• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane 1.9 dci remont silnika .. Problem

Dejf1411

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam ... Megane 1.9 dci 120 km .. W moim silniku zrobil sie ogromny przedmuch i wyzucal olej.. Postanowilem zrobic igle wiec.. Zrobilem Trubine regeneracja.. Glowica uszczelniona i platowanie do tego nowy walek rozrzadu nowe pierscienie i tloki nad wymiary bo dalem blok na szlif czyli tulej . nowe panewki na korbowodach. Wal byl wstanie idealnym.. Koplet wszystkich uczelek . do tego podjechany bym dwumas wymienilem na nowy i koplet rozdzad.. I rozne inne pierdoly.. Wiec igla .. Ale gdy odebralem od mechanika ma jeszcze przedmuch i to spory.. Docieram go powoli jezdze .. Moje pytanie czy ten duzy przedmuch sie uspokoi . mechanik zapewnia ze tak.. Sporo wydale dal tego jestem przewrazliwiony.. Pozdr prosze o odp.. Dziekuje

Ostatnia edycja:

Dejf1411

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Dmuchac a dmuchac jest roznica .. Tutaj dmucha ale tez dymi gdy odkrece wlew oleju a jest po kapitanym wiec troche za duzo tego..

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
984
Miasto
PGS
Daj mu 5000 km żeby się dotarł. Każdy diesel z odmy dymi. Jest to normalne. Sprawdź ile oleju ci zniknie od wymiany do wymiany. Możliwe że tak ma. Dzisiaj byłem też zobaczyć 1.9 dci w trafi ku i na 1000 km 5l oleju zjadł. Przyczyną była zatkana ( zamurowana) odma.

Dejf1411

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Spokojnie narazie tak bede jezdzil.. Mi na początku trubini9e jeden szpec zrobil to 100 km i soki poszly w wezach wtedy stwierdzil ze odma no i fakt byla zapchana wyczyścil no i 50 km i dalej walil olej..wtedy dalem zrobić konkretnie no i chce miedz dobrze tak jak napisałem powyzej ile zeczy wymienilem.. Tylko zostala poduszka ta od strony rozdzadu bo na zimnym telepie go a ona chyba olejowa jezeli sie nie myle.. A takie pytanko ile mam km go docierac .. Moj mechanik mowil ze nawet do 15 tys km .. Teraz jezdze tak do 90 max..Pozdrawiam

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Tak po prawdzie u mnie po remoncie pierwszy tysiąc normalnie bez autostrad, wymiana oleju i pełen but. Musi być dobrze...

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Są klienci którzy twierdzą, że w bagażniku słyszą dźwięk tłukącej się porcelany. Gdy wsiadam na jazdę testową mam wrażenie, że pod autem jedzie kowal i napier...la młotem w zawieszenia. Więc nie rozmawiajmy o lekkim dymku bo może to być owszem lekki ale i wielki;] Organoleptyczne oględziny i tyle.

w dobrze spasowanym silniku i dobrze poskładanym nie powinno się nic złego dziać.

P.S. Pomierzyliście ów dobrze wyglądający wał?? Dziś taki dobrze wyglądający u szlifierza oglądałem. 4 setki owalu ale dobrze wyglądał. W Twoim silniku na takie coś byś mnie nie namówił;/

Pozdro.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jeszcze nie miałem problemu z dymiącym silnikiem po kapitalce. Nie ważne benzyna, czy diesel. Co innego docieranie, co innego dymienie . Moim skromnym zdaniem skopany remont.

A

Anonymous123

Nie rozumiem trochę tego. U mnie po takim remoncie silnik chodzi jak zegarek. Jak cos jest nie tak to oznacza ze cos poszlo nie tak. Dotarcie silnika to spasowanie elementów. Przedmuch jak jest to juz raczej będzie. Skontroluj ile bierze oleju. I pytanie czy szlif jest dobrze zrobiony i czy zostaly dobrane dobre tloki.

Dejf1411

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam na razie zbyt malo przejechalem zeby co kolwiek stwierdzic .. Tloki sa na pierwszy szlif ..

Co prawda silnik chodzi jak zegarek ..

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jak nie łyka oleju, dobrze chodzi, nie ma problemów z odpalaniem , to trzeba jeździć i nie szukać dziury w całym.

Do góry Bottom