• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MAZDA 6 2.3 166 KM - skrzywiła 3 komplet tarcz hamulcowych przód

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Ja u siebie tez mam zimmerman i nie mam problemu. Chodzi mi o bmw zwłaszcza e60

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja mam Mikody chyba i 1,5 tony zatrzymuje w mig , a bicie można i drutem zmierzyć , kwestia sposobu a drugą stronę tarcz pomierzyłeś ?

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
Tak mierzylem od przodu i od tylu. Piasta prawa krzywa. Dzisiaj zarzucam tam uzywana piaste bo mam zmierzylem ja wczoraj i jest prosta bo byla na lewej stronie wczesniej. Jak zrobie to, to sprawdze czy sie troszke zmiejszylo bicie i podjade gdzies przetoczyc bez sciagania tarczy.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Rash a czym dokręcasz koła do piast? Pneumatem czy dynamometrem?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
jak powiedziałem czarów z mleka nie ma. Tarcze poprosimy zwalić i zrobić pomiar bicia samej piasty a będziesz wiedział co w rowie leży;]

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
jak powiedziałem czarów z mleka nie ma. Tarcze poprosimy zwalić i zrobić pomiar bicia samej piasty a będziesz wiedział co w rowie leży;]

przeczytaj uważnie wątek i moje wcześniejsze posty.
Rash a czym dokręcasz koła do piast? Pneumatem czy dynamometrem?

szczerze zawsze robilem to pneumatem, ale od czasu objawienia sie problemu krzywych tarcz zaczałem robić to dynamometrem bo ktoś mi tak doradził na forum.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
No i to jest przyczyna "wyciągniętych" piast dokręcanie pneumatem

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
bo może mocniej dokręciłeś, proces jest powolny

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
no pewnie masz rację, ale nie zmienia to faktu, że problem z bijącymi tarczami mam od początku gdy zakupiłem te auto.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dziwne , co może powodować bicie ? a jak nowe założyłeś to było bicie od razu ?

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Zacznijmy tak .... co może powodować krzywizny tarcz

Moim zdaniem przegrzanie jej no i jakieś mechaniczne działania (np. Młotek) no logikę to tyle by mi przychodziło do głowy (proszę o inne sugestie)

Przejedz kawałek (normalna jazda ) tak ze 20 km i zobacz czy się któreś kolo nie grzeje bardziej , mówisz ze zaciski luźno pracują i wszystko cacy ale miałem dukato z rozwarstwionym przewodem elastycznym i to powodowało grzanie się jednej strony

Miałem też mecenasa który pojechał na myjnie prosto z trasy i mając auto chciał zaciski dokładnie wymyć a że tarcze gorące .....

krzywa piaste to czuł byś na kierownicy przy około 100-120km/h

Chyba ze faktycznie jezdzisz bardzo agresywnie to zmieniaj na większe bo ja innego wyjścia nie widzę

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
Dziwne , co może powodować bicie ? a jak nowe założyłeś to było bicie od razu ?

Jak kupilem to byly zalozone nowe trw ale stwierdzilem ze moze je przegrzali i tyle wiec zmienilem na nowe trw i klocki. Te tez skrzywilo po 2 miesiacach. Wiec zaczalem szukac problemu. Zrobilem wszystkie zaciski wymienilem lewa piaste bo myslalem ze moze krzywa prawej wtedy nie wymienialem bo widac bylo ze jest nowa tak jak mowil poprzedni wlasciciel ze ja wymienil bo zona trafila kraweznik i tyle wiec prawa strone odpuscilem. Po tym zalozylem kolejny zestaw tarcz i klocków BReMBO, koszt też spory bo ok 700 czy 800 zl z klockami. 3 miesiace i na śmietni. wkońcu doszedłem do wniosku, że widocznie hamulce są za mało wydajne do mojego stylu jazdy więc założyłem komplet od wersji 260 kM 320 mm tarcze nawiercane i nacinane EBC. 3 miesiące i znowu to samo. wiec juz w koncu Misiek się zlitował i pozyczył mi przyrząd do pomiaru bicia tarcz i piast. pomierzyłem obie strony. z prawej strony zarowno tarcza jak i piasta ma duze bicie a z lewej strony nawet zegar nie drgnie prawie. wiec teraz zamierzam zarzucić nowa piaste i łożysko, jechać gdzieś na przetoczenie tarcz bez ich demontażu i zarzucić nowe klocki i wtedy obserwowac co sie bedzie dzialo.

Zacznijmy tak .... co może powodować krzywizny tarcz

Moim zdaniem przegrzanie jej no i jakieś mechaniczne działania (np. Młotek) no logikę to tyle by mi przychodziło do głowy (proszę o inne sugestie)

Przejedz kawałek (normalna jazda ) tak ze 20 km i zobacz czy się któreś kolo nie grzeje bardziej , mówisz ze zaciski luźno pracują i wszystko cacy ale miałem dukato z rozwarstwionym przewodem elastycznym i to powodowało grzanie się jednej strony

Miałem też mecenasa który pojechał na myjnie prosto z trasy i mając auto chciał zaciski dokładnie wymyć a że tarcze gorące .....

krzywa piaste to czuł byś na kierownicy przy około 100-120km/h

Chyba ze faktycznie jezdzisz bardzo agresywnie to zmieniaj na większe bo ja innego wyjścia nie widzę

do 1 pkt. nie przegrzewają się hamulce wgl, młotkiem to sobie strzele ale w palec czasem.
2. przewody elastyczne wymienione.
3. widocznie nie koniecznie bo okazuje się ze jednak jest krzywa.
4. kazdym autem jezdze agresywnie i z zadnym nie mam takiego problemu
5. hamulce juz sa zalozone wieksze.

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Sprawdzałeś tarcze na piascie?
Jak tak to wsadz ja na wywaźarke (chyba ze masz jakieś precyzyjniejsze narzędzie) i zobacz tarcze bez piasty
Ten krawężnik mnie zaciekawił ....

Do góry Bottom