• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mercedes W164 320CDI problem z przepływomierzem?*

prott3

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Luxembourg
Witam
Piszę tu bo jestem noga z diagnostyki i nie za bardzo rozumiem co oznaczają te błędy.
Wczoraj zaobserwowałem brak mocy w aucie.Ruszając z pod świateł auto nie chciało wejść na obroty.Po zgaszeniu i odpaleniu auta wszystko było ok.Dziś z rana problem powrócił (podczas jazdy) i ponowny restart chwilowo "wyleczył" sytuację.Po godzinnym postoju odpalam ponownie auto i wyskoczyła kontrolka "CE"
Byłem pewien że coś dzieje się z turbiną,podpiąłem autocoma a on pokazał mi te błędy:

2627 Przepływomierz powietrza
2603 Prawy przepływomierz powietrza ,wartość jest poniżej limitu
2602 Lewy przepływomierz powietrza ,wartość jest poniżej limitu

Było jeszcze coś o zwarciu masy zasilania przepływomierza powietrza ale to znikł po skasowaniu błędów.Te trzy błedy i kontrolki CE nie idzie skasować,auto nie wchodzi powyżej 3k obrotów.

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Na pinach nr 1 masz zasilania jak i na jednej przepływce tak i drugiej,więc żarówka 21W w ręke i sprawdzasz zasilanie przez żarówkę do masy. Piny nr 2 idą do złącza sterownika silnika nr 1 pin 37.Pin 3 w przepływce pierwszej leci do wtyczki ecu nr1 pin 90 a przepływki nr 2 do wtyczki ecu nr1 pin 59.Pin 4 przepływki pierwszej leci do wtyczki ecu nr1 pin66,a przepływki nr 2 do wtyczki ecu nr1 pin 86.Więc jak chcesz sam coś naprawić to żarówka w rece i należy przestrzelić te przewody.Obstawiam na brak zasilania,czyli 15 na pinach pierwszych przepływomierzy

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Witam
Piszę tu bo jestem noga z diagnostyki i nie za bardzo rozumiem co oznaczają te błędy.
Wczoraj zaobserwowałem brak mocy w aucie.Ruszając z pod świateł auto nie chciało wejść na obroty.Po zgaszeniu i odpaleniu auta wszystko było ok.Dziś z rana problem powrócił (podczas jazdy) i ponowny restart chwilowo "wyleczył" sytuację.Po godzinnym postoju odpalam ponownie auto i wyskoczyła kontrolka "CE"
Byłem pewien że coś dzieje się z turbiną,podpiąłem autocoma a on pokazał mi te błędy:

2627 Przepływomierz powietrza
2603 Prawy przepływomierz powietrza ,wartość jest poniżej limitu
2602 Lewy przepływomierz powietrza ,wartość jest poniżej limitu

Było jeszcze coś o zwarciu masy zasilania przepływomierza powietrza ale to znikł po skasowaniu błędów.Te trzy błedy i kontrolki CE nie idzie skasować,auto nie wchodzi powyżej 3k obrotów.

Podjedź do kogoś kto ma oscyloskop i niech ci zrobi pomiary tego przepływomierza .
Wydaje mi się , że już jest do wymiany ale lepiej to najpierw sprawdzić .

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Tam są dwie przepływki więc dwie padłyu do razu? Swoją drogą to wystarczy podgląd parametrów i wartości żądanych żeby ocenić stan przepływki.
Podjedź do kogoś kto ma oscyloskop i niech ci zrobi pomiary tego przepływomierza .
Wydaje mi się , że już jest do wymiany ale lepiej to najpierw sprawdzić .

Ostatnia edycja:

prott3

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Luxembourg
Jeśli chodzi o "podjechanie do kogoś" to odpada bo tu gdzie mieszkam za samo podniesienie maski kasuje się 150€:D
Też nie wieże ze poszły obie przeplywki na raz. Raczej stawiam na jakiś szkolny błąd (a przynajmniej tak się łudzę) Dzis po pracy żaróweczka w łapę i startuje.Zobaczymy co z tego wyjdzie...swoją drogą po co ta cała technika skoro koniec końców wracamy do starych technik pomiarowych:rolleyes::D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Bo komputer zrobi tylko to co mu programista napisal w programie

prott3

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Luxembourg
Zasilanie przepływek sprawdzone.I tu wszystko jest ok.Był spalony bezpiecznik od przepustnicy.Po wymianie bezpiecznika klapka na turbinie odżyła i udało się skasować błąd CE jednak auto dalej nie ma mocy.Wyjąłem obie przepływki (wyglądają na czyste) przedmuchałem trochę pod ciśnieniem,zamontowałem ale tym razem podpiąłem tylko jedną (lewą)
Autko z miejsca dostało kopa.Po podpięciu obu ponownie brak mocy.Już myślałem że jestem w domu jednak po odpięciu lewej i pozostawieniu prawej samochód dalej ma powera.
Kolejna sprawa to same przepływomierze...wedle katalogu powinienem mieć przepływomierz taki jak na foto poniżej jednak u mnie jest całkiem inny.Nie montowany na wkręty tylko na metalowe klipsy.Po numerze z moich przepływek (0281002695 nr.BOSCH lub A642 094 01 48 nr.Mercedesa) wychodzi że są do modelu W211 lub od W164 ale dopiero od roku 2007 w górę.
Czy to możliwe że cała rura w raz z przepływomierzami była już raz wymieniana i została zastąpiona nowszym modelem?
Czy jeśli odłączę jedną z przepływek to komputer nie widzi też tej drugiej? jeśli tak to by wyjaśniało dlaczego auto jeździ normalnie przy podłączeniu jednej przepływki (bez znaczenia czy lewa czy prawa) a głupieje po podłączeniu obu.
Czy walnięta przepływka mogła spowodować przepalenie bezpiecznika na przepustnicy?

Po katalogu wychodzi że powinien być taki:

a ja mam ten:

A

autozibi

Tam są dwie przepływki więc dwie padłyu do razu? Swoją drogą to wystarczy podgląd parametrów i wartości żądanych żeby ocenić stan przepływki.

Czyli jak pisałem wyżej . Oscyloskop w rękę i robimy pomiary .
Dwie może nie padły ale jedna za pewne tak i przez to ECU wchodzi w tryb awaryjny .

Jak pisałeś w innym poście : mechanikę a tym bardziej elektronikę trzeba rozumieć :p:p:p:p
Po za tym nie opieraj się samym testerem , tak jak i Marek_S pisał .
Tester nie myśli , to jest tylko rzecz .

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Czyli jak pisałem wyżej . Oscyloskop w rękę i robimy pomiary .
Dwie może nie padły ale jedna za pewne tak i przez to ECU wchodzi w tryb awaryjny .

Jak pisałeś w innym poście : mechanikę a tym bardziej elektronikę trzeba rozumieć :p:p:p:p
Po za tym nie opieraj się samym testerem , tak jak i Marek_S pisał .
Tester nie myśli , to jest tylko rzecz .
To podaj z łaski twojej jak powinny wyglądać przebiegi na oscyloskopie,podaj jak go ma ustawić żeby pokazał to czego oczekujesz.Założę się że Ty nawet oscyloskopu w rekach nie trzymałeś,ale grunt to napisać coś w temacie tak żeby się nie skompromitować i wyjść cało z danej sytuacji.Przeglądałem Twoje posty i żadnych konkretów nie piszez jedynie to co wyczytałeś na innych forach.Mechanikę i elektronikę trzeba rozumieć.

A

autozibi

To podaj z łaski twojej jak powinny wyglądać przebiegi na oscyloskopie,podaj jak go ma ustawić żeby pokazał to czego oczekujesz.Założę się że Ty nawet oscyloskopu w rekach nie trzymałeś,ale grunt to napisać coś w temacie tak żeby się nie skompromitować i wyjść cało z danej sytuacji.Przeglądałem Twoje posty i żadnych konkretów nie piszez jedynie to co wyczytałeś na innych forach.Mechanikę i elektronikę trzeba rozumieć.

Nie irytuj się tak bo ci żyłka pierdząca pęknie .
Nie piszę konkretów bo przepisuje brednie :D:D:D śpij dobrze :p:p:p

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Nie wiem dlaczego się tak irytujesz.
Nie piszę konkretów bo przepisuje brednie :D:D:D śpij dobrze :p:p:p
Nie irytuje się.Tylko jest zasada którą bardzo cenię i się jej trzymam że jak się nie znam na temacie to się nie odzywam,a ty i paru tutaj na forum na siłe wypisujecie opowieści dziwnej treści które nie wiele wnoszą w temat a mogłyby być napisane w każdym innym temacie.Jakby za każdym razem jak ktoś w waszym poście kliknie "lubię" rosło wam przyrodzenie! Jakieś kompleksy Panowie macię?

A

autozibi

Nie irytuje się.Tylko jest zasada którą bardzo cenię i się jej trzymam że jak się nie znam na temacie to się nie odzywam,a ty i paru tutaj na forum na siłe wypisujecie opowieści dziwnej treści które nie wiele wnoszą w temat a mogłyby być napisane w każdym innym temacie.Jakby za każdym razem jak ktoś w waszym poście kliknie "lubię" rosło wam przyrodzenie! Jakieś kompleksy Panowie macię?

Chyba ty masz kompleksy skoro tak się irytujesz . Bo twoja teoria akurat się nie sprawdziła .

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Podaj przebieg przykładowego przepływomierza na oscyloskopie,wybierz sobie jaki kiedyś sprawdzałęś i podaj.Udowodni że masz choć troszkę pojęcia.

kris851

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Okolice Wrocławia
Prott ,według tej tabeli w załączniku to były montowane.Dorzuciłem też oscylogram,gdybyś jednak miał dostęp do oscyloskopu.

Załączniki

• Zastosowanie_ Produkt -_ Pojazd_new.pdf
    22,9 KB · Wyświetleń: 28
  • jałowy.pdf
    24,6 KB · Wyświetleń: 30
  • Przebieg obciążenie.pdf
    24,2 KB · Wyświetleń: 32
Ostatnia edycja:

ir3n3usz

Nowy
Punktów
0
A EGR sprawny?? Niezgodność mas powietrza i utrata mocy może być także spowodowana niedomykającym się EGRem. ECU nie zawsze złapie błąd EGRu, a wyłapie niewłaściwe wartości mas powietrza. Tym bardziej, że usterka czasami ustępuje i samochód jedzie normalnie. Czyszczenie układu recyrkulacji spalin powinno się zrobić jako pierwsze, nie wydaje mi się, żeby od razu padły dwie przepływki...

prott3

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Luxembourg
Gdyby był to EGR to auto cały czas nie miało by mocy,bez znaczenia czy przepływki były by wpięte czy też wypięte.Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.

ir3n3usz

Nowy
Punktów
0
To nie jest reguła. Jeśli zawór jest całkowicie zatarty i stoi to rzeczywiście mocy nie będzie cały czas. Wiele razy spotykałem się z przypadkami zacinającego się zaworu. Raz tracił moc, a raz odzyskiwał. Mycie zaworu środkiem do usuwania złogów węgla rozwiązało problem.

polokokta

Nowy
Punktów
0
Jak ERG się nie domyka to właśnie takie będy z przepływomierzem w ECU mogą wyskoczyć . A jest tak bo spaliny przez niedomkniety ERG zmienią ciśnienie w kolektorze ssącym a ECU o tym niewie po przecież go zamkną

Do góry Bottom