• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

MItsubishi Colt VI 1.5 DI-D - obroty

ayaritsu

Nowy
Punktów
0
Witam,
jestem nowy na forum, ale myślę że tu zawitam na dłużej :)

Mam pytanie, jakie ten silnik powinien mieć jałowe obroty?

Wcześniej szukałem na internecie, nie znalazłem, przeszukałem tu forum, nie znalazłem. Wiem że auto mało spotykane, a do tego z silnikiem to już egzotyk ( do tego z pół automatyczną skrzynią biegów... ) jakby nie patrzeć.

Auto nabyłem niedawno i powoli sobie z nim robię:) Nie ma przelatane dużo ( 101k km PEWNEGO przebiegu, co zresztą widać po ogólnym stanie też ), ale też nie jest młode ( 2006 rok ) i zastanawiają mnie właśnie obroty. Wymieniłem już filtr powietrza, w planach mam jeszcze wymienienie świec żarowych bo pewnie od nowości są...ale i tak je przetestuję...i olej jakoś na dniach też chcę wymienić, tylko mnie właśnie obroty zastanawiają bo wydawało mi się że diesel powinien mieć mniejsze. Celowo też nie piszę jakie mam aby nie sugerować odpowiedzi :) Jak ktoś będzie wiedział to liczę że powie :) Ewentualnie będę wdzięczny też jak wskaże skąd informacja, bo dobre kompendium wiedzy na pewno się przyda :)

Na pewno jest w nim problem z EGR'em, ale z tego co czytałem to w tym modelu to norma, wątpię aby to miało wpływ na obroty silnika, ale wolę napisać o tym :)

Pozdrawiam!:)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
To ten sam ucięty 2.0 Mercedesa, który siedzi w smartach forfour? Jak tak to strasznie twarde bestie, miska rozbita w centrum, dojazd 10 km pod blok, pod blokiem ledwo kilka kropel oleju, w silniku sucho a ten po zalaniu nowym olejem dalej żyje

ayaritsu

Nowy
Punktów
0
@83pawel
Dziękuje za informacje!:)
95km wersja :)

@darcun4
Dziękuje za dodatkowe materiały, na pewno się przydadzą, po pracy je zweryfikuje!:)

@Regaciarz
Nie wiem, ogólnie czytałem że silniki bardzo spoko, ale gorzej z osprzętem np. właśnie EGR, albo skrzynie biegów :)

Do góry Bottom