• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes CLK 230

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Orle kochany. Ja rozumiem, że jesteś mechanikiem i na egazminie na technika mechanika musiałeś wymienić żarówkę w maluchu i ocenić sprawność klaksonu.
Wyłamię się i zdradzę Ci mały sekret. W CLK jest problem z oporopowrotnikiem.
Zdejm Chłopie siedzenie pasażera, wyrwij wykładzinę do góry i sprawdź czy tam woda nie stoi...
Możliwe, że oporopowrotnik się nie domyka i to będzie efekt świecących kontrolek...

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Orle kochany. Ja rozumiem, że jesteś mechanikiem i na egazminie na technika mechanika musiałeś wymienić żarówkę w maluchu i ocenić sprawność klaksonu.
Wyłamię się i zdradzę Ci mały sekret. W CLK jest problem z oporopowrotnikiem.
Zdejm Chłopie siedzenie pasażera, wyrwij wykładzinę do góry i sprawdź czy tam woda nie stoi...
Możliwe, że oporopowrotnik się nie domyka i to będzie efekt świecących kontrolek...
zapomniałeś dodać że ten oporopowrotnik łączy się z targańcem i to może być że ten targaniec nie targa? Po prostu woda go trzymie:p:D

Witam i proszę o pomoc
Kupiłem Mercedesa w208 2001r 230 kompressor i mam problem z ABS bas esp . Kiedy odpalam auto wszystko jest ok nie ma żadnego błędu a gdy zaczynam nim jechać to po przekroczeniu ok 30km zapalają się kontrolki ABS BAS ESP i błąd nie gaśnie A kiedy zgaszę auto i jeszcze raz odpalę błędy gasną i ta sama historia zaczynam jechać błąd się zapala
Czy wie ktoś co może być uszkodzone
Podpinałem auto pod komputer i nie wykrywa żadnego błędu
a czy ten klamot to ma dach czy nie?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Zacznijmy od podstaw Paweł, bo chłopak zgłupieje... A nie o to przecież chodzi... ;)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Zacznijmy od podstaw Paweł, bo chłopak zgłupieje... A nie o to przecież chodzi... ;)
To znaczy niech zobaczy czy opony mają tyle samo powietrza na dole co na górze? no właściwie tak, może źle liczyć obroty kół, przecież na dole opona jest bardziej płaska.
A jak będzie rwał fotele to niech uważa na światłowody bo mu poduchy się na desce zapalą...;)

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
No ale przecież wiadomo, że na to trzeba uważać... Nie daj bóg nie przeginaj kabli bo będzie kolego problem.
Przełamanie światłowodu wiąże się z wymianą wiązki. Chyba, że kupisz spaware za wór pieniędzy... Ja osobiście nie posiadam...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ej... Szumi... nie rozpędzaj się. Ludzie latami na te patenty pracują, robią na tym siekę... bez jaj...
A tu koledze z 2 letnim stażem taki patent sprzedajesz... Yh...

orzel007

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kauszyn
Panowie bez przesady :) MTM to będzie raczej pierwsza twoja diagnoza auto jedzie prosto a kierownica jest delikatnie skręcona i czujnik skrętu się nie zgrywa dlatego wywala błąd

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
o mamo, amerykę odkryłeś??
wiesz co sterownik widzi? na zwojach mu się kasztani, bo jedzie prosto a powinien w prawo czy lewo....na twoim zdjęciu masz usterkę i wszystko...

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
o mamo, amerykę odkryłeś??
wiesz co sterownik widzi? na zwojach mu się kasztani, bo jedzie prosto a powinien w prawo czy lewo....na twoim zdjęciu masz usterkę i wszystko...
Szumek72, mając SD to prowadzi dosłownie za rączek przy opisie błędów.. więc nie wiem w czym autor ma nadal problem :/

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
ale ma autocoma, powinien on to łyknąć ale nie dam ręki uciąć ;p

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Hej orle nie przejmuj się bardzo tymi ich żartami, chłopaki się nudzą i od czasu do czasu jaja sobie robią z kadetów. Uczysz się jeszcze więc czytaj co chłopaki piszą i analizuj, kalibracja czujnika kąta skrętu nie polega na ustawieniu kierownicy, musisz to zrobić programem diagnostycznym np. SD bądź jakimś innym uniwersalnym z taką opcją. Na początek trza sprawdzić w rzeczywistych czy on w ogóle działa i jaki kąt jest przy jeździe na wprost a potem go tak czy siak skalibrować i wsio.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Tomek, nie i uj... Paweł, też się śmiej ale albo oporopowrotnik zjebaxy albo ja sam pierdxlnę... Ale chyba śmiechem...

orzel007

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kauszyn
Spoko wiem że czasami dobrze jest pożartować
Pojadę na SD i spróbuje skalibrować czujnik

orzel007

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kauszyn
Dzisiaj zaprowadziłem auto do znajomego zrobił zbieżność ale nie mógł ustawić na czujniku skrętu konta 0 stopni
Podstawiliśmy 3 czujniki i na każdym to samo

Tu mam zdjęcie kodów błędów

Załączniki

• 17006257_1389149394491083_922985029_n.jpg
    17006257_1389149394491083_922985029_n.jpg
    84 KB · Wyświetleń: 22
Do góry Bottom