• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo mk3, 2004r. 2.0 TDCI 130 km - kopci, nie ma mocy.

emenems

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczytno
Cześć. Potrzebuje kilka porad co do forda mondeo mk3 2004r, 2.0 TDCI 130 km.
Wiem, że leją mi 2 wtryski (2 i 3) i świece do wymiany.
Objawy: kopci, spada moc, na zimnym silniku telepie, w lekki mróz już nie odpala.
Mechanicy-gawędziarze liczą mi koszty w tysiącach; wymiana pompy, wtrysków itd.
O ile z wtryskami jest sprawa jasna, o tyle z pompą nie bardzo.
Szukając pompy natknęłam się na jakieś egzemplarze po 130 zł (nowa), a druga sprawa,
że na forach piszą, że tej pompy nie ma.
Nie chce mi się słuchać już tych bajek "Łooo, Pani..coś Pani kupiła".
Jest tu ktoś, kto mógłby choć nakierować w którą stronę ruszyć z naprawą?
Byłabym niezmiernie wdzięczna za pomoc.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
i mają rację... Mondeo MK3 tdci to porażka. Pewnie pompa opiłkami sypnęła i masz cały układ wtryskowy do regeneracji. Nie da się tanio... Naprawa polega na regeneracji pompy, wtrysków i czyszczeniu całego układu....

DrCars

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Suwałki
I niestety dla Ciebie, darecji1234567 ma rację. To jest główna bolączka tych silników. Nie ma sensu podchodzić do pojedyńczych wtrysków bez uprzedniej naprawy pompy i czyszczeniu układu wtryskowego. Bez tego masz początek zagłady ponownej wtryskiwaczy. A pieniądze nie małe.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
czasem biorę używkę... ale zawsze ją rozbieram i weryfikuję przed montażem. Śmiało można regenerować... ceny zaczynają się od 1200zł .

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Etam. W kazdym aucie coś takiego moze się zdażyć. W swoim zrobiłem raz pompę, wydałem 1000 zł i śmiga aż miło. Pokażcie mi diesla, który nie ma problemów z wtryskami :) Swojego oddaje czasami na auto zastępcze i każdy się dziwi że ludzie tak na nie narzekają.
Pewnie kupiłaś tanio samochód i teraz ojej coś trzeba dołożyć. Wkurza mnie coś takiego. Najlepiej sprzedać, oszukać, niech inny się martwi.

emenems

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczytno
Kupiłam po takiej cenie jak chodzą sprawne egzemplarze. A włożyłam już w niego ok 4.000 zł. (mam go od końca marca tego roku). Tylko szkoda, że odrazu nie trafiłam na mechanika, który nie zaczynałby od du*y strony.
Tamten najpierw regeneracja wtrysków, potem na turbinę padło, więc i regeneracja turbiny.
A i tak znów wtryski leją, bo to wina pompy.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Wtryski leją? To źle zregenerowane były. Opiłki uszkadzają zaworki przelewowe w tych wtryskach a końcówki nie mają prawa lać. Chyba że chodzi o lanie w przelew. Chociaż i to zbyt szybko się rozpadło. Pewnie na chinolu po taniości były robione. Kpl wtrysków plus pompa to wydatek około 2700 plus jakieś 700 - 800 robota.

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
to zrób te wtryskiwacze i wymień te świece spalone wymień filtr paliwa pompy nie wyciągaj jak nie jest wiadomo czy ona jest zepsuta wtryskiwacze to bardzo ważna rzecz w silniku morze już zrobiły dziurę w tłoku jak leją sprawdź czy nie ma dymu jak korek wlewu oleju odkręcisz na uruchomionym silniku jak dymi i jest komin to może być ze jest dziura w tłoku najpierw sprawdź ten kotek czy nie dymi potem wymień to co jest na pewno zepsute

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Panowie, ponieważ miałem już do czynienia z tym wynalazkiem więc napiszę krótko i na temat, tym bardziej że to było auto kolegi, więc podszedłem do niego jak do swojego. Pompa 2w1 i sypie wiórami z niskiego ciśnienia i załatwia temat na amen. Czyszczenie układu paliwa, filtr paliwa, regeneracja wtrysków 300/szt no i oczywiście regeneracja pompy. Nie radzę kupować używek, chyba że do warsztatu na sprawdzenie i ewentualną regenerację. Można wtryski ogarnąć wymieniając zaworki -koszt jednego 150/szt.(delphi)i oczywiście mycie gratów ultradźwiękami. Ja tak zrobiłem. Dałem tylko na sprawdzenie na stół, koszt 50zeta/szt. Czy pompa do roboty? sprawa prosta, filtr paliwa i wylać paliwo do szklanego kielona i popatrzeć na wiórki czy są? Przy takiej regeneracji nie trzeba kodować wtrysków do stera, tylko trzeba poznaczyć gdzie, który.
Uwaga, przy próbie zakupu co też odradzam używanych wtrysków proszę sprawdzić długości końcówek wtrysków.
Mam graty do MK3 2.0TDCI 115kM(głowica,wałki,czujniki wału,wałka)
Pozdro. Wszystkiego Naj w Nowym Roku 2017.

Atur

Nowy
Punktów
0
Miasto
Jaworzno
www.facebook.com
Dla zabezpieczenia niektórzy uzywaja magnesów na filtrze paliwa do eliminacji opiłków , sam spotkalem sie z tym moze z 3 razy i nie do konca jestem do tego przekonany ale napewno to niczego nie popsuje a moze tylko polepszyc . :D

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
wióry są stalowe z łopatek pompy zasilającej i w dalszym stadium z łożyska kulkowego w pompie. Magnes powinien je łapać.

Do góry Bottom