• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Maszyna do czyszczenia DPF/FAP

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Znajomy mówi mi od niedawna, żeby zainteresować się czyszczeniem filtrów DPF/FAP.
Samochodów na rynku brak , pieniądze zaczynają ludzie bardziej oglądać, a więc ludzie będą stare samochody remontowali tak długo jak się da.

Spojrzałem z ciekawości na ceny nowych maszyn do czyszczenia i ceny porządnych sprzętów to 120-150 tysięcy.
Używanych albo z aukcji komorniczych na razie nie widziałem.

Warto myśleć w 2022 roku o tym kierunku?
Żeby taki nowy sprzęt zwrócił się , przy realnym zarobku na rękę na poziomie 200zł za czyszczenie to widać, że dopiero po ( z grubsza) 800-850 klientach wychodzi się na zero.
Jest ruch na czyszczenie filtrów DPF/FAP , czy jest z tym tak samo jak z "wodorowaniem" silników?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Jest pewnie jeszcze kwestia tego, że maszyna maszynie nie równa.

Są też piece do wypalania filtrów ? Pytanie co lepsze ?

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Najlepszy elektronik...

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Wyrastają domorośli tunerzy którzy przy pomocy wsadów z intenetu usuwają ludziom dpf za 400-600 zł z komputera . Jak nie ma takowej maszyny w promieniu 50-100 km to może jest szansa na odrobienie tego jak jest to czarno to widzę .

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Taa a później cała tablica błędów wywalona ze sterownika i szukaj wiatru w polu...

uwielbiam to.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
@pawcar Albo nie wywala żadnego i silnik prasuje w trybie awaryjnym ale kontrolka się nie świeci a w komputerze brak błędów :)
Ludzi interesuje tylko cena .

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Panowie trzymajmy się tematu. W waszej okolicy temat czyszczenia DPF/FAP jest rozwojowy? Czy to raczej kolejna ślepa uliczka i moda na rynku wtórnym w naprawach samochodów.

Ja zakładam, że jak kupuję maszynę za 150 000zł to ona musi mi w ciągu powiedzmy 4 lat zarobić 500 -700 000 zł. Jak mam wyjść na zero albo zarobić tylko na przysłowiowe piwo inwestując 150 tysięcy to z zasady nie wchodzę w takie "biznesy".

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Temat mi znany, bo sami zaczynalismy tak nasz biznes podpinajac sie pod kogos, kto juz to robil i robimy to do dzisiaj - teraz juz z akredytacja na nasza marke. Uzywana maszyne kupilismy 2019 roku i juz dawno na siebie zarobila. Chetnie rozwine temat - nawet dla porownania z Polska.
W Polsce rozpytywalem sie dwa razy w 2020 i 2021, bo tez chcialem w to zainwestowac (po prostu postawic komus maszyne w jego warsztacie) i z rozpytanki wyszlo mi, ze srednio (woj. Malopolskie) glownie przez brak plecow i rozpoznania rynku, ale nigdy sie tym na powaznie nie zainteresowalem, tylko rozpytywalem to tu to tam. Teraz temat juz i tak nie aktualny bo wystrzelalem sie z kasy na takie ruchy.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
W mojej okolicy są 3 firmy i cena dla warsztatu za mysie DPF'a to 450 zł . Nie wiem jakie to są koszty jednego takiego mycia(@lalek ja możesz to uchyl rąbka tajemnicy) i jak rozpatrują sytuację gdy filtra nie da się umyć (z mojego doświadczenia co 3 filtr po myciu nie nadaje się do dalszego użytku na dłuższą metę ) .

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
W Lublinie znam dwa miejsca do czysczenia dpf a pewnie jest jeszcze parę miejsc 400zl dla warsztatu w lublinie. Nie wiem jak cena za dpf do tira pewnie drożej. W Lublinie jest punkt co regeneruje turbo wtryski pompy czyści dpf za 400zl przyjadą zabiorą i czysty odwiozą. Kasa pewnie jest, ale myślę że rynek trudny do opanowania

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Nie wiem jakie to są koszty jednego takiego mycia(@lalek ja możesz to uchyl rąbka tajemnicy)
Sam tego dokladnie nie wiem, bo nigdy tego tak nie liczylem ile wody, pradu, detergentu i czy faktycznie liczyc 1rbh czy wiecej za jedno mycie. Mamy stawke minimalna ponizej ktorej nie schodzimy (od tego roku £100), natomiast na codzien zalezy dla kogo i co jest robione i tak dalej, dlatego ze z np. z serwisem pezota mamy w ogole staly kontrakt na zasadzie podwykonawcy i to gra zarowno im i nam.
Natomiast maszyna zostala kupiona z mysla zeby byla czescia produktu/uslugi a nie jako glowne zrodlo zarobku. Moge wam przewinac w skrocie jak to wyglada jezeli bedziecie chcieli.
Automatyczne połączenie postów:

i jak rozpatrują sytuację gdy filtra nie da się umyć (z mojego doświadczenia co 3 filtr po myciu nie nadaje się do dalszego użytku na dłuższą metę ) .
Bardzo czesto trafiaja do nas tak swierze auta, ze takie mycie to profilaktyka a nie ostatecznosc. Jezeli my stwierdzamy ze filtra nie ma sensu myc to go wymieniamy, rowniez tak samo jezeli wraca na gwarancji. Kazde mycie = wydruk i 12 miesiecy gwarancji. Nie umiem powiedziec ileset takich filtrow zostalo wymyte w zeszlym roku, natomiast gwarancje od poczatku moge policzyc na palcach dwoch rak.
Ale slowo klucz to swierze auta i stad tak jest.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom