• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Meriva A z14zep brak mocy po starcie

Danielzwierz

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry,
Pacjent jak w tytule. Występuje brak mocy zaraz po odpaleniu silnika po dłuższym postoju. Auto odpala normalnie, wchodzi na obroty bez obciazenia też normalnie, ale podczas ruszania z miejsca występuje brak mocy, auto przyspiesza ale bardzo powolutku, jak już pierwszy raz się rozpędzić to idzie ładnie i nie ma problemów. Jest to o tyle niepokojaca przypadłość, że występuje losowo i przy wyjedzie na ruchliwa główna drogę zaraz po starcie moze byc niebezpieczne.
Przepustnice podmieniona ze sprawnego modelu, bez poprawy. Jakieś pomysły czym to jest spowodowane?

Danielzwierz

Początkujący
Punktów
0
Gaz jest, świeżo po przeglądzie, parametry w normie.
Stan oleju jest w normie. Od wymiany do wymiany nic nie bierze.
Diagnostyka w realizacji, ale bardzo ciężko złapać moment, nie jest to za każdym razem. Czasem parę dni spokoju czasem postój 3 godziny i są objawy.

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
a odepnij ten gaz zrób 50 km na paliwie zobaczymy co bedzie przerabiałem identyczny temat dwa tygodnie temu

Danielzwierz

Początkujący
Punktów
0
Ciśnienie paliwa podczas pracy jest ok powyżej 3.5 bara. Po wyłączeniu gazu nie odnotowalem żadnych różnic w pracy silnika. Problem występował tylko po starcie po dłuższym postoju, gdy odpala na benzynie i brak mocy występował na benzynie właśnie. Dodatkowo zauważyłem lekko nierówna pracę silnika na rozgrzanym silniku tylko na PB, po przeliczeniu na gaz pracuje równo co wg mnie wskazuje na układ paliwowy. Podczas nierówne pracy ciśnienie silnika ciśnienie paliwa w normie, przyspiesza normalnie. Planuje sprawdzić wtryski PB.
Jak się skończył przerabiany przez Ciebie temat?

Danielzwierz

Początkujący
Punktów
0
Nie sprawdzałem. Rozrząd wymieniony około rok temu przez ujowego mechanika, obudowa była złożona bez pinow. Poprawiłem już sam, ale ustawienia samego rozrządu nie sprawdzałem. Sprawdzę jak blokada dojdzie.

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Gaz tylko wyłączony czy i butla zakręcona bo to duża różnica u mnie właśnie on był przyczyną braku mocy co do falowania sam się na tym wyłożyłem nigdy więcej blokady firmy asta niby było ok a na serwisowej wałek wydechowy przestawiony

Danielzwierz

Początkujący
Punktów
0
Usunąłem bezpiecznik od sterownika, więc nie miał prawa działać. Ten brak mocy u mnie strasznie kapryśny jest. Raz jest wszystko ok, innym razem nie może ruszyć z miejsca tylko za pierwszym razem, jak już przepchnie to dalej idzie normalnie.
Plan na teraz sprawdzić rozrząd w takim razie. Dzięki.

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
Odczytywałeś błędy? Zakręć butle i zobacz czy jest jakaś zmiana.
Do sprawdzenia(pomiar wartości mierzonych) przepływka, czujnik temperatury cieczy, EGR.
Czy problem występuje w trybie otartej pętli czy zamkniętej?

Rozrząd jeszcze zostawiłbym w spokoju.

Tam są sondy wąskopasmowe.

Do góry Bottom