• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane 1.6 16v obroty

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Witam. Szukałem i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem... A mianowicie problem zaczął się od tego że po głębszym wciśnięciu gazu silnik pozostał na 1500-2000 obr po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu wszystko ok. Brak sygnalizacji błędu oraz brak błędów na obd. Silnik 1.6 16v jeszcze na lince. Czyszczenie i uszczelnianie przepustnicy brak efektu. Teraz to już obroty są różne tzn na zimnym ma czasami tak niskie że gaśnie po chwili pracy bieg jałowy jak się mu podoba czasami jest w miarę ok czasami trochę faluja po dodaniu gazu zostają lub powoli schodzą. Linka i przepustnicy chodzą lekko. Falowanie obrotów trochę wska, uje na krokowy ale czemu obroty... Ale jak silnik chodzi w miarę ok to po włączeniu kilku odbiorników obroty na chwilę spadną i wracają do poprzedniego stanu. Jak mogę sprawdzić silnik krokowy i czujnik położenia przepustnicy bo raczej obstawiam któryś z tych elementów lub oba. Dzięki za podpowiedzi

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Krokowy można sprawdzić na dwa sposoby :
1. porządny komputer diagnostyczny i wykonać test krokowca
2. dedykowany tester do krokowców

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Grosze kosztują chińczyki . Dobry jakościowo już nie , ale zgadzam się z przedmówca jak nie masz dostępu do sprzętu to nowy krokowiec wyjdzie nie wiele drożej .

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Jest krokowy, jest czujnik położenia przepustnicy, jest linka. To nie jest elektronicznie sterowana przepustnica by miała wszystko zintegrowane. A co do tych tanich silniczkow to mam mieszane uczucia... Tanie czujniki nie jednokrotnie wywiodły mnie na manowce

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Pół soboty ale jest światełko w tunelu

Na lepszejszym kompie wywalił dwa błędy... Pierwszy primo,, druga sonda,, i drugi primo ultimo,, silnik krokowy,, Tyle że sonda jest stał a natomiast silnik po wykasowaniu siedzi cicho. Ale auto i tak głupiej. W poniedziałek idzi na strzał sonda... A potem się zobaczy

Pablo81

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Wodzisław
Witam. Dopiero dzisiaj wróciłem do tematu. Sonda wymieniona błędów brak. Poprawa jest ale wróciłem do punktu wyjścia... Czyli obroty są stabilne nie faluja ale jest to samo co na początku czyli jedzie fajnie cacy pod warunkiem że nie dostanie wysokich obrotów tj od ok 4500 do góry. Potam wolne ustalają się w przedziale 1200-1700. Wyłączne zapłon i odpal ponownie obroty stabilne w granicach 850. I teraz mam dylemat bo co ma silnik krokowy do tego że w trakcie dodania gazu zmienia sam nastawy... On jest tylko elementem wykonawczym czyli jeżeli są ustalone obroty biegu jałowego to podczas dodawania gazu albo komp daje sygnał że ma wpuścić więcej powietrza albo np potencjometr przepustnicy się zawiesza. Moje myślenie może być błędne więc jak co to proszę o naprostowanie

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
560
Miasto
Podkarpacie
Silnik krokowy może się zacinać bo są tam zębatki a nie typu pwm . Po wymianie sondy zauważyłeś delikatna poprawę bo widocznie stara nie była pierwszej młodości ale ona nie odpowiada za obroty .

Do góry Bottom