• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo v40 2015 D2 120km kod silnika D4204T8

Punktów
0
Witam wszystkich,

zastanawiam się nad kupnem Volvo V40 z 2015 roku, z silnikiem D2 120 KM (kod silnika D4204T8). Czy ktoś mógłby podzielić się opinią na temat tej jednostki? Słyszałem, że diesle 1.6 D2 114 KM uchodziły za jedne z lepszych, jednak od około 2015 roku Volvo stosuje już głównie silniki 2.0 - stąd moje pytanie o kulturę pracy, trwałość i typowe problemy tej wersji. Dodatkowo zastanawiam się, czy warto brać ten model z przebiegiem 233 000 km. Czy ten silnik dobrze znosi takie przebiegi i na co przede wszystkim powinienem zwrócić uwagę przy oględzinach?
Z góry dzięki za każdą opinię!

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
No i właśnie o to mi chodziło - po cholerę Ci DIESEL przy takich przebiegach ??? Przy 7 km on się nawet nie zagrzeje, chłopie wyluzuj i szukaj benzyny - może trochę więcej pali, ale będzie mniej awaryjny.

Punktów
0
No i właśnie o to mi chodziło - po cholerę Ci DIESEL przy takich przebiegach ??? Przy 7 km on się nawet nie zagrzeje, chłopie wyluzuj i szukaj benzyny - może trochę więcej pali, ale będzie mniej awaryjny.
W tym wątku chcę zasięgnąć opini na temat silnika a nie z całym szacunkiem tego czy to ma być benzyna czy diesel. Oczywiście że wolałbym benzynę ale budżet pozwala mi na diesla który jest tańszy i których jest więcej na rynku. Jest wg jakaś sensowna benzyna w Volvo v40 do 2014 roku? Z tego co kojarzę tam jest w ecoboost który do najlepszych nie należy.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Jakieś diesle Volvo z podobnych roczników miały problemy z dużym poborem oleju przez pierścienie. Nie pamiętam które, ale lepiej zainteresuj się tym tematem. Ogólnie jak pamiętam sporo V40 2.0 z tych roczników jest sprzedawanych jako uszkodzone więc coś może być na rzeczy. Kup lepiej dwa lata starszego ale z 1.6 HDI pod maską

Dompen1

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich,

zastanawiam się nad kupnem Volvo V40 z 2015 roku, z silnikiem D2 120 KM (kod silnika D4204T8). Czy ktoś mógłby podzielić się opinią na temat tej jednostki? Słyszałem, że diesle 1.6 D2 114 KM uchodziły za jedne z lepszych, jednak od około 2015 roku Volvo stosuje już głównie silniki 2.0 - stąd moje pytanie o kulturę pracy, trwałość i typowe problemy tej wersji. Dodatkowo zastanawiam się, czy warto brać ten model z przebiegiem 233 000 km. Czy ten silnik dobrze znosi takie przebiegi i na co przede wszystkim powinienem zwrócić uwagę przy oględzinach?
Z góry dzięki za każdą opinię!
Cześć! Silnik D2 120 KM (D4204T8) to jednostka 2.0 diesel, dość oszczędna i całkiem trwała, ale przy wysokich przebiegach, jak 233 000 km, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

Rozrząd i pompa wtryskowa – sprawdzić, czy były serwisowane zgodnie z planem; przy tym przebiegu to newralgiczne elementy.
Turbo – warto posłuchać, czy nie ma gwizdów, dymienia albo spadku mocy.
EGR i DPF – diesle z tego okresu czasami mają problemy z zablokowanym DPF, szczególnie przy częstej jeździe w mieście.
Oleje i wycieki – sprawdzić stan uszczelek i ewentualne wycieki spod pokrywy zaworów lub miski olejowej.

Kultura pracy jest na przyzwoitym poziomie jak na diesla, ale przy takim przebiegu warto wymagać pełnej historii serwisowej. Jeśli wszystko jest w miarę zadbane i silnik był regularnie serwisowany, może jeszcze długo posłużyć, choć pewne drobne naprawy mogą się pojawić.

Przy oględzinach dobrze też sprawdzić zawieszenie i elektronikę – V40 2015 potrafi mieć drobne usterki elektryczne, ale generalnie to solidny samochód.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1887
Miasto
Koszęcin
Może dozbieraj i kup V60 d6 hybrydę plug. Mam od ponad roku średnie spalanie 2.8 o/100
Moc i przyspieszenie powalają na kolanach. Jedziesz 60 wyprzedzasz ciężarówkę i jednocześnie milicja stop. Na radarze 170

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1615
Cześć! Silnik D2 120 KM (D4204T8) to jednostka 2.0 diesel, dość oszczędna i całkiem trwała, ale przy wysokich przebiegach, jak 233 000 km, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

Rozrząd i pompa wtryskowa – sprawdzić, czy były serwisowane zgodnie z planem; przy tym przebiegu to newralgiczne elementy.
Turbo – warto posłuchać, czy nie ma gwizdów, dymienia albo spadku mocy.
EGR i DPF – diesle z tego okresu czasami mają problemy z zablokowanym DPF, szczególnie przy częstej jeździe w mieście.
Oleje i wycieki – sprawdzić stan uszczelek i ewentualne wycieki spod pokrywy zaworów lub miski olejowej.

Kultura pracy jest na przyzwoitym poziomie jak na diesla, ale przy takim przebiegu warto wymagać pełnej historii serwisowej. Jeśli wszystko jest w miarę zadbane i silnik był regularnie serwisowany, może jeszcze długo posłużyć, choć pewne drobne naprawy mogą się pojawić.

Przy oględzinach dobrze też sprawdzić zawieszenie i elektronikę – V40 2015 potrafi mieć drobne usterki elektryczne, ale generalnie to solidny samochód.
Chatgpt czy Gemini? ;)

Do góry Bottom