• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 GH 2.0 diesel

Wiktor-CK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam,

mam następujący problem z którego rozwiązaniem nie mogę sobie poradzić

Pacjent: Mazda 6 GH rok 2009 z silnikiem diesla 2.0, przebieg ponad 220 tyś

Podczas jazdy tylko na 4 i 5 biegu czuć drgania, objaw jest taki jakby jechało się na za niskim biegu.
Problem występuje tylko do ok 2800 obrotów, powyżej jest wszystko ok.

Na pozostałych biegach jedzie normalnie nie ma żadnych niepokojących objawów, co ciekawy gdy wrzucę 5-kę i czuć to mulenie/drganie i przerzucę na 6-ke jest wszystko ok, tak samo jak po przekroczeni 3 tyś obrotów.

Dwumas raczej jest ok, nie luzie nic nie słychać, na budę ani na pedał żadnych drgań nie przenosi.

Jakieś pomysły co może być przyczyną?

Pozdrawiam

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
mialem tak kiedys w volvo v 50 2,0 d mial dilirke potem po czasie padla przeplywka na nowej juz potem bylo ok.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A spróbuj inaczej pojeździć. Miałem tak kiedyś w audi 80. Klient się skarżył że na 4 i 5 biegu trzęsie. Wsiadłem i rzeczywiście tak było. Padło na skrzynię ale oczywiście nic to nie dało. Zacząłem nią jeździć dłużej i potrafiłem wywołać drgania na każdym biegu albo jeździć żeby ich wcale nie było. Winowajcą był przestawiony kąt wtrysku. O 5 stopni przekrecilem pompę i jak ręką odjął.

Wiktor-CK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
A spróbuj inaczej pojeździć. Miałem tak kiedyś w audi 80. Klient się skarżył że na 4 i 5 biegu trzęsie. Wsiadłem i rzeczywiście tak było. Padło na skrzynię ale oczywiście nic to nie dało. Zacząłem nią jeździć dłużej i potrafiłem wywołać drgania na każdym biegu albo jeździć żeby ich wcale nie było. Winowajcą był przestawiony kąt wtrysku. O 5 stopni przekrecilem pompę i jak ręką odjął.

robiłem kalibrację wtrysków, nic nie dało.
Dziś wyciągnąłem EGR i przepustnice do czyszczenia, było masakrycznie zaj....e ale jeszcze nie włożyłem, ale to raczej wpływu by nie miało.

Wiktor-CK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
W tych silnikach wtryski padają.

myślałem o tym, tym bardziej że byłą z przytkanym dpf-em który wypaliłem.

W jaki sposób mogę zdiagnozować padnięty wtrysk?

najbardziej dziwi mnie to że problem występuje tylko na 4 i 5 biegu i do 3 tyś obrotów, po przekroczeniu jest wszystko ok, a raczej przy wadzie skrzyni im większa prędkość objawy się nasilają.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Oddaj je do sprawdzenia.

Może jeszcze warto sprawdzić sprężanie i luzy zaworowe. Jutro w pracy spytam się czy mieli taki przypadek.

Do góry Bottom