• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo v40 2015 D2 120km kod silnika D4204T8

Punktów
0
Witam wszystkich,

zastanawiam się nad kupnem Volvo V40 z 2015 roku, z silnikiem D2 120 KM (kod silnika D4204T8). Czy ktoś mógłby podzielić się opinią na temat tej jednostki? Słyszałem, że diesle 1.6 D2 114 KM uchodziły za jedne z lepszych, jednak od około 2015 roku Volvo stosuje już głównie silniki 2.0 - stąd moje pytanie o kulturę pracy, trwałość i typowe problemy tej wersji. Dodatkowo zastanawiam się, czy warto brać ten model z przebiegiem 233 000 km. Czy ten silnik dobrze znosi takie przebiegi i na co przede wszystkim powinienem zwrócić uwagę przy oględzinach?
Z góry dzięki za każdą opinię!

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
No i właśnie o to mi chodziło - po cholerę Ci DIESEL przy takich przebiegach ??? Przy 7 km on się nawet nie zagrzeje, chłopie wyluzuj i szukaj benzyny - może trochę więcej pali, ale będzie mniej awaryjny.

Punktów
0
No i właśnie o to mi chodziło - po cholerę Ci DIESEL przy takich przebiegach ??? Przy 7 km on się nawet nie zagrzeje, chłopie wyluzuj i szukaj benzyny - może trochę więcej pali, ale będzie mniej awaryjny.
W tym wątku chcę zasięgnąć opini na temat silnika a nie z całym szacunkiem tego czy to ma być benzyna czy diesel. Oczywiście że wolałbym benzynę ale budżet pozwala mi na diesla który jest tańszy i których jest więcej na rynku. Jest wg jakaś sensowna benzyna w Volvo v40 do 2014 roku? Z tego co kojarzę tam jest w ecoboost który do najlepszych nie należy.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Jakieś diesle Volvo z podobnych roczników miały problemy z dużym poborem oleju przez pierścienie. Nie pamiętam które, ale lepiej zainteresuj się tym tematem. Ogólnie jak pamiętam sporo V40 2.0 z tych roczników jest sprzedawanych jako uszkodzone więc coś może być na rzeczy. Kup lepiej dwa lata starszego ale z 1.6 HDI pod maską

Do góry Bottom