• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MaxiEcu- porada

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
324
Miasto
Rakszawa
ja np. korzystam z usług kolegi, który siedzi tylko w swoim warsztacie i naprawia elektronikę i choć sam mógłbym wiele sterowników/modułów naprawić, to po co, mam tracić czas, jak on jest "lepszy i szybszy" i ma całe regały tego i często daje mi sklonowanego gotowca więc klient nie czeka
Znajomy ze szkoły też tak robi, mechanikę robi całą, w elektryce coś pogrzebie, a jak przychodzi robić jakieś kodowania albo grzebanie w BSI, ECU czy czymkolwiek to ma gościa, co ma cały warsztat zawalony komputerami diagnostycznymi, przyjeżdża mu na telefon jak pizza i za jakieś grosze robi co trzeba.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1625
i za jakieś grosze robi co trzeba.

Warsztat płaci grosze, a od klienta kasuje kolosalne sumy za samo pośrednictwo :)

Nie twierdzę, że prowizja się nie należy- jak najbardziej, w końcu trzeba zdiagnozować, że wina leży po stronie elektroniki i wiedzieć z kim się skontaktować. Czasami jednak narzut jest kilkadziesiąt razy wyższy niż rzeczywiste koszty. To jest właśnie najgorsze, bo zakrawa już na złodziejstwo. Istnieje bardzo cienka granica między uczciwą marżą za wiedzę i pośrednictwo a zwykłym naciąganiem.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
581
Miasto
Podkarpacie
@tolus24 Ja już pisałem o tym parę lat temu jak producenci zaczęli przechodzić na online robienie wszystkiego nie będzie możliwe przez jednego człowieka tylko będzie musiała nastąpić specjalizacja na mechanika , elektryka oraz elektronika . Ilość danych oraz sprzętu z roku na rok jest nie wyobrażalna , np.: mechanik sprawdzi czy silnik mechanicznie jest sprawny , elektryk prześwietli wiązki a na końcu elektronik naprawi sterownik silnika .

@Pangia Może kiedyś to były grosze , gdy Chińczycy byli w stanie kopiować oprogramowanie do oryginalnych interfejsów . Obecnie już większość producentów przeszło na oprogramowanie które jest częściowo online a blisko polowa ma już pełny online . Ci co maja pełny online wywali za dostęp roczny takie kwoty ze dla pojedynczego "diagnostyka komputerowego" na telefon posiadanie sprzętów do kilku koncernów jest finansowo nie do udźwignięcia . Sam jak zaczynałem 20 lat temu miałem sprzed do prawie wszystkich koncernów (12 interfejsów) teraz został mi praktycznie do dwoch plus abonament na launch jako uniwersalny sprzęt .

tolus24

Uczestnik
Punktów
6
Dziś już co raz ciężej z "dużą marzą", bo ludzie wszystko sprawdzają i porównują w necie więc tak naprawdę tylko jakością usługi/szybkością itp. można najczęściej uzasadnić wysokość ceny za usługę.
Z drugiej strony, jak ja słyszę ... bo na internecie/YouTube widziałem/mówili..., to od razu mówię, żeby klient sobie z tamtych usług skorzystał i zakańczam rozmowę/naprawę.
Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdy ma taki luksus, bo dla mnie to drugie źródło dochodu, połączone z pasją.
Tu jednak co raz bardziej przychodzi z pomocą "zaawansowaność" motoryzacji, zwłaszcza elektroniki i póki co ludzie nie mają za dużego wyboru, chyba że ktoś lubi korzystać z usług na zasadzie ... wymieniamy, aż trafimy... ;).

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
581
Miasto
Podkarpacie
@tolus24 Mi ostatnio klient z bmw 2018 powiedział ze 100 zl za podłączenie pod komputer to zdzierstwo (użyłem oryginału z aso bmw) bo taki interfejs na allegro widział za 600 zl (wiadomo chińczyk) .
Ja uwielbiam dwa typy klientów 1. Wymieniał sam na podstawie tego co wypluło w google AI . 2. Jeździli po mechanikach którzy zamiast zacząć od wykonania testów czyli porządnej diagnostyki wymieniali co im wpadło do głowy - tu przypomina sie rekordzista a4 2.0 benzyna brak ogrzewania - wymieniona nagrzewnica , następnie termostat , silniczek klap , uszczelka pod głowicą . Trafili do mnie , zrobiłem test komputerem , następnie wyciągnąłem kamerę termowizyjna i wymieniłem elektrozawór i ogrzewanie wróciło . Ponoć przede mną wydali 7 tys. zł a u mnie z oryginalna częścią 600 zł .

Do góry Bottom