• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes atego problem z hamulcami

Rafał 76

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wodzisław Śl
Witam mam atego z 2003 1518 i mam problem z hamulcami. Podczas jazdy samochód sam przyhamuje na ok 0.5 s. zdarza się to sporadycznie ale do tego dochodzi syczenie powietrza z tyłu auta. Ale co jest dobre te syczenie ustępuje jak prędkość samochodu spadnie do 35km/h. Ten wyciek powietrza występuje często ale nie za każdym razem. Proszę o pomoc co z tym fantem zrobić. Aha wen wyciek powietrza naj prawdopodobnie główny zawór (modulator).

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Wejdź pod auto i sprawdź gdzie dmucha, ja teraz leżę w wannie i odmaczam smary i inne zabrudzenia także nie sprawdzę gdzie leci :D

Rafał 76

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wodzisław Śl
Dziękuje za odpowiedz tylko to nie jest takie proste wuciek występuje podczas jazdy na postoju nie ma wycieku
Wejdź pod auto i sprawdź gdzie dmucha, ja teraz leżę w wannie i odmaczam smary i inne zabrudzenia także nie sprawdzę gdzie leci :D

Dziękuje za odpowiedz tylko to nie jest takie proste wuciek występuje podczas jazdy na postoju nie ma wycieku

Wyciek ustępuje przy 35 km/h i odwrotnie jak uzyska 30-35 km/h

Jeszcze jedno ten wyciek powietrza występuje także gdy załącze hamulec górski

Z tego samego miejsca i ten sam dźwięk ( tak mi się wydaje słysze to z kabiny )

Ostatnia edycja:

topsped

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Koszalin
To może być problem. Może być różnica obrotów pomiędzy kołami i TC głupieje próbuje odhamować koło które niby się kręci szybciej. Najlepiej z czytać błędy. Jeszcze pytanie powietrze syczy jednostajny czy słyszysz pulsowanie

Rafał 76

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wodzisław Śl
Jak wcisne pedał na postoju to słychać pulsowanie

To może być problem. Może być różnica obrotów pomiędzy kołami i TC głupieje próbuje odhamować koło które niby się kręci szybciej. Najlepiej z czytać błędy. Jeszcze pytanie powietrze syczy jednostajny czy słyszysz pulsowanie

Syczy jednostajnie podczas jazdy na postoju pulsuje ale to nie za każdym razem

Ostatnia edycja:

topsped

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Koszalin
Pierwsze co to zajechać na komputer. Zdiagnozować. Może to tylko czujniki. Usterkę ABS powinieneś naprawić. Jest podstawowy układ z którego informacja idzie na inne układy. Jak on nie dział Twoje hamulce działają w trybie awaryjnym. Np. korektor hamowania nie działa.

Rafał 76

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wodzisław Śl
Pierwsze co to zajechać na komputer. Zdiagnozować. Może to tylko czujniki. Usterkę ABS powinieneś naprawić. Jest podstawowy układ z którego informacja idzie na inne układy. Jak on nie dział Twoje hamulce działają w trybie awaryjnym. Np. korektor hamowania nie działa.

topsped

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Koszalin
Jak powietrze to może tylko czujniki. Odłącz wszystkie na tej osi co sama hamuje. Problem nie zniknie ale powinien przestać sam hamować. NAPRAW ABS. To jest twoje i innych bezpieczeństwo. Przy kontroli mogą Tobie zatrzymać dowód

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Modulator wiem że to nie tania rzecz ale można do regeneracji dać pytanie warto

Pulsowane powietrze
Zależy dla kogo, dla jednego tanio dla drugiego drogo, około 300 zl nowy zazwyczaj kosztuje, hmm może lepiej jedź na warsztat tak będzie taniej i lepiej

Rafał 76

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wodzisław Śl
Komputer nie raz tam byłem i za każdym razem co innego a może elektronika okablowanie bo to też problem w mercas.ale trzeba spróbować jeszcze raz od tego trzeba zacząć. Ok jak co wróce do tego tematu. Dziękuje za rady.

Zależy dla kogo, dla jednego tanio dla drugiego drogo, około 300 zl nowy zazwyczaj kosztuje, hmm może lepiej jedź na warsztat tak będzie taniej i lepiej

Ale Modulator nad tylnią osią chyba 3000

topsped

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Koszalin
Wiesz arni nie każdy wozi pomnik Chrystysa za 44zl za km.

Komputer nie raz tam byłem i za każdym razem co innego a może elektronika okablowanie bo to też problem w mercas.ale trzeba spróbować jeszcze raz od tego trzeba zacząć. Ok jak co wróce do tego tematu. Dziękuje za rady.
Diagnostyka pokaże z czym masz problem, a nie rozwiązanie. Mechanik powinien sobie z tym poradzić. Czujniki sprawdzić, kable prześwietlić. Miałem Mercedesy i jakoś specjalnie nie narzekałem. Modulator nie musi być nowy na Allegro to tak źle nie wygląda. Sam modulatora nie wymienisz potrzeba komputer.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom