Śledziłem wątek, nawet w 2019 roku planowałem zakup MAXIECU wtedy z fejsem MPM ale po tym jak zobaczyłem jak firma się rozwija wstrzymałem się z zakupem.
Mam na wyposażeniu Launch X431 od 2010r. archaiczne już urządzenie ale czasem się przydaję.
Na warsztacie do dyspozycji jest też VCDS, OP-COM, czy ELM327 oraz od 11.2021r. MAXIECU v4 Full.
Na Plus:
- Łączność przez Wi-Fi
- Możliwości diagnostyki i programowania Renault więc myślę, że zostanie on ze mną tylko dla tej jednej marki właśnie jako powiedzmy "dedykowany fejs".
- Kasownik inspekcji w niektórych daje opcję zmiany ilości km przywołania do serwisu.
- Ogólna diagnostyka jest ok ma też moduł OBD oraz tryb demo więc przed zakupem można się zaznajomić z interfejsem oprogramowania tak też zrobiłem.
- Tryb rejestrowania danych - parametrów rzeczywistych oraz kodów błędów to jest mistrzostwo w tym oprogramowaniu. Jeśli robimy diagnostykę jakiegoś sterownika - czyli odczyt błędów czy parametrów, z automatu zapisują one się do pliku w formie logu. Jak to wygląda w praktyce uruchamiamy jakiś moduł diagnostyczny robimy skan błędów i kasowanie po czym okazuje się, że nie zapamiętaliśmy tego błędu ale maxiecu nas ratuje on sam zapisał plik z kodami z automatu. Kilka razy się złapałem na tym że po diagnostyce nie zapisałem logów a maxiecu robi to sam za nas nie trzeba o tym pamiętać tylko potem otwieramy sobie plik.
- Cena 2099zł plus wysyłka to tez "+"
- komunikacja z producentem oprogramowania
- Produkt Polski
- możliwość wysłania LOG do suportu z prośbą pomocy
Na minus:
- Wi-Fi direct ( Wi-Fi jednoczeście plus i minus bo trzeba się rozłączyć od sieci i podłączyć pod interfejs) fajniej gdyby był jako client (łączy się już z daną siecią Wi-Fi i wtedy dopiero z komputerem być może tak jest stabilniej nie wiem)
- Niektóre marki mają bardzo małe możliwości diagnostyki ale Launch też tak miał, że jedne robi max inne tylko w połowie lub mniej.
- brak pamięci ostatnio sprawdzanego auta i to już jak dla mnie duży minus bo za każdym razem trzeba wybrać markę, model, rok, sterownik i się połączyć znacznie wydłuża to pracę zwłaszcza gdy np. padnie bateria w lapku albo coś się przywiesi
- skanowanie systemu robi odczyt błędów zapisuje je do pliku jest możliwość kasowania z automatu wszystkich błędów ale nie ma podglądu - możliwości wejścia w dany sterownik aby np odczytać parametry i skasować błędy tylko w tym danym ster, tylko sam raport, więc trzeba osobno łączyć się na nowo do sterownika
Tyle po ok 2miesiącach użytkowania, czekam na aktualizację programu i nowe funkcje. W miarę możliwości będę wysyłał logi.
Dodam tylko, że zakupu dokonałem na dotację więc łatwiej było niż wydać własne funty. Czy bym polecił komuś ? za te PLN myślę, że daje radę. Nie oczekujcie tutaj WOW chociaż moduł Renault tak właśnie na mnie zadziałał (WOW)
ps. Od zawsze wiadomo, że producent prowadzi beta testy na użytkownikach zwróćcie uwagę na auta które są pierwszego wypustu, jak to jest że wersje FL są już pozbawione wad wieku dziecięcego. Nie róbcie off topów piszmy konkrety przyda się dla innych. Niestety zdecydowana większość postów nic nie wnosi do sprawy...
Chłopaki z MAXIECU dziękuję za zaangażowanie i rozwój. Spójrzmy na siebie ile dajemy innym a ile oczekujemy a potem oceniajmy - takie moje zdanie.
Kto się zawiódł na tym to szkoda ale gwarantuję, że możecie się zawieść na dużo droższym sprzęcie. (OP-COM nie zrobił mi adaptacji skrzyni biegów w Insigni 2014r. skrzynia Aisin a kosztował 3000zł i tylko do opla, w maxi też nie ma tej opcji a szkoda)
Postaram się coś dać od siebie dla projektu MAXIECU w miarę możliwości.
Pozdrawiam.