• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MAZDA 6 zatarty silnik

markovanbasten

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czernichów
Witam, Panowie mam pytanie do Was powiedzcie mi kolega wlał do Mazdy 6 olej 10w40 pomimo ze wcześniej był stosowany 5w30 i klient twierdzi ze przez zły olej zatarł się silnik . powiedzcie czy ma racje czy próbuje go naciagnąć ? Dodam że na reklamacje nie przyjechał już do niego lecz do serwisu Mazdy nie miał wglądu wogóle do silnika itd.

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Olej do ekspertyzy. A tak moim zdaniem to musi złożyć pisemną reklamację do której twój kolega ustosunkuje się tak iż nie ma możliwości zweryfikowania czy błąd był po jego stronie gdyż nie ma u siebie silnika - tylko napisać to odpowiednio prawniczymi słowami. Pomocna będzie tutaj osoba z forum Pan adwokat Marek Kozłowski pawel.kozlowski@adwokatura.pl

markovanbasten

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czernichów
właśnie problem jest w tym ze ten facet właśnie wszelkie ekspertyzy również oleju zlecał sam kolega nawet nie widział na oczy zlanego oleju czy są w nim opiłki itp

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Reklamacje składa się w warsztacie który robił naprawę. Mechanik czysty klient w dupe może sobie te ekspertyzy wsadzić. Takie moje zdanie ale niech wypowie się jeszcze jakaś osoba dobrze znająca prawo konsumenta.
A jeżeli pytasz o to czy taka zmiana oleju może spowodować zatarcie silnika to tak może - należy lać olej zalecany przez producenta z odpowiednią dla niego normą.

markovanbasten

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czernichów
też tak właśnie myślę, jednak gość jest naprawdę jakiś "cwany" bo już powystawiał wszelkie faktury na naprawy które już zostały wykonane w Mazdzie również straszy bezczelnie telewizja .....

zgadza się nie ma co do tego dyskusji powinien wlać olej dedykowany jednak zastanawiające jest jedynie to że nie przyjechał do niego na reklamacje i nie pozwolił nawet żeby zobaczył ten samochód...

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
ale ten olej 10w40 pewnie sam ten klient chciał żeby zalać a teraz mechanika robi w konia bo pewnie sam coś jeszcze grzebał przy samochodzie i mu nie poszło. Do tego musi mieć dobre znajomości jak już faktury powystawiał a z samochodu może jeszcze nawet silnik nie wyjęty. To musi być oszust, przeciez jak idzie do marketu załóżmy praktiker i kupujesz wiertarke z gwarancją i ona się zepsuje po miesiącu to idziesz z nią do castoramy żeby Ci ją naprawili albo oddali kase? To śmierdzi jakimś wałem. Najlepiej żeby kolega nie miękł i niech bierze rzeczoznawce jak mu nie chce przywieść tego silnika.

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Jeżeli to 2.0 diesel to zatarł się pewnie przez podkładki pod wtryskami. Znany temat. Dla mnie ten silnik to jest jedna wielka wada. Podobnie jak blachy.
Kolega miał pecha bo akurat na niego trafiło.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
jak dla mnie to jest największy atut mechanika. Bronić się może, właśnie wadą owych silników.
Swoją drogą oddalam wszelkie reklamacje w sytuacji gdy nie jest ona weryfikowane przeze mnie w obecności klienta i rzeczoznawcy.....

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
zatarł sie bo smok był za syfiony norma
wina kolegi bo nie zdjął miski ale kto to robi?
jakie podkładki pod wtryskiem?

Ostatnia edycja:

hudy5

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Okolice Katowic
Panowie najpierw klient składa pisemną reklamację na warsztat w którym było cokolwiek dotykane, później warsztat odpowiada na tą reklamację i co najwyżej klient może iść do sądu a tam już sąd rozpatrzy całą sprawę lecz moim zdaniem umorzy postępowanie ze względu na choćby to że mechanik który zmieniał olej nie mógł rozpatrzeć reklamacji bo może powiedzieć że klient sam sobie coś tam zrobił itp.
Niczego nie podpisuj gościu szuka naiwnego itp. Pilnuj żeby było wszystko jak trzeba pismo reklamacyjne itp. Wystawiłeś rachunek albo fakturę na naprawę ?

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
zatarł sie bo smok bym za syfiony norma
wina kolegi bo nie zdjął miski ale kto to robi?
jakie podkładki pod wtryskiem?
Właśnie to jest przyczyna przytkanego smoka i ogólnego syfu w tych silnikach. Osiadają podkładki pod wtryskami robi się przedmuch i część spalin i mieszanki ląduje w gnieździe wtryskiwacza. A ze jak to w japońcach wtrysk jest pod pokrywą, wszystko zostaje wewnątrz silnika. Po jakimś czasie robi się smoła z oleju. Przytyka się smok, olej traci własciwości, panewka robi puk puk a klient pyta dlaczego i ile to będzie kosztować. Zauważcie, że jak rozbierzecie taki silnik to ciężko go umyć od środka. Nie raz zlewałem galaretkę zamiast oleju...

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Typowa awaria tych silników,bezpośrednią przyczyną zapchany smok nagarem (zbyt gęste sitko,puszczające podkładki pod wtryskiwaczami) ,olej ,czyli ta lepkość oczywiście pośrednio spowodowała zatarcie,ale gdyby nie ten smok w pompie ,olej nie mógłby silnikowi zaszkodzić.Czyja to wina?! Mazda z czasem poprawiła błąd konstrukcyjny sitka,silniki potrafiły się zacierać nawet na właściwych olejach,powinno się wymieniać podkładki pod wtryskiwaczami otaz czyścić smok olejowy praktycznie co wymianę oleju.

elvis102

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
KrK
Typowa wada to też łuszczące się koła napędowe na pompie olejowej i wale korbowym co daje następstwo zapchania smoka i zatarcia silnika ... Podkładki też są często powodem przedmuch powoduje rozrzedzenie oleju itp a w konsekwencji zatarcie silnika. Wada konstrukcyjna tych silników. Kolega niech nic nie podpisuje po prostu powinien klient zwrócić się do warsztatu powołać biegłego rzeczoznawce i wyjaśnić kompetentnie sprawę . Moim zdaniem trafił na naciągacza.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nie ma w tym kolegi winy ani krztyny!!!Jakim cudem sprawny silnik miałby się zatrzeć przez zmianę oleju z 5W30na 10W40?! Różnica w mPas znowu nie jest aż taka znaczna.Tutaj nie potrzeba żadnego fachowca czy rzeczoznawcy,te silniki Mazdy są znane z tego,że lubią się zacierać!!!

markovanbasten

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czernichów
też tak uważam, wydaje mi się że facet zatarł silnik z powodu o którym właśnie piszecie a próbuje bo ma "okazje" pogrążyć kolegę powiem Wam Panowie więcej podobno samochód już naprawił i wystawił fakturę na kilka tysięcy i uwaga teraz Panowie wystawił również fakture do zapłaty za to że wypożyczył sobie samochód z wypożyczalni i jeździł nim niby przez okres gdy Mazda była naprawiana.... kwota ogólna do zapłaty z tego co kolega mówił to ponad 15 tyś. złotych.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
gdyby wymieniał olej z 10w40 na 5w to wtedy mógłby się gościo przywalić że zaczął głośniej chodzić czy coś podobnego, ale to śmierdzi dobrym wałem, bo to taka niby naprawa na szybko żeby nikt nie widział niby uszkodzonego silnika, lepiej niech twój kolega pogada z jakimś prawnikiem oraz rzeczoznawcą żeby ten klient szedł do sądu jak tak bardzo chce tej kasy. Rzeczoznawca sam dojdzie do tego że jest nierealne zatarcie silnika poprzez wymianę oleju jak ten silnik ma wady konstrukcyjne.
A to nie jakiś taksówkarz może? bo sałaciarze też tak lubię robić ale i zwykli ludzie którym się nie chce pracować fizycznie :) Teraz właśnie robi się coraz więcej taki cwaniaków żerujących na kase na odszkodowania itp.

markovanbasten

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czernichów
hehe masz racje, powiem Ci najlepsze ostatni raz jak rozmawiałem z kolegą to gość od Mazdy pierwsze co pytał czy ma ubezpieczony warsztat o nic więcej tylko o to ;) :) z tego co widzę to on jest jakimś chyba młodym początkującym prawnikiem albo przydupasem prawnika ....

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Jak dla mnie masakra. Swoją drogą skoro silnik jest naprawiony a mechanik nie został nawet zaproszony na sekcję zwłok to jak wcześniej napisałem temat zamknięty. Pytanie jeszcze czy maździaż ma porobioną dokumentację techniczną, fakturę z zakładu zajmującego się obróbką o zakresie wykonanych napraw oraz opis naprawy od mechanika który robił temat drugi raz...

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
jaki rok tej mazdy?bo jak to model od 2009r to tam pompy oleju leca

Do góry Bottom