• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moj C5 i perypetie ze skrzynią

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Teraz ja Was poproszę o radę :
- moja skrzynia 4hp20 zaczeła szarpać i nie działała prawidłowo znalazłem warsztat w Czestochowie i po rozmowie telefonicznej właściciel zapewniał mnie ze to sterownik hydrauliczny i zaprosił do siebie , przyjechałem ok 9 dość szybko wymontował zamontował inny i próba .... szarpie pomiedzy 1/2 . znowu demontaż i czyszczenie i tak zabawa trwała do 18 , stwierdził ze to coś ze skrzynią i auto zostawiłem ... za kilka dni dzwoni ze juz ok ze wymienił jeszcze konwertor , na co sie zgodziłem itp . przyjezdzam no niby lepiej ale jeszcze nie to .... ale gostek zapewnia ze to musi sie ulozyć i pewnie jeszcze trzeba inny lepszy sterownik hydrauliki. No OK kazałem wypisać rachunek a on nie bardzo chce wiec krotka rozmowa albo wydaje auto i wypisuje to co zrobił albo nie płace i zabieram auto . Wypisał na kartce i ok . Dzwonie co kilka dni do facia a on mówi ze nie ma czasu i nie ma sterowników używek ..
- dzwonie do midpartsu w wawie maja nowe sterowniki zamawiam za 2 k zł przychodzi montuje i załamka to samo ...
czestochowa oczywiscie nadal rżnie glupa ...
dzwonie do midpardsu po rozmowie z szefem zaprasza mnie do serwisu i sprawdzają twierdza ze to coś ze skrzynia a sterownik jest OK ... tyle dobrze ze już nie kasują za sprawdzenie. Kasy nie cach ewentualnie zwrócić bo twierdza ze nie ma podstaw bo jest OK .
- następny tym razem chrzanów .... zostawiłem auto za dwa dni telefon i informacja ze znalazł przyczynę pierscien uszczelniający odbieram auto i na poczatku miodzio ale po jakimś czasie znowu okazuje się ze jak się rozgrzeje to szarpie więc dzwonie i znowu ten nieszczęsny rzekomy winien sterownik hydrauliczny ale nie ma czasu mi go zrobić i tak odbija piłeczkę ....
Żeby nasze sądy normalnie działały to co innego a tak to szlag mnie trafia , tyle ze auto jeździ OK oprócz sporadycznych szarpnięć przy jeździe po mieście
Ma ktoś pożyczyć AK 47 ?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
tez bym stawial na sterownik i stawialem z poczatkum ale znajac twoj przypadek to juz sam nie wiem. trzeba byloby kazda czesc posprawdzac i te pierscionki i luzy itp. porozbierac do ostatniej srubki, bo kazdy sie juz tam grzebal

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no widzisz tylko wydam nastepną kase i nie jestem pewien efektu ...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Najbardziej mnie wkurza postawa tych specjalistów bo sadzić się to trochę zabawy i efekt niepewny , czasem żal ze to nie US i ....... argumenty nie do odrzucenia

Wozek

Początkujący
Punktów
0
Dziwne zachowanie skrzyni ze na rozgrzanym dopiero fisiuje.
A jak olej? jakie zużycie?Wymieniany kiedyś?.Jakieś błędy na sterowniku?

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Wiekszosc automatow z rodziny AL4 a ona tez z niej pochodzi fiksuje po rozgrzaniu, na zimno czasami miodzio pracuja.

Wozek

Początkujący
Punktów
0
Wiekszosc czyli nie wszystkie a skoro tak to mamy doczynienia z jakas wada fabryki albo poprostu olej stracil wlasciwosci i po rozgrzaniu pitoli jazde.
dziwne ze miedzy 1 a 2 bieg... Tylko po rozgrzaniu.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
I w tym co napisales moze byc odpowiedz :D

Przyklad z UK z jakiegos garazu: szefie jaki olej dolac do tej skrzyni??
A jaki byl czerwony?? To lej Dexron, a jak szary to Castrol.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Olej jasne że zmieniony , przestańcie mi podstawy podpowiadać tylko powiedzcie ja tych mechaników zmusić do zrobienia do porządku , To nie AL4 ale 4 HP20 szwabskie go....wno ... i na dodatek specjaliści od 7 boleści ... błędów nie ma za prosty system

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
A,nie myślałeś,nad drugą skrzynia? Skoro reanimacja nie pomaga.. Z naprawą ci nie pomogę bo automatów nie ruszam, ale gdyby to było moje auto to bym założył druga skrzynia ewentualnie manual wsadził.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Manual odpada bo koszty wieksze niż naprawa
- dwumasa ze sprzegłem
- uklad sprzegła itp
A używka wiesz jak z tym jest też bedzie po przebiegu wieć albo bedzie chodzic albo nie. A wyjmowanie skrzynki to w tym autku troche zabawy jest ...
Po prostu paproki a nie mechanicy i tyle ...
Dlatego chetnie poniektórym bym ..... ze ja nie mam juz 30 to by polatali .... a tak dziadka w konia robią

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Olej jasne że zmieniony , przestańcie mi podstawy podpowiadać tylko powiedzcie ja tych mechaników zmusić do zrobienia do porządku , To nie AL4 ale 4 HP20 szwabskie go....wno ... i na dodatek specjaliści od 7 boleści ... błędów nie ma za prosty system

Zasada jest taka sama.

To mozesz we wlasnym zakresie sprawdzic bez wyciagania skrzyni, sprawdzic i ewentualnie wymienic w sterowniku hydraulicznym o ile twoje "paproki" tego nie robily oringi gumowe w zaworkach.
Tu moze byc maly przeciek, dzisiaj rozbieralem swoja stara skrzynie a mam jeszcze dwie, zastanowilo mnie ze moge zaworkami ruszac lewo/prawo mimo ze sa zablokowane trzymaczem.
W innym sterowniku gdzie sa nowe a w drugim z auta 18.000 mil stoja i nie idzie ich ruszyc.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Co rozumiesz pod pojeciem mnostwo?? :D
8 + 2 w sterowniku hydraulicznym, reszta sie nie liczy bo na sensorach to bylby wuciek na zewnatrz kolo nich, na trzymaczach hamulcy tez a reszta to mechanika.

Poprawka, gdyby puszcal oring na trzymaczu to fakt do srodka by lecialo, nie widoczne z zewnatrz ale wtedy szarpalo by na kazdym biegu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
na razie bede nim jezdzil a jak co to sie zwroce o pomoc ... mnie wkurzaja ci nieslowni mechanicy ....... od 7 bolesci ....

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
a tloki zaciskajace sprzegla? trzeba wszystkie dokladnie porozbierac i umyc o-ringi zeby zobaczyc w jakim sa stanie czy nie wyatrte nie podrapane i jak trzyma cisnienie.(zazwyczaj da sie zmienirzyc nanometrem na poszczegolnych) wyzej wspomniane pierscionki doprowadzajace olej to tych sprzegiel poprzez walki. nie dosc ze pierscionki sie wypracowuja to podciynaja w koszach miejscach tych uszczelnien. w innnych przypadkach serwo zaciskajace (tez uszczelniane o-ringami) opaski tak zwanych hamulcow. trzeba to wszystko dobrze obejrzec. a w tej skrzyni akurat idzie na polwoki obudowy duza uszczelka ktora drogo koszuje. jak jest dorabiana to moze zmienic luz np. poosiowy jak ma zla grubosc. w ogole nie wiadomo jak to jest poskaladne.
kiedys wyciagalem skrzynie 3 razy az okazalo sie mikro pękniecie przy koszu. wlaczal bieg ale wlasnie szarpiac albo z poslizgiem. uszczelnien jest mnóstwo i w ogole nie mialem na mysli uszczelnien zewnetrzych bo one sa nie wazne dla pracy skrzyni
nie znam takiego elementu jak "trzymacz"...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie tak , zle napisalem .
teraz ciepła szarpnie czasem przy dojeżdżaniu do skrzyżowania jakby nie wysprzegliła i szarpnie przy zmianie biegów najczesciej 1/2 . Najgorzej przy jezdzie po miescie

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
tu jest pekniecie tuż przy pierscionku teflonowym. stator support jest od forda. tedy gubil cisnienie na gornym peknieciu WP_20140625_006.jpg

Do góry Bottom