty, dobry warsztat i nawet nie będziesz wiedział, że masz gaz na pokładzie.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
U mnie przyjęła się zasada ze silniki bez hydrauliki sporo warsztatów sobie odpuszczą. Dlaczego? A no dlatego że jak wytłumaczyc klientowi że trzeba sprawdzać luz zaworów... A jak sprawdzic i jest źle to wałki w górę, wymiana płytek czy szklanek, nowy rozrząd.... Robiłem niedawno kia 1,4, luz regulowany wysokością szklanek. Po roku czasu od montażu zaczęły się klocki, nierówno pracował, kiepsko zapalał. Zawory wyjarane aż miło. Klient z gębą ze pojedzie do tego gazownika ze zrobi mu krzywdę, jaką ma oszczędność jak teraz głowica, łańcuch i dużo innych zeczy do wymiany.... Nie chciałbym być w skórze lpg mastera :) wiadomo, lpg swoją drogą, montaż swoją drogą a graty swoją. Jednak uważam że to tylko przedłuża czas prawidłowej pracy silnika a i tak grube koszty będą zauważalne. Nie jestem monterem lpg, co nie oznacza że nie montuje:) to oczywiście tylko moje 5 groszy w tym temacie.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
628
Miasto
Okolice Krakowa
Montowałem gaz w bardzo wielu konstrukcjach, które nie mają hydrauliki i nie zaobserwowałem znacznego wzrostu tempa w zmniejszaniu się luzów zaworowych, a wypalić zawór potrafi i na hydraulice. Jak się kładzie Valteki i strojenie sprowadza się do autokalibracji to pozdro 600.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Od ropy to się odczepta przecie mam tera Punto w dieslu. Już widzę te wpisy "sory Bartek nie chcieliśmy, tak jakoś wyszło, nie będziesz nas bił?"
A co do tematu. Jak ktoś dbał to będzie ok. Chodzi mi o skład mieszanki

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2068
Miasto
Kaczory
No i jeszcze kwestia mieszanki... Na LPG każdy płacze, zeby mniej palil...

Delbeta

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Połaniec
Gaz do kuchenek .. ziemia dla ziemniaków :D
Gaz założysz do wszystkiego tylko żeby to było zrobione i serwisowane zgodnie ze sztuką

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jeśli dobrze pamiętam te silniki są na łańcuchu,a skoro są na łańcuchu to, to jednostka nie Forda a Mazdy a skoro Mazdy to do lpg się nadaje,zreszta słynie z solidności.

Do góry Bottom