• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MaxiEcu- porada

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
Ncs ,pa soft Bmw jak nie masz warsztatu to wystarczy ale musisz tez troche potrenowac,

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Napiszę tak, mam ten sprzęt, cudów nie robi, ale ostatni nie jest. Plusem jest to że legalny, można wysłać logi do przedstawicieli jeżeli coś nie działa i pomagają. Kontakt z producentem ok no i w Polsce a nie szukanie nie wiadomo gdzie. Działanie samego programu myślę że producent postawił na właśnie kontakt z klientem. Podstawy są w każdej marce auta, natomiast bazują na wiedzy warsztatów które posiadają ich oprogramowanie.
Miałem problem z regeneracją DPF-a w Ford Custom, nie było opcji regeneracji...auta od 2012 roku, telefon i po dwóch dniach max do tygodnia, aktualizacja i jest. Fajna sprawa ze producent podaje na stronie jakie wprowadza i w jakim zakresie aktualizacje. Ogólnie nie narzekam na sprzęt, bardziej robię (błędy, parametry, kasowanie), parametry czasem dziwne w niektórych modelach(chodzi o ilość cyfr). To tyle, szału nie ma ale działa i legal.

ormaf

Początkujący
Punktów
1
Kodowanie kluczy do immobilizera oraz programownaie pilotów w grupie VAG :), polecam:

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Tutoriale diagnostyki audi zachęcały do podłączenia tego fejsa z programem do fury grupy VAG jednak nie było okazji tego sprawdzić a jak do tej pory VCDS był zawsze pod ręką. Po 4 dniach prac serwisowych przy samochodzie audi a4b8 między innymi wymiana elementów zawiechy, wymana dpf-a i jeszcze klilku elementów, klient przyjechał po odbiór auta. Jazda próbna i banan na twarzy klienta. Po powrocie na warsztat klient prosi o podłączenie kompa w celu sprawdzenia silnika aby być pewny że wymiana dpf-a rozwiązała problem z pracą silnika. Pod ręką mam maxiecu więc podłączam do auta komunikacja bez zastrzeżeń ale pojawia się błąd dpf-a (zostrał wymieniony na nowy) i nie można go skasować, po diagnostyce kontrolka mil zapala się na desce. Klient dostał piany i zachwyt prysł. Dopiero podłączenie VCDS-a pozwoliło na usunięcie błędu wygaszenie kontrolki mil, parametry pracy silnika w normie potem przekonywanie klienta, że to niedoskonałość użytego wcześniej programu i tłumaczenie wyświetlanych parametrów silnika. Godzina w du..e a niesmak po stronie klienta pozostał. Już nigdy więcej bez wcześniejszego sprawdzenia tego gówna przy kliencie do auta nie podłączę - mam nauczkę.

ormaf

Początkujący
Punktów
1
Sam posiadam prywatnie ten pojazd i nigdy nie miałem problemu z połączeniem, a co dopiero z wywoływaniem błędów po połączeniu interfejsu, jest to nie realne.. oczywiście błąd związany z DPF mógł się pojawić ale pytanie czy wykonywał Pan adaptacje filtra po wymianie? Druga kwestia to jakie parametry filtra DPF wyświetlał program MaxiEcu? Jaki status miał błąd który się pojawił? Za mało szczegółów..
Następnym razem warto też skonsultować się z działem technicznym firmy i przedstawić zauważony problem, bo często nie oprogramowanie jest przyczyną.. To że inne oprogramowanie usuneło błąd to nie znaczy że błąd nie wróci-jeżeli miał odpowiedni status to trzeba było by pierw zainteresować się jego przyczyną.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Następnym razem warto też skonsultować się z działem technicznym firmy i przedstawić zauważony problem, bo często nie oprogramowanie jest przyczyną.. To że inne oprogramowanie usuneło błąd to nie znaczy że błąd nie wróci-jeżeli miał odpowiedni status to trzeba było by pierw zainteresować się jego przyczyną.
Ta jasne, szczególnie jak klient stoi nad głową.

ormaf

Początkujący
Punktów
1
..tylko z opisu sytuacji wynika, że został wymieniony DPF, nagle po chwili po podłączeniu interfejsu pojawia się błąd, co jest dziwnym zbiegiem okoliczności..Interfejs miałby wywołać błąd ?
Druga kwestia to nawet nie znamy kodu tej usterki, przez co nie wiadomo jaki był jej status, to że coś usuwa błędy na "siłę" nie zawsze jest rozwiązaniem sytuacji, bo błąd może wrócić.

ps. po wymianie filtra warto przeprowadzić adaptacje, diagnostyke parametrów, oraz usunąć błędy i raczej robi się to przez oddaniem pojazdu do klienta.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Niechce mi się wierzyć że "tester" wywołał błąd od dpf. A co do samych testerów to nie spotkałem się żeby któryś był w 100% idealny. A mam ich trochę w oryginale.

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Pewnie klient wróci znowu z błędem od dpf... A maxiecu sporo ludzi zachwala. Kasa nieduża A mas oryginał i to nasz produkt.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Nie miałem okazji nawet takim czymś diagnozować podejrzewam że to jakiś szajs w wypowiedzi tak to wynika jak nie wydasz ze 20 000zł na sprzęt to nic z takiego nie będzie

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie miałem okazji nawet takim czymś diagnozować podejrzewam że to jakiś szajs w wypowiedzi tak to wynika jak nie wydasz ze 20 000zł na sprzęt to nic z takiego nie będzie
Pier@@dolicie Hipolicie. Nie używałeś a oceniasz? Wiadomo jakby zapytać czy jesteście patriotami to wszyscy wrzasnął TAK!!! Ale jak coś polskiego na rynek wchodzi to szajs, ble, gufno. A zagramaniczne to cacy choć za 10razy tyle. Ale kur@a mentalność poje@@bana.

A ja jak na razie jestem z tego bardzo zadowolony, nie jest to (miszczostwo) świata ale jak na uniwersalny sprzęt to robi robotę.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
jak ci pasuje to o co kaman poczytałem na forum i bym tego nie kupił nie ma znaczenie czy to Polskie czy nie ma być dobre

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jak powiadają (jedna jaskółka wiosny nie czyni) oraz (cudze chwalicie, swego nie znacie).

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
o się nakręciłeś ,a co powiecie o nowej TEXA AXONE NEMO 2 .dla mnie sprzęt to ma być sprzęt podchodze robie i po krzyku a nie podłączam kilka freisów i stoje jak h,,,J NA WESELU

Do góry Bottom