• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes R-class 320CDI trudny rozruch.

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
Wymiana polega na zdjęciu jednej pokrywy zaworów rozkuciu starego łańcucha, spięciu go z nowym i kręcąc ręcznie wałem wciągnięciu nowego łańcucha. Zajmuje to około godziny (w moim przypadku). Gdy zachodzi potrzeba wymiany ślizgów trzeba niestety zdjąć pokrywę rozrządu.

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
Oto Grande finale!!!
The winner is...... dimitriew!!!
Jego sugestia o podmienionych wałkach rozrządu okazała się trafna.
Dzięki życzliwości ludzi z MB Polska doszedłem do tego że do tej R-klasiy z 2006r. został wsadzony silnik który fabrycznie był zamontowany w S-klasie z 2008r.
Dodatkowo silnik podległ jakiemuś "remontowi", najprawdopodobniej w garażu pana Mietka, którego zakres do końca nie jest mi znany. Niemniej, z jakiegoś powodu, ktoś podmienił wałek rozrządu na prawym banku cylindrów na którym znajduje się zadajnik sygnału do czujnika położenia tegoż wałka.
I tu dochodzimy do sedna. Dzięki sugestii dymitriewa zgłębiłem temat wałków rozrządu w silnikach OM642 i okazało się że wystepują.... dwa rodzaje.
Jeden z jednym "zębem" a drugi z trzema na zadajniku sygnału. W moim silniku powinien być z jednym, a był zamontowany z trzema. Sterownik głupiał dostając zbyt dużą ilość
impulsów i miał opory ze startem, ale jak już wystartował to akceptował taki stan zapisując jedynie błąd P2043 bez zapalania "check engine".
Po wymianie wałka na prawidłowy z jednym zębem silnik pali "od strzału" bez problemów.

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
Być może ciężko będzie komuś trafić na taką "rzeźbę" ale wiedzy nigdy zbyt wiele, dlatego opisałem historię.
dimitriew - jeszcze raz dziękuję za pomoc, bez niej być może dalej kręciłbym się w kółko.
Pokrywy zaworów w OM642, a szczególnie prawą, rozbieram i składam już zamkniętymi oczami :)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Renie to i bez nadziewania mają chęci do problemów z rozpoznaniem i dobrych walków .

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Sprawdź sygnał z czujnika wałka rozrządu (diodą lub oscyloskopem) czy fizycznie czujnik funkcjonuje.
Jeśli sygnał ciągle się zmienia, to podejrzewam podmieniony wałek rozrządu z zadajnikiem impulsu
Widzisz dimi ale lubię to tobie nie klikną, taki sknera.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Fajnie że są jeszcze ludzie którzy starają się pomóc nie tylko po to aby dostać kolejnego "lajka" na forum:)
Kolego fonnes kolekcjonuje to się znaczki albo kapsle po piwie a tutaj to dostaje sięc coś takiego za pomoc lub za wpis po którym glut wargę przecina, ewentualnie za złote myśli. Takie podziękowanie jakby. A i nie ma za co przepraszać, nic tobie nie wypominałem, to taki żart był tylko gęby nie wstawiłem.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Rozrząd sprawdzony bardzo dokładnie bo to był jeden z pierwszych "podejrzanych".
Wiem że już pozamiatane ale... To co tu napisałeś gryzie się z tym że jednak łańcuch był wyciągnięty jednak. Pozatym wymiana samego łańcucha to partyzantka, ślizgi i koło zębate na wale pewnie wyj..ne jak ta lala (przerabiałem ten temat). To tak jakbyś się wysrał i sobie dupy nie wytarł. Rozumiem że robisz to na handel bo dla siebie lub klientowi to byś chyba w kolano nie strzelał?

Eee, ja to bym mu Jonny Walkera wysłał. Trafił w sedno, należy się jemu.

fonnes

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Darłowo
No dobra....
Auto kupiłem dla siebie - tanio. Miały być tylko uszkodzenia blacharskie - wyszło inaczej.
Okazało się że ktoś podmienił silnik na "rzeźbę" składaną w garażu z przypadkowych części.
Nie jestem zawodowym mechanikiem, nie prowadzę działalności. Kiedyś mocno interesowałem się
elektronika w samochodach (20 lat temu).
33 lata spędziłem pracując na statkach, z czego ostatnie 28 w siłowni, więc nauczyłem się "kręcić śrubami" i
poznałem na jakiej zasadzie działają różne diesle i nie tylko + cała otoczka automatyki i elektroniki.
BTW- kto z Was wie że są diesle dwusuwy z jednym zaworem wydechowymi dwoma wtryskami na cylinder. Kto słyszał pracę rzędowej 6-tki diesla osiągającej moc max. 32000 kM przy 63 obr/min.
Wracając do R-ki. Kolego winetoo, amator jestem, ale sprawdziłem stan ślizgów i zębatki na wale.
Przy wymianie łańcucha kierowałem się opisem wymiany w GL-u 350 zamieszczonym na tym forum.
nie wiem czy mogę wkleić link do innego forum ale...
https://mbworld.org/forums/diesel-f...ing-chain-replacement-diy-gl-350-blutech.html
W tym konkretnym przypadku łańcuch rozciągnął się o 1,1 cm przy przebiegu 87 tyś. km!!!!!
Na innych zagranicznych forach, są opisane przypadki "długiego łańcucha" w OM642 przy stosunkowo niewielkich przebiegach.
Co do JW dla dimitriewa, to nie ma sprawy, proszę o adres wysyłki na PW ;)
Skoro "lajki" to za małao na tym forum :(

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Co do JW dla dimitriewa, to nie ma sprawy, proszę o adres wysyłki na PW ;)
Skoro "lajki" to za małao na tym forum :(
Nie przesadzaj fonnes, to taki żart był. Straszny jesteś sztywniak, musisz się trochę wyluzować.

A jak sprawdziłeś ślizgi i koło wału bez ściągania dekla (bo pisałeś wcześniej że nie chcesz go ruszać, jak se dobrze przypominam)?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom