• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mechanik do fiata lubelskie

frrrr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Dodaje dzisiejsze pomiary. Adaptacja koła fonicznego nic nie dała robiłem ją trzy razy.

Załączniki

• parametry 1.jpg
    parametry 1.jpg
    210,8 KB · Wyświetleń: 10
  • parametry 2.jpg
    parametry 2.jpg
    244,7 KB · Wyświetleń: 10
  • parametry 3.jpg
    parametry 3.jpg
    240,5 KB · Wyświetleń: 10
  • parametry 4.jpg
    parametry 4.jpg
    197,4 KB · Wyświetleń: 10
  • parametry 5.jpg
    parametry 5.jpg
    252,6 KB · Wyświetleń: 10
  • parametry 6.jpg
    parametry 6.jpg
    85 KB · Wyświetleń: 9
  • parametry 7.jpg
    parametry 7.jpg
    143,5 KB · Wyświetleń: 9

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Witam, Panowie dzisiaj dopiero sprawdzałem samochód. Sprawdziłem napięcie akumulatora i mam takie wyniki:
-zapłon wyłączony 12.2v
-zapłon uruchomiony 13.9v
-zapłon uruchomiony włączone światła mijania 13.7
-zapłon uruchomiony włączone światła mijania + drogowe 13.6
Napięcie nie skacze jedynie spada, wykasowałem wartości koła fonicznego i ECU przeprowadziłem adaptacje 3x obroty powyżej 6tys.
Na pracującym silniku napięcie powinno mieścić się w zakresie 13,9 - 14.4.... Tyle. Sprawdź alternator. No chyba, że pomiary robiłeś na włączonym zapłonie a nie na uruchomionym silniku ;)

frrrr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Pomiary robiłem na włączonym silniku , okej posprawdzam alternator.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
I od trzeba było zacząć, dziwię się czasami, skąd Wy tyle czasu macie? Pierdzielenie o Chopinie. Nie jest sprawny akumulator to starter nie osiągnie wymaganych obrotów a co za tym idzie, nie będzie wymagane ciśnienie na szynie CR i dalej regulator na tejźe szynie nie będzie gadał z ECU. Ja

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
I od trzeba było zacząć, dziwię się czasami, skąd Wy tyle czasu macie? Pierdzielenie o Chopinie. Nie jest sprawny akumulator to starter nie osiągnie wymaganych obrotów a co za tym idzie, nie będzie wymagane ciśnienie na szynie CR i dalej regulator na tejźe szynie nie będzie gadał z ECU. Ja
Coś mi tu nie pasi... Autor pisze o świecach, cewkach.... a ty o CR... :D To jakaś hybryda benzodiesla?? Fakt faktem akumulator trochę rozładowany :D...
Z tego co pamiętam to w Stilo były 1.2, 1.4, 1.6,... w benzie i tylko 1.9 w gnoju. Autor ma 1.6 16V.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Na pracującym silniku napięcie powinno mieścić się w zakresie 13,9 - 14.4.... Tyle. Sprawdź alternator. No chyba, że pomiary robiłeś na włączonym zapłonie a nie na uruchomionym silniku ;)

Rozumiem, że fiaty robisz od dłuższego czasu. Napięcie 13,7V zmierzyć można w niejednym fiacie. Jak chcesz służę swoim od chwili zakupu napięcie mierzone na aku oscyluje w granicach 13,8-13,9V w zależności od obciążenia i tak przez 7 lat jego żywota, w poprzednim fiacie było podobnie. Elektrycy też mówią, że coś nie teges z altkiem. Wg twojej teorii kupiłem i niektórych elektryków samochodowych kupiłem felerną furę? Jakbym nie sprawdzał profilaktycznie pewnych elementów w samochodzie to wydawałbym sporo kasy na niepotrzebne naprawy niekoniecznie uszkodzonych elementów. Napięcie 14,4v to w malaczu na mierniku można było zobaczyć.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Rozumiem, że fiaty robisz od dłuższego czasu. Napięcie 13,7V zmierzyć można w niejednym fiacie. Jak chcesz służę swoim od chwili zakupu napięcie mierzone na aku oscyluje w granicach 13,8-13,9V w zależności od obciążenia i tak przez 7 lat jego żywota w poprzednim fiacie było podobnie. Wg twojej teorii kupiłem felerną furę?Napięcie 14,4v to w malaczu na mierniku można było zobaczyć.
Jakie powinno być napięcie ładownia akumulatora?? 13.9 - 14.4 ?! Jak ci aku j***nie z niedoładowania to mu powiedz, że tak jest w fiacie, no chyba, że akumulatory do fiata wymagają innego prądu ładowania. Poza tym chłopu spada do 13.6 (obecnie - na włączonych odbiornikach ale pewnie nie na wszystkich) a 14v nawet nie przekracza. Zobacz jaki ma stan naładowania akumulatora - 12,2 - też uważasz, że jest ok?? Ale niech ci będzie znaFco Fiatów. Powiedz nam zatem co jest przyczyna usterki w tym Stilo...

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Arnoldzie chyba się tobie tematy pop_____liły.

Ja to czuje że gdzieś tam ma przebicie.

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Bo w fiatach to chyba nie wiedza co to np chrom na srubach. Ktore sa jednorazowe. A rdza zre je koncertowo

A autor jak juz wyczerpal juz wszystkie opcje to niech sobie podmieni sterownik

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
robercik, proszę cię... a vw to cudo. w golfie 5 czy w cadiku głupia wymiana amortyzatora może być problemem. bo śruba od mocowania poduszki się oberwie z głupim gwintem z poduszki i trzeba kombinować. każde auto ma jakieś minusy. czasy golfa 2 i mercedesa 124 się skończyły. teraz wszędzie jest pod górkę.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Napiszę tak mam w d...e czy rdza je żre skoro zmieniam je co 6-7 lat i kupuję nowe. Inaczej patrzyłbym gdybym kupował 10-cio letnie i oglądał szukając rdzy aby zbić cenę. No ale każdy ma inne priorytety jedni kupują wozidło żeby powozić tyłek z miejsca na miejsce inni żeby się lansować w audi w tedeiku. Każdy samochód ma swojego kupca i na tym możemy zakończyć wymianę zdań.

to niech sobie podmieni sterownik

Jak wszyscy naprawy rozpoczynać będą od wymiany sterownika to na czym się one będą kończyły?

frrrr

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lublin
Panowie jutro mam ustawianie rozrządu w ASO odezwę się po południu. Ciśnienie w dolocie jest za wysokie, będę pewny że rozrząd jest w 100 % dobrze ustawiony i jak problem nie zniknie to będę szukać dalej. Nie sprzeczajmy się bo nie o to tutaj chodzi proszę was o pomoc a nie o kłótnie i jakieś docinki słowne.

Do góry Bottom