• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mega dymi Matiz 0,8

Grzegorz19650

Początkujący
Punktów
0
Witam Szanowne grono. Mam problem z Matizem 0,8. Kolega poprosił mnie o wymiane uszczelki pod głowicą. Nie robiłem tego pierwszy raz... Nie było to konieczne bo przyczyna leżała w korku zbiorniczka wyrównawczego...ale do rzeczy. Po wymianie auto zaczęło niemiłosiernie kopcić na biało , tragedia ! Z każdego otworu wylotowego z głowicy leci ciurkiem olej . Założyłem drugą suchutka głowice i znowu to samo. A przed pierwsza wymiana silniczek nie puszczał dymka./ Obecnie może robić za zasłonę dymną na poligonie. To stało się przez noc. Nikt nic nie ruszał , głowica leżała na stole. Gdzie popełniłem błąd ? Już nie mam pomysłów. Proszę o pomoc. Dziękuję z góry i pozdrawiam. 20230224_103329.jpg

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Ja mam tylko takie jedno pytanie, wstępne. Scoro korek był dobry, to po co zdejmowałeś głowicę, czy w trakcie "odkryłeś" że to korek trafiony?
Automatyczne połączenie postów:

Kolego, jak nie chcesz iść w koszty, to pozostaje Ci tylko silikon i dobre uszczelnienie wszystkiego. Niestety :(
Z korka zrobił się remont x2. A to już o 1,5 za dużo.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1601
Z każdego otworu wylotowego z głowicy leci ciurkiem olej .

czyli przez wydech?

pomyślmy, opcje są trzy:
- albo dół- cylindry, pierścienie
- albo góra: głowica. może uszczelniacze, jakieś pęknięcie
- no i jeszcze odma pompuje olej w wydech

oczywiście przyjmując, że niczego nie zepsułeś po drodze i nie podłączyłeś korka spustowego oleju do kolektora ssącego...

rozumiem, że uszczelka pod głowicę za każdym razem nowa, głowica z pewnego źródła i sprawdzona, 100% pewna?

Grzegorz19650

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za szczere rady....Jeżeli chodzi o ten nieszczęsny korek to kolega sam poprosił o wymianę uszczelki pod gł.
Powtarzam jeszcze raz. Pierwsza i druga głowica planowana , nie przypuszczam pierścieni ani gumek bo to sie stało przez noc i nikt tego nie dotykał. Pytam sie o poradę a nie głupie docinki. Może jest jakiś myk w Matizie że tak sie dzieje ? Mogłem nagrać film jak dymi ale by z ochrony środowiska przyjechali. Jak na zdjeciu widać aż kapie z głowicy olej.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
No to blok jest krzywy. Jakie tu myki.
Nic nie pozostaje, jak tylko silikon. I dobrze przeszlifować, blok papierem(na samochodzie). To jest Matiz.
Blok jest prosty?
Szlif papierem, silikon i będzie gitara. Piszę całkiem serio.
Aaaa i weź no to z 10 niutów mocniej dokręć.

Ostatnia edycja:

Grzegorz19650

Początkujący
Punktów
0
Blok jest prosty sprawdzałem liniałem, 0,05 nawet nie wchodzi. Głowice przykręciłem mocniej i to samo. Rozumiem że z jednego cylindra dymi ale tu równo z trzech wali. Odma odłączona i to samo.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
No to niemożliwe.
Wiesz co Ci powiem kolego mogło się stać, jakimś cudem dostał się płyn chłodniczy do wydechu/katalizatora. Jest zapchany katalizator wodą, dlatego wali na biało. A ciśnienie jest takie że wywala bokiem olej bo nie może przepchnąć.
...ale powinien zgasnąć ten silnik? Jednak może nie gaśnie, bo udaje mu się przepchnąć bokiem i dlatego wywala olej.
No bardzo dziwne. Musi być woda w katalizatorze.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Może tak wpier...La olej. Auta już leciwe pierścieni może nie byc

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
No, to blok jest krzywy albo głowica, przecież to niemożliwe, uszczelka może jakaś ch. Za słabo dokręcone.

Grzegorz19650

Początkujący
Punktów
0
Pisałem że przed wymiana uszczelki nie kopcił w ogóle. To się stało przez noc. Zdjąłem głowice razem kolektorem ssącym i całym oprzyrządowaniem i następnego dnia ją założyłem i zaczął walić białym dymem.Boisko piłkarskie zadymi w 2 min.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
I na drugiej głowicy to samo? I dałeś nową uszczelkę? Czy nową tej samej firmy? Moment dokręcenia na 100% odpowiedni?
Automatyczne połączenie postów:

A stara uszczelka różni się jakimś detalem od nowej?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
Jprdl. Przeciez to standard ze jak robi sie górę to i dół trzeba ogarnac bo potem sa takie przeboje.

Silnik wyciagnac, poszlifowac co trzeba i heja

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Jprdl. Przeciez to standard ze jak robi sie górę to i dół trzeba ogarnac bo potem sa takie przeboje.

Silnik wyciagnac, poszlifowac co trzeba i heja
"Blok jest prosty sprawdzałem liniałem, 0,05 nawet nie wchodzi."

Ja tam od razu pisałem, że papierem bym to liznął lekko dla pewności.

Grzegorz19650

Początkujący
Punktów
0
Przecież bym nie składał głowicy na poprzednia uszczelke . Moment dokr. odpowiedni i jescze dodałem 15 min. Uszczelka firmy Victor Reinz. Sam juz nie wiem co tu myśleć?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2070
Miasto
Kaczory
"Blok jest prosty sprawdzałem liniałem, 0,05 nawet nie wchodzi."

Ja tam od razu pisałem, że papierem bym to liznął lekko dla pewności.
I nic to nie da bo problem nie jest w płaszczyźnie.

Jprdl.

Do góry Bottom