• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Megane II 1.5dci wentylator chłodnicy silnika

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Panowie nie załącza się wentylator jak silnik się zagrzeje temperatura silnika sięga 96 stopni a wentylator stoi. Wymieniłem rezystor na chłodnicy i czujnik temperatury i dalej cisza, ale co zauważyłem jak odłączę kostkę czujnika temperatury to załącza wentylator, słychać nawet jak odpala pierwszy bieg później drugi. W skrzynce bsm słychać jak klika przekaźnik. Miał ktoś podobna historie ? Szukać skrzynki bsm? Na kompie i wyswietlaczu temperaturę pokazuje

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Próbowałeś kompem włączyć poszczególne biegi wentylatora?
Niestety nie mam teraz schematu pod ręką i nie wiem ile tam jest biegow wentylatora. Może są 3 i trzeci załącza się powyżej 100 stopni lub w trybie awaryjnym po odłączeniu czujnika. Przekaźniki może cykają ale czy przekazują prąd?

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
biegi są dwa, kompem nie mam opcji wysterować wentylator.

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
Wentylator może uruchamiać ecu przy bledzie krytycznym: brak info o temp. Zapiernicz potencjometr zamiast czujnika i obserwuj.

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Jakiś konkretny potencjometr mam wsadzić ?

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Panowie, a jak to podepnę, i będzie za łącząc wentylator to w czym wina? chciał bym jak najwięcej wiedzieć bo jak wezmę ponownie auto to już chciał bym je naprawić. Kiedyś miałem problem z prądami do pompy abs w peugeot 207 i winna była skrzynka bsi. Niestety nie mam obecnie na miejscu aby podmienić w reno bsi, a na allegro najtańsze 300zł, a jak ma to nie być bsi to nie chce ponosić kosztów.

Do góry Bottom