• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Marea 1.6 16v 105km 1998 - brak iskry

Rally_1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czosnów
Witajcie.
Sorki, jeśli to nie ten dział, poproszę o przeniesienie.
Mam problem z w/w samochodem. Jakiś czas temu, przy 4-5 tyś obrotach, podczas próby ustawienia instalacji gazowej samochód stracił moc. Doczłapałem się do domu, i okazało się, że ma "czerwoną iskrę" na świecach. Powinna być biało-niebieska, a stałą się pomarańczowo-czerwona. Kupiłem nową cewkę, przewody, świece, a nawet sterownik zapłonu/wtrysku. Doczytałem się w necie, że może być tego powodem słaba masa na cewce. Faktycznie, jeden z trzech przewodów wiązki idący do cewki był masowy i miał bardzo słaby odczyt. Ale wtedy pomyliłem kable i masę z aku podłączyłem pod nie ten przewód wiązki. Od tego momentu iskrę w ogóle straciłem. Zastanawiam się czy może przeoczyłem jakiś bezpiecznik, no bo oczywiście wszystkie sprawdzałem. Obawiam się że spaliłem sterownik - komputer wtrysku/zapłonu. Pompa działa, gaz działa, nie mam iskry. Po podłączeniu drugiego sterownika pojawia się błąd CODE FIAT.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
ten nowy sterownik ma wpisany inny kod kluczyka pewnie

Rally_1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czosnów
To raczej na pewno. Choć sprzedawca zapewniał mnie, że nie są od siebie zależne... Ale pewnie po prostu chciał się pozbyć towaru. Tak czy inaczej od kilku tygodni (z przerwą na silne mrozy) próbuję rozwikłać zagadkę jaką postawił przede mną Fiat.​

Nie jestem mechanikiem, grzebię się w tym (chyba przez hobby) z większym lub mniejszym powodzeniem od kilkunastu lat, raczej tylko na własny uzytek, lub w kwestii pomocy dobrosąsiedzkiej ;) Nie lubię elektroniki i tego typu zagadek, wolę zrobić kapitalkę silnika niż szukać po omacku metodą prób i błędów dokąd uciekł mi prąd...

Rally_1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czosnów
Chciałem oczywiście podpiąć się pod komp. Niestety w okolicy nikt nie ma takich fajnych urządzeń, auto musiałbym ciągnąć jakieś 50km. Pomyślałem, że kupię interfejs, ale program go obsługujący: http://www.fiatecuscan.net/default.aspx nie obsługuje silników 1.6 16V z roczników poniżej 1999, a mój jest z 1998. Niestety moje wyjście do ECU jest na 3 pin, a nie OBD2. Co prawda do zestawu tego interfejsu jest dołączona przejściówka na 3 pin, ale nie wiem, czy będzie działać, więc nie chcę wydawać następnych pieniędzy, i tak kosztowało mnie to już kilka setek.
Miał już ktoś może styczność z takim problemem?

Rally_1

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czosnów
OK, szkoda że nikt mi nie chce pomóc.

Proszę admina o zamknięcie tematu

Do góry Bottom