• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MAF A EGR

mat994

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Zamość
Witam Panowie.

Jaka jest zależność pomiędzy wskazaniami MAF a EGR? ;D;D

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
MAF- masowy przepływomierz powietrza :rolleyes:
EGR- zawór recyrkulacji spalin :penguin:
Różne nazwy i działanie.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
W dieslu na wolnych obrotach erg jest otwarty i przepływka wskazuje np.300mg/suw , po kilku minutach zawór egr się powinien zamknąć i wskazanie przepływki powinno wzrosnąć do 500mg/suw. Po zamknięciu egr-a wskazania przepływomierza powinny wzrosnąć i odwrotnie. W benzynie jest inaczej.

mat994

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Zamość
Macie jakiś materiał o tym żeby was nie męczyć a samemu doczytać?

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Macie jakiś materiał o tym żeby was nie męczyć a samemu doczytać?
Ciężko w takim temacie o materiał, bo tak jak specu pisze, w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest praktyka...:)
W celu samej diagnozy tych elementów trzeba po prostu znać zasadę ich działania w danym momencie pracy silnika.
Dobry sprzęt diagnostyczny w podglądzie parametrów rzeczywistych sam prowadzi za rączkę, natomiast Ty jako operator tego sprzętu:) musisz obserwować dane i z tego wywnioskować czy dany podzespół pracuje prawidłowo:). Wiele nowych konstrukcji sterowanych w głównej mierze elektroniką umożliwia również wszelakiego rodzaju testy elementów wykonawczych, po których często można już postawić odpowiednią diagnozę.
Cała reszta to wiedza i praktyka:)....

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jak już nabierzesz doświadczenia to okaże się że MAF mierzy to co wychodzi z rury wydechowej na zewnątrz.
A cała Twoja dotychczasowa wiedza legła w ruinie.:woot:.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
dejot43,:wideyed: odpowiedź jeszcze bardziej się skomplikowała, jak coś z tego zrozumiałeś daj znać. Do Mat 994.:watching:.

mat994

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Zamość

walti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tomaszów Mazowiecki
Witam.
Kiedyś męczyłem się z takim problemem w Renówce. Auto przy uruchomieniu nie zgłaszało żadnych błędów, a po przejechaniu 500-1000 m przechodziło w tryb awaryjny. Komputer pokazywał dwa błędy: niewłaściwe parametry w kolektorze dolotowym i problem ze sterowaniem turbiną. Posprawdzałem wszystko, pół auta rozebrałem i nic, wszystko tak jak w serwisówce. Już miałem porąbać siekierą tego plastikowego potwora. W końcu któregoś dnia odpaliłem gadzinę i wpiąłem kompa ustawionego na zapis wszystkich parametrów. Oczywiście po 500 m tryb awaryjny i dalej jazda 40 km/h. W domu zacząłem przeglądać zapisy. Ok. 1 s przed zapaleniem się lampki MIL wykres pracy turbiny zamienił się w linię prostą ("pacjent zszedł" ). Grzebiąc dalej zauważyłem, że ok. 30 s przed śmiercią wykres EGR również zamienił się w linię prostą, mimo iż taki błąd nigdy nie był zgłaszany. Pomyślałem sobie "o mam cię rzęchu" i dawaj do auta EGR-a wyjmować. Okazało się, że był totalnie zasyfiały/zatkany. Po czyszczeniu spowrotem do auta, kasowanie błędów i problem zniknął. Dodam tylko, że EGR sterowany elektrycznie.
Jak widać koledzy mają rację, PRAKTYKA jest najważniejsza i czasem sam odczyt DTC nie wystarczy....
Pozdrawiam.

Do góry Bottom