• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes OM651

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Zgadzam się ,przed wyprowadzka do UK jeździłem do niego ze wszystkim dosłownie (nawet z planowaniem głowicy od zwykłej astry),bardzo zawsze byłem zadowolony i z jego usług.Też jestem z Radomia :)

clown

Nowy
Punktów
0
Miasto
Windsor

Daniel0515 potrzebuje zrobic remont lub kupic uzywany silnik, mozesz mnie obeznac z kosztami? Potrzebuje OM651.913 do W204 zatarty na 3 cylindrze?​

Automatyczne połączenie postów:

witam wszystkicbiłem ..autopsyjnie robiłem kilka generalnych remontów silników om 651,i żaden z nich nie wytrzymał po szlifie więcej niż 250 tys km.Wszystko jak nowe i lipa,ten silnik to kurestwo....(w wielu renomowanych firmach remontowych-jestem wykwalfikowanym mechanikiem
Gdzie pracujesz dokladnie jakie miasto?

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
+48 48 366 75 24 to numer do Pana Osowskiego z Radomia, który robił mi w tych silnikach szlif zadzwonn, zapytaj ,mieszkam w uk

Fabek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warsaw
Koledzy OM651 problem dolewa ciągle paliwa do oleju w dużych ilościach. DPF wyłączony i nic nie pomogło. Miał ktoś taki przypadek?

Fabek

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warsaw
Może pompą wysokiego ciśnienia leje.
Tez o tym myślałem, ale takie cuda chyba w om654. Mam za wersje gdzie sa te wtryski bez przelewów chyba delphi. Bledow żadnych nie ma, nie kopci, dopiero przy pełnym obciążeniu raz dymka puści, ale to standard.

Janusz362

Nowy
Punktów
0
Witam zacnych kolegów,
i mi zaczynają się problemy z silnikiem Mietka om651.
Mam CLS 250 AMG,silnik 204 konie,rocznik 2014,auto ma nalotu 68 tyś mil,czyli 100 tyś km z lekkim ogonkiem,
auto kupiłem 2 miesiące temu,ma jeszcze miesiąc gwarancji.
Po kupnie było ok,zero dziwnych dźwięków,natomiast jakieś 2 tygodnie temu zaczęło coś dzwonić przy odpaleniu,jak startuje to po 2 sekundzie szeleści tak do 5-10 sekund.
Jadę do mercedesa w sobotę,ale dobrze by było zaczerpnąć info od was.
Wstawiam krótki filmik,odpalałem na nim kilka razy,ja stawiam na rozrząd.

Jednak filmik nie wchodzi.

bzuwen

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Witam zacnych kolegów,
i mi zaczynają się problemy z silnikiem Mietka om651.
Mam CLS 250 AMG,silnik 204 konie,rocznik 2014,auto ma nalotu 68 tyś mil,czyli 100 tyś km z lekkim ogonkiem,
auto kupiłem 2 miesiące temu,ma jeszcze miesiąc gwarancji.
Po kupnie było ok,zero dziwnych dźwięków,natomiast jakieś 2 tygodnie temu zaczęło coś dzwonić przy odpaleniu,jak startuje to po 2 sekundzie szeleści tak do 5-10 sekund.
Jadę do mercedesa w sobotę,ale dobrze by było zaczerpnąć info od was.
Wstawiam krótki filmik,odpalałem na nim kilka razy,ja stawiam na rozrząd.

Jednak filmik nie wchodzi.
Stawiam na rozrząd.

adbar

Nowy
Punktów
2
Witam,
Parę razy naprawiałem Sprintery z silnikami OM646, jak również z nowym motorem OM651. Ale od jakieś czasu coraz częściej trafiają do mnie auta z uszkodzonym silnikiem OM651- dokładnie z zatartymi panewkami. Problem na tyle poważny, że na rynku ciężko jest dostać panewki na szlif, a wymiana całego wału na nowy to poważny koszt. Czy ktoś przerabiał temat?
Witam,
Mieszkam w Niemczech i szukałem dożo na temat OM651 na niemieckich stronach i znalazłem taki ciekawy artykuł na temat zacierających się silników. Silniki głownie sprinterów zostały przebadane przez stowarzyszenie podane na samym dole.
Text wrzuciłem na tłumacza Google ale nie chciało mi się już poprawiać bledow ale kumaty doczyta się;).

W przeciwieństwie do swojego poprzednika, OM646, OM651 nie ma już pompy zębatej o stałym przepływie, ale pompę łopatkową sterowaną strumieniem objętości. Nie znajduje się już bezpośrednio w misce olejowej i jest napędzany drugim łańcuchem, ale znajduje się z boku w odlewanym bloku i przejmuje moc z zębów wału korbowego, które również napędzają dwa wały kompensacji Lanchaester i napęd łańcucha rozrządu. Sedno tego nowego typu pompy leży nie tyle w napędzie, co w regulacji objętości: pompa powinna dostarczać tylko taką ilość oleju, jakiej potrzebuje silnik, w zależności od sytuacji na drodze, aby oszczędzać moc pompy, a tym samym paliwo. Pompa dostarcza mniej smaru do łożysk na biegu jałowym niż podczas pracy z pełnym obciążeniem - o ile jest to logiczne.

Jeśli środek smarny nie osiągnął jeszcze temperatury roboczej, gdy temperatura jest poniżej zera, wydaje się, że występuje problem z kontrolą ciśnienia oleju: Ponieważ środek smarny, który nadal jest lepki, zapewnia bardzo wysokie ciśnienia nawet przy małej objętości tłoczenia, wydajność szybkość jest zmniejszona, aby zaoszczędzić wydajność pompy. Ponieważ jednak ciśnienie oleju jest mierzone centralnie, a nie we wszystkich punktach łożyskowania, teraz pojawia się opisany problem: punkty łożyskowania wału korbowego są puste, partnerzy ślizgowi wchodzą w tarcie półpłynne - jeśli niedostateczne zasilanie trwa wystarczająco długo, łożyska zacierają się - odbywa się kontrolowane objętościowo uszkodzenie łożyska. Spór: „Problem pojawia się tylko wtedy, gdy 651 pracuje na biegu jałowym przez długi czas w najniższych temperaturach – ktokolwiek wsiada i odjeżdża od razu, nie ma problemów, ponieważ sterowanie bezpośrednio zapewnia większą objętość dostawy”.

„Problemowi można stosunkowo łatwo zapobiec: nie pozwól, aby silnik był rozgrzewamy przez dłuższy czas – lub od razu zainstaluj ogrzewanie postojowe”, radzi ekspert ds. naprawy. Niewystarczające smarowanie lub nieprawidłowa lepkość oleju mogą zwiększyć problem - jeśli dużo podróżujesz w niskich temperaturach, wyświadczasz silnikowi przysługę, wlewając oleje o niskiej lepkości 5W30 lub 0W30 zgodnie z aprobatą producenta 229.51, które zapewniają wyższą płynność w niskich temperaturach zewnętrznych niż oleje o wyższej lepkości, takie jak 10W40, który jest często używany we flotach mieszanych pojazdów w celu uproszczenia serwisowania.

Podczas gdy klasyczne pompy olejowe, tak zwane pompy o stałym przepływie, są ograniczone pod względem wydajności tylko przez zawór nadmiarowy ciśnienia, nowoczesna technologia pomiaru i sterowania pomaga również zaoszczędzić dużo mocy podczas smarowania silnika. Dzięki sterowaniu opartemu na potrzebach, które dostarcza więcej lub mniej oleju w zależności od obciążenia, pompy sterowane przepływem objętościowym mogą zaoszczędzić średnio 150W mocy napędowej w porównaniu z pompą stałoprądową. To, co na pierwszy rzut oka wydaje się niewiele, staje się widoczne przede wszystkim przy dużych prędkościach: przy 5500 obrotach na minutę można zaoszczędzić do 1,25 kW mocy napędowej. Średnie zużycie paliwa zmniejsza się o 1 procent dzięki regulacji przepływu objętościowego.

Opracowane przez:
Gütegemeinschaft der Motoreninstandsetzungsbetriebe e.V.

Ostatnia edycja:

Truck80

Nowy
Punktów
0
Miasto
SŁUBICE / BAWARIA
Dzień dobry wszystkim.

Szukam dobrego zakładu który zrobi naprawę główną silnika OM 651.924 (204 KM) , najprawdopodobniej przez lejący się wtrysk , wypaliło dziurę w tłoku , auto było natychmiast zatrzymane i odholowane.
Z racji , że usterka wystąpiła za granicą poprzez assistance zostało zlecone odwiezienie auta na adres domowy.
I teraz niestety najgorsze pracownik spedycji ( jest to nagrane na kamerce zamontowanej na szybie ) ładował moje auto z coraz bardziej uszkadzającym się silnikiem przez 20 minut , w tej chwili nawet nie otwierałem motoru bo jest "sieczkarnia" , w filtrze oleju pełno opiłków , tak więc cały blok silnika do remontu generalnego , a także wszystkie komponenty w obiegu oleju jak , turbo i chłodnica intercooler , głowica kompletnie czyli nowe rolki i popychacze , nie wiem co z zaworami , wał tłoki , w pompa CR a przynajmniej jej uszczelnienia itd.
Jest wiele ogłoszeń ale większość za cenę która nawet nie pokrywa kosztów części , więc to pewnie padliny składane z pięciu innych.
Chodzi mi o uczciwy adres gdzie może być przeprowadzona taka naprawa generalna ?
Szukałem używanych silników ale wszystkie są wyjęte już z auta albo ogołocone z komponentów bez wiadomego przebiegu i cenami ponad 10 tys , co bez wiedzy odnośnie stanu i przebiegu jest dla mnie kupowaniem kota w worku .
Powiem szczerze jestem wk... Auto zadbane , wymiana oleju co 10 tys , its, wymieniona prewencyjnie pompa wody , koło pasowe etc, naprawdę zadbane i przy 150 tys bez jakichkolwiek objawów silnik wyzionął ducha.
Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi .

sprinter9454

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Witam mam problem z om 651 sprinter z 2010 z sondom lambda , grzałka dostaje 0,29 wolta ile ma być - co steruje sondą proszę o podpowiedz

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
No to pracownik spedycji właśnie dołożył się do remontu.
Jakim tłukiem trzeba być żeby ładować pojazd z uszkodzonym silnikiem- z włączonym silnikiem ?!

Obstawiam, że tam już nie ma co zbierać, kup pewną używkę, daj wtryski do regeneracji / kup nowe i tyle.

nic więcej nie uzyskasz.

W którymś temacie o Om651 tutaj na forum podałem z grubsza koszta remontu...
Te wszystkie śmietniki z allegro po regeneracji nadają się tylko na wagę i do huty.

Tutaj wrócił typ który wszystkich oszukuje jak tylko może :D

Ktoś z forum się już z nim sądzi chyba...

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Nawet nie wiedziałem, że taką rzeźbę odpier*dalają praktycznie po sąsiedzku :p Muszę przyznać, że kunszt lakierniczy, również na najwyższym poziomie - oje*ane wszystko na oklejkę razem ze stojakiem.

Truck80

Nowy
Punktów
0
Miasto
SŁUBICE / BAWARIA
No to pracownik spedycji właśnie dołożył się do remontu.
Jakim tłukiem trzeba być żeby ładować pojazd z uszkodzonym silnikiem- z włączonym silnikiem ?!

Obstawiam, że tam już nie ma co zbierać, kup pewną używkę, daj wtryski do regeneracji / kup nowe i tyle.

nic więcej nie uzyskasz.

W którymś temacie o Om651 tutaj na forum podałem z grubsza koszta remontu...
Te wszystkie śmietniki z allegro po regeneracji nadają się tylko na wagę i do huty.

Tutaj wrócił typ który wszystkich oszukuje jak tylko może :D

Ktoś z forum się już z nim sądzi chyba...
Zgłosiłem tą sprawę do ubezpieczalni spedytora tutaj film już po jakimś czasie chodzenia silnika, na początku był cicho potem już jak słychać układ korbowo-tlokowy skapitulował i zaczął się rozsypywać.

W czwartek na przyjechać z ramienia ubezpieczyciela rzeczoznawca Dekra aby ocenić szkody i teraz moje pytanie bo tu jest punkt na którym na pewno będzie ubezpieczalnia próbowała oddalić szkodę, twierdząc , że silnik i tak był uszkodzony np przez dziurę w tłoku .
Jak to uciąć albo jakich argumentów użyć gdy przyjedzie rzeczoznawca?
Co byście mi radzili jako fachowcy ?

Tutaj link z początku załadunku kiedy auto pracuje jeszcze stosunkowo spokojnie ,

Następnie gość 20 minut kilkakrotnie się ustawia na przyczepie zjeżdżając i wjeżdżając jak nigdy nic , z coraz bardziej klepiacymi tłokami i panewkami.

Wk... Się idzie widząc coś takiego .

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
może się komuś przyda.

Zaślepka zaworu to jednak nie jest najlepsze wyjście.

best-int

Nowy
Punktów
0
Witam
potrzebuje info czym rózni sie silnik OM 651 z Eklasy a Sprintera w sensie co trzeba wymienic zeby śmigał
z góry dzieki za info

zlosnikki

Nowy
Punktów
0
OM651 to beka jak nic, dziwna konstrukcja rozrzadu w dziwnym miejscu wykluczajaca osiowanie bloku, bardzo czuły układ paliwowy z "bezprzelewowymi" wtryskiwaczami. OM646 to wpadka z jakoscia poddostawcow czesci, konstrukcyjnie to O611 wiec pozostaje wypadek materiałowy. Co prawda OM646 mozna zrobic tak zeby chodzil 500tys km ale wymaga to troche wprawy.
Cześć naprawiasz jeszcxe 651? Lub 642? Jeśli masz uszkodzone motory chętnie je odkupię pzdr

Witam
potrzebuje info czym rózni sie silnik OM 651 z Eklasy a Sprintera w sensie co trzeba wymienic zeby śmigał
z góry dzieki za info
Cześć naprawiasz jeszcxe 651? Lub 642? Jeśli masz uszkodzone motory chętnie je odkupię pzdr

Witam uszkodzony blok 651955 sprinter można zastąpić 6510111?
Cześć masz uszkodzone silniki/ czesci 651? Lub 642? Jeśli masz uszkodzone motory chętnie je odkupię pzdr

witam wszystkicbiłem ..autopsyjnie robiłem kilka generalnych remontów silników om 651,i żaden z nich nie wytrzymał po szlifie więcej niż 250 tys km.Wszystko jak nowe i lipa,ten silnik to kurestwo....(w wielu renomowanych firmach remontowych-jestem wykwalfikowanym mechanikiem).
Cześć masz uszkodzone silniki 651? Lub 642? Jeśli masz uszkodzone motory chętnie je odkupię pzdr

Słyszeliście może o tym ze w tych silnikach aby po remoncie się nie zacieraly trzeba gdzieś w bloku coś przewiercic ( nie wiem co ale chętnie bym się dowiedzial) ponoć jest jakis jeden szlifierz w Polsce co to robi ale nie chce zdradzić co trzeba przewiercic
Cześć masz uszkodzone silniki 651? Lub 642? Jeśli masz uszkodzone motory chętnie je odkupię pzdr

Koledzy OM651 problem dolewa ciągle paliwa do oleju w dużych ilościach. DPF wyłączony i nic nie pomogło. Miał ktoś taki przypadek?

Pracuje w Garazu gdzie specjalizujemy sie tylko w BMW i Merc i powiem wam ze te siniki to rzeźnia .Wogóle nie pomyslana konstrukcja , mamy auta ktore mają nalatane 120 tys i w wiekszosci przypadkow jest to 3 korba .Panewka sie obraca i silnik do remontu .Wał wykonany chyba jest z starych karoseri mercedesa .Aktualnie jeden z silnikow do remontu na zdjeciu. Wyświetl załącznik 26639

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom