• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MaxiEcu- porada

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
No bardzo dobrze, bo po 20 latach już korozja żre stal...:) choć bywa, że i wcześniej...:)
Żeby zbiorniki były wieczne, to musiały by być z kwasówki... tylko kto by wtedy zakładał gaz, jakby zbiornik kosztował 1000...:)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Toroidalne z pompą gazu w zbiorniku nie są wcale takie tanie , robi je Stako w Koszalinie . Dystrybucja praktycznie na zachód raz w roku . Mnie wyszło 10 lat i muszę test ciśnieniowy robić . Na zachodzie kolejne 10lat tylko na szczelność przy przeglądzie .

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie prowadziłem nigdy prac testowych zbiorników gazu, ale pewnie ktoś prowadził ( badanie spoin, rentgen, korozja, itp. ) więc skoro dają takie terminy jakie dają, to pewnie coś za tym przemawia...:)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
To czemu na zachodzie jest ten sam zbiornik ze Stako 20 lat ważny u nas po 10 trzeba nowy odbiór robić , jak ma widzimisię to dostaniesz na 2-3 lata . Cały odbiór to pompują je na noc na 250 tam. i stoi do rana w klatce .

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie wiem... może to kwestia jakości gazu jaki w tym zbiorniku jest...:) nie od dziś wiadomo, że paliwa u nas różnią się jakościowo od tych na zachodzie...:)
Swoją drogą to ciekawe zagadnienie... być może po napisaniu zapytania do producenta - bo przecież robił badania homologacyjne i pewnie ma wyniki - to by się coś wyjaśniło...:)
O ile chciałby coś takiego ujawnić...:)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
bo u nas więcej głupich, im więcej ktoś ich jebie tym bardziej dupę wypinają.
O... widzisz toomii dobrze gadasz...:)
To tak jak tu na forum co się jełopy logują i płaczą, że zostali wydymani przez mechaniorów, a sami sobie winni, bo jeżdżą po partaczach w stodołach, bo 5 złotych taniej, ale bez żadnej gwarancji dobrej roboty...:)
Taki naród gównozjadów... i co zrobisz ?:)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
,,Ordnung wie Ordnung ", ale mówią że ,,man lernt ganzes Leben was dazu und man stirbt trotzdem dumm wie eine alte Kuh" .

Jedrula1959

Początkujący
Punktów
0
Może koledzy ktoś podpowie jak Maxiecu przeprowadzić korekty wtryskiwaczy mam tę zabawkę od jakiegoś czasu ale zadowolenia z tego programu nie ma.Proszę o podpowiedz a może ktoś z Maxiecu się odezwie.

Jedrula1959

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję szary1977 za odpowiedz trochę głupio napisałem ale chodziło mi o mercedesa w 211 e klasa 2,2 cdi.

Pan Andrzej

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zelów
Tak jak pisze Bartek 4x4 i dodam że każda marka ma różne możliwości pracy z tym programem ,trzeba sprawdzić czy dany model obsługuje i w jakim zakresie , można dzwonić i pisać do Maxiecu sprawnie odpowiadają (ja zakupiłem maxiecu opel do diagnostyki 2.0 cdti , jak się okazało moje ecu jes bardzo skromnie obsługiwane przez ten program)

mati_0

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
7
Miasto
Niedrzwica Kościelna
motowarsztat.net
Śledziłem wątek, nawet w 2019 roku planowałem zakup MAXIECU wtedy z fejsem MPM ale po tym jak zobaczyłem jak firma się rozwija wstrzymałem się z zakupem.
Mam na wyposażeniu Launch X431 od 2010r. archaiczne już urządzenie ale czasem się przydaję.
Na warsztacie do dyspozycji jest też VCDS, OP-COM, czy ELM327 oraz od 11.2021r. MAXIECU v4 Full.

Na Plus:
- Łączność przez Wi-Fi
- Możliwości diagnostyki i programowania Renault więc myślę, że zostanie on ze mną tylko dla tej jednej marki właśnie jako powiedzmy "dedykowany fejs".
- Kasownik inspekcji w niektórych daje opcję zmiany ilości km przywołania do serwisu.
- Ogólna diagnostyka jest ok ma też moduł OBD oraz tryb demo więc przed zakupem można się zaznajomić z interfejsem oprogramowania tak też zrobiłem.
- Tryb rejestrowania danych - parametrów rzeczywistych oraz kodów błędów to jest mistrzostwo w tym oprogramowaniu. Jeśli robimy diagnostykę jakiegoś sterownika - czyli odczyt błędów czy parametrów, z automatu zapisują one się do pliku w formie logu. Jak to wygląda w praktyce uruchamiamy jakiś moduł diagnostyczny robimy skan błędów i kasowanie po czym okazuje się, że nie zapamiętaliśmy tego błędu ale maxiecu nas ratuje on sam zapisał plik z kodami z automatu. Kilka razy się złapałem na tym że po diagnostyce nie zapisałem logów a maxiecu robi to sam za nas nie trzeba o tym pamiętać tylko potem otwieramy sobie plik.
- Cena 2099zł plus wysyłka to tez "+"
- komunikacja z producentem oprogramowania
- Produkt Polski
- możliwość wysłania LOG do suportu z prośbą pomocy

Na minus:

- Wi-Fi direct ( Wi-Fi jednoczeście plus i minus bo trzeba się rozłączyć od sieci i podłączyć pod interfejs) fajniej gdyby był jako client (łączy się już z daną siecią Wi-Fi i wtedy dopiero z komputerem być może tak jest stabilniej nie wiem)
- Niektóre marki mają bardzo małe możliwości diagnostyki ale Launch też tak miał, że jedne robi max inne tylko w połowie lub mniej.
- brak pamięci ostatnio sprawdzanego auta i to już jak dla mnie duży minus bo za każdym razem trzeba wybrać markę, model, rok, sterownik i się połączyć znacznie wydłuża to pracę zwłaszcza gdy np. padnie bateria w lapku albo coś się przywiesi
- skanowanie systemu robi odczyt błędów zapisuje je do pliku jest możliwość kasowania z automatu wszystkich błędów ale nie ma podglądu - możliwości wejścia w dany sterownik aby np odczytać parametry i skasować błędy tylko w tym danym ster, tylko sam raport, więc trzeba osobno łączyć się na nowo do sterownika

Tyle po ok 2miesiącach użytkowania, czekam na aktualizację programu i nowe funkcje. W miarę możliwości będę wysyłał logi.
Dodam tylko, że zakupu dokonałem na dotację więc łatwiej było niż wydać własne funty. Czy bym polecił komuś ? za te PLN myślę, że daje radę. Nie oczekujcie tutaj WOW chociaż moduł Renault tak właśnie na mnie zadziałał (WOW)

ps. Od zawsze wiadomo, że producent prowadzi beta testy na użytkownikach zwróćcie uwagę na auta które są pierwszego wypustu, jak to jest że wersje FL są już pozbawione wad wieku dziecięcego. Nie róbcie off topów piszmy konkrety przyda się dla innych. Niestety zdecydowana większość postów nic nie wnosi do sprawy...
Chłopaki z MAXIECU dziękuję za zaangażowanie i rozwój. Spójrzmy na siebie ile dajemy innym a ile oczekujemy a potem oceniajmy - takie moje zdanie.
Kto się zawiódł na tym to szkoda ale gwarantuję, że możecie się zawieść na dużo droższym sprzęcie. (OP-COM nie zrobił mi adaptacji skrzyni biegów w Insigni 2014r. skrzynia Aisin a kosztował 3000zł i tylko do opla, w maxi też nie ma tej opcji a szkoda)
Postaram się coś dać od siebie dla projektu MAXIECU w miarę możliwości.

Pozdrawiam.

rumcajskrosno

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Krosno Odrzańskie
Ja korzystam z programu Maxiecu i jestem i nie jestem zadowolony ,a dlaczego wiele funkcji jest niewspieranych ,ale dla diagnostyki i kasacji usterek może być , również w zależności od samochodu program ma różne funkcje jeżeli chodzi o renault ma wiele funkcji do programowania, w oplu średnio , brak niektórych funkcji wyłączających niektóre kontrolki lub programowanie, co do forda ma wiele przydatnych funkcji, do VW też dość dobry, ale do mitsubishi colt 2008 rok kompletne dno.A pisząc do Maxiecu że coś nie dział i robi się dokładny opis to ich przedstawiciele żądają filmu z diagnostyki tak miałem własnie z coltem , I od tamtej pory dałem sobie spokój z zakupem innych programów do innych samochodów a zmieniam często samochody i mam zawsze 3 lub 4 różnej marki .Kupiłem inny program i mam to samo do wszystkich samochodów do rocznika 2019.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Dostalem to dzisiaj gratis od goscia, ktoremu ogarnalem Zoe. Kupil zeby sam zobaczyc co jest grane, albo sprobowac naprawic, ale polegl. Poza tym jak stwierdzil obsluga techniczna w jezyku angielskim jest slaba, wiec nie potrzebuje i mi oddaje.
Narazie widze, ze sobie moge to dograc na tablet jak vcdsa na przyklad i ze bedzie to dzialac na win10, wiec spoczko. Tylko marka Renault, ale to swietnie sie sklada, bo Renault robie regularnie, wiec zobaczymy co to potrafi.
PS. 25 stron i moze 10 komentarzy faktycznie merytorycznych, a po wpisaniu w polskie google ten temat jest na samej gorze.

Do góry Bottom