• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda CX9 2014 - nie działają czujniki parkowania

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Nie działają czujniki parkowania w w/w aucie. Po włączeniu wstecznego słychać 3 piski i ... dupa, czujniki nie działają. Nie widzę w swoich testerach możliwości diagnostyki PDC :( w tym aucie. Ma ktoś pomysł, jak to ugryźć ? Słyszałem, że te PIŚNIĘCIA po wrzuceniu wstecznego coś oznaczają. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Nie działają czujniki parkowania w w/w aucie. Po włączeniu wstecznego słychać 3 piski i ... dupa, czujniki nie działają. Nie widzę w swoich testerach możliwości diagnostyki PDC :( w tym aucie. Ma ktoś pomysł, jak to ugryźć ? Słyszałem, że te PIŚNIĘCIA po wrzuceniu wstecznego coś oznaczają. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Głupie pytanie ale może nie są fabryczne czujniki? Może dlatego nie masz komunikacji. Spróbuj poszukać w module elektryki czujników.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Są oryginalne - mają oryginalny włącznik po lewej strony kierownicy, który je wyłącza. Po włączeniu są 3 piski i czujniki nie działają. W żadnym ze sterowników nie ma błędu od jakiegokolwiek czujnika a sterownika PDC nie widziałem w obsłudze w żadnym testerze.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Może po prostu któryś umarł z czujników, wrzuć wsteczny i przyłóż ucho do każdego czujnika czy cykają czy nie

Alpari

SuperMechanior
Punktów
160
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl

Jak nie masz podglądu w diagnoskopie to możesz sobie ogarnąć proste urządzenie do testowania
Niektórzy testują też to stetoskopem

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Z opisu funkcjonalności MaxiEcu niby posiada i ma go opisany jako:
PSM-Moduł kontroli parkingowej

Ostatnia edycja:

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Usterka która występuje w aucie powoduje, że czujniki zostają wyłączone i NiE CYKAJĄ.
Moje pytanie brzmi : czy ktoś ma informacje odnośnie tego, co oznacza pojedyncze, podwójne lub potrójne PIKNIĘCIE po włączeniu wstecznego ?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Czytałem ten wątek na forum Mazdy, dlatego chciałem jakiegoś potwierdzenia z innego / pewniejszego źródła.

Do góry Bottom