• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moje Audi A4 B5

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Tak właśnie robiłem wcześniej, ale kupiłem ten klucz żeby być bardziej pro :D
Ja też :) najgorsze jest że dość sporo szpilki musi wystawać żeby tym chwycić także zostaje spawanie albo rozwiercanie, natomiast jeśli sruba urwała się w środku to można wstawić w środek tulejkę mosiężną i w jej środku spawać elektrodą tak długo aż zrobi się cypel do którego będzie można przyspawać nakrętkę :) widziałem gościa na YT jak tak robi

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
A jak już masz zaciski wyjęte to będzie wyjmowanie starych bebechów i wymiana tej mosiężnej tulejki na nową ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
A jak już masz zaciski wyjęte to będzie wyjmowanie starych bebechów i wymiana tej mosiężnej tulejki na nową ?
W moim przypadku nie :) w jednym zacisku wymieniłem tylko oring na końcu a tak to jest git majonez, wałek nie ma nawet wżerów, także poskładam wszystko na smar ATE i będzie bardzo dobra rrrrobotaaaa
Automatyczne połączenie postów:

Straszny syf był w środku, płyn hamulcowy pomieszany z drobniutkim aluminium, taki szary płyn

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Ja też :) najgorsze jest że dość sporo szpilki musi wystawać żeby tym chwycić także zostaje spawanie albo rozwiercanie, natomiast jeśli sruba urwała się w środku to można wstawić w środek tulejkę mosiężną i w jej środku spawać elektrodą tak długo aż zrobi się cypel do którego będzie można przyspawać nakrętkę :) widziałem gościa na YT jak tak robi
Jak śruba lekko idzie to da radę. Ostatnio ukręciłem śrubę mocowania czujnika wału, M6 albo M8 wkręcona w aluminiową obudowę pompy masła. Próbowałem tak parę razy i zawsze się ukręcało na spawie, w końcu zostawiłem jak jest, a czujnik zabezpieczyłem trytytką :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Jak śruba lekko idzie to da radę. Ostatnio ukręciłem śrubę mocowania czujnika wału, M6 albo M8 wkręcona w aluminiową obudowę pompy masła. Próbowałem tak parę razy i zawsze się ukręcało na spawie, w końcu zostawiłem jak jest, a czujnik zabezpieczyłem trytytką :D
Śruby zazwyczaj ukrecaja się bo nie idą lekko :D chyba że operator klucza ma za dużo siły

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Trytytka w takich momentach to najbardziej profesjonalna opcja naprawy...i niech nikt się nie wypiera takie życie:D
P.s to już nie podchodzi pod druciarstwo ( wykluczenie drutu) a naprawę metodą użycia technologii nowoczesnej :D pozdroweczka:D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Trytytka w takich momentach to najbardziej profesjonalna opcja naprawy...i niech nikt się nie wypiera takie życie:D
P.s to już nie podchodzi pod druciarstwo ( wykluczenie drutu) a naprawę metodą użycia technologii nowoczesnej :D pozdroweczka:D
Kolektor wydechowy na trytke :eek: ?

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Wąż od acetylenu lata 80 pewnie zastosowanie A38L . Czasem ta łatwość napraw Audi jest przekleństwem marki, w innych autach druciarze odpuszczają po oględzinach ;)
IMG_20220204_154710.jpg

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ja węża paliwowego dałem zamiast rurki plastikowej od pochłaniacza oparów paliwa :)

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Akurat bandaże na wydech montuje się na trytytki tylko metalowe ball-lock :D Ale dla mnie to zbyt profesjonalnie, ja izolację kolektora(z wełny skalnej i aluminiowej takji na grilla) skręcałem drutem jak prawdziwy majster :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Akurat bandaże na wydech montuje się na trytytki tylko metalowe ball-lock :D Ale dla mnie to zbyt profesjonalnie, ja izolację kolektora(z wełny skalnej i aluminiowej takji na grilla) skręcałem drutem jak prawdziwy majster :D
Przerabiałem to w audi nr1 :) ale nie wyszło za bardzo

Do góry Bottom