• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 duze spalanie

Irosłav

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
witam posiadam mazde 6 1.8 2004 i mam strasznie duze spalanie 21mil podaje mi w milach samochod angielski
bardzo prosze was o pomoc

Andre64

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Włocławek
Powiem tak, bardzo oszczędnie to opisałeś. Powodów dużego spalania silnika jest wiele, dlatego proponuję Ci auto podłączyć pod interfejs odczytać błędy , potem sprawdzić parametry na data live , nie wiem czy zrobisz to sam czy oddasz auto mechanikowi , bo wymiana części odpowiedzialnych za duże spalanie metodą chybił trafił moim zdaniem mija się z celem , i potrafi być kosztowna.

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
A przypadkiem nie pokazuje ile masz jeszcze kilometrów do końca paliwa .
Spalanie powinno być w litrach albo w galonach

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
A to jeszcze drugie pytanie tyle pali czy tyle pokazuje komputerek.
A jeśli naprawdę tyle pali, to tylko porządna diagnostyka komputerowa.

Irosłav

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
tankowałem dopiero 2 razy po 30funtów to jest pół baku a co jest dziwne ze jak mam pół baku to do 1/3 ucieka szybko a potem wolno. a wiesz może jak ma być ustawiony kompóter bo mazdy maja ukryty komputer pokładowu jak trzymasz ten guzik do resetowania licznika dasz zapłon to sie wyświetlaja rózne funkcje .
takie są funkcję
Więc w skrócie :
01 – off - nie wiem
04 – off - nie wiem
08 - off - nie wiem
12 – 00 – testuje prędkościomierz
13 – 00 – testuje obrotomierz
14 – on – brzęczyk
16 – on – nie wiem
18 – on – kontrolka rezerwy
22 – 022 - nie wiem
23 – 00 – test wskaźnika paliwa
25 – 00 – test wskaźnika temperatury i test wszystkich kontrolek
50 d -15 – 0 – i tu możemy edytować klawiszem INFO w zakresie -15 do +15 spalanie w %,
51 d15 – 51.8 – poziom paliwa w baku.
wszystkie z 00 to testy wskaźników,
22-022 nie pamietam.
i nie wiem jak ustawic to 50d-15

A

Anonymous123

Pewno pokazuje 21 mpg ( mil per galon- mil na galonie). galon to niecałe 5 litrów wiec robisz prawie 40 km na niecałych piecu litrach, wiec spalanie na 100 km to jakieś 11 ltr. Styl jazdy i trasa czy miasto, małe przebiegi czyli zimny silnik np codziennie jeden kilometr do pracy i 11 ltr nie jest niczym dziwnym. Oczywiście kondycja silnika to znak zapytania. Może pije olej jak większość tych modeli.

A

Anonymous123

Nie wiem. Nie zagłębiam się w takie tematy. Jeśli masz wątpliwości to zalej do pełna, zrób 60 mil i zalej znowu. Ile wejdzie tyle spala. Jeśli naprawdę jest dużo to dopiero zacznij szukac

Andre64

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Włocławek
No tak jak robisz krótkie trasy to silnik niedogrzany i będzie więcej palił. Trzeba go pogonić w trasie i potem zobaczyć, dobrze koledzy radzą.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak ma pierwsze auto z komputerem pokazującym średnie spalanie to poprawnie pokazuje na dłuższej trasie a nie na chwilowym .

Do góry Bottom