• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Motocykle 125

Zbyhu88

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Macie doświadczenie w jeździe motorami do 125 cm3? Trafiłem na artykuł właśnie takich 125 cm i nie które wyglądają jak rasowe motory. Jak to zachowuje się na drodze?? Warto zacząć przygodę z motorami od takich mniejszych modeli?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Kupuj odrazu R1 bo 125ccm to kosiarka moze miec.

A tak serio.
Zaczac przygodę od malego i zmierzać coraz wyzej. Nauczyc sie jezdzic przede wszystkim.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
WSK jest dobra do nauki.
Automatyczne połączenie postów:

Też 125 tka

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Nie.
Wsk jest dobra dla hobbysty, ale jej wlasciwosci jezdne w porownaniu do nowszych konstrukcji sa slabe.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Kymco stryker:) szosowo terenowe tajwańskiej produkcji silniki 125 na bazie hondy..fajny motorek

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
Moja zona chciała zacząć przygodę z jednośladem - kupiliśmy nowego Rometa Soft Choppera 2 125. Dwa lata temu kosztował chyba 5000. Na pierwsza maszynę może być (wiadomo jakoś wykonania itp nie to co marki premium), jak na razie jest zadowolona, w mieście super, na trasie wiadomo za małe za lekkie, za słabe ale chce robić "A " i kupić coś większego.

Zbyhu88

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
dzięki za wszystkie odpowiedzi. Więc pewnie zacznę od mniejszej mocy aby zdobyć wiedzę i systematycznie będę zwiększał moc. :)

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
WSK to juz nie są tanie rzeczy.
15-20 lat temu pełno tego na złomach stalo i nikt nie chciał na to patrzeć. A teraz ....

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
42
Miasto
SANOK
Ja miałem ponat dwa lata yamahę ybr 125 na wtrysku i bardzo przyjemnie mi się tym jezdziło . Tak po równym to i 105 pojechało. Na blacie ponad 30 tyś km i nikt tam do silnika nie zaglądał. Chińszczyzna to nawet 10 tyś nie chce dojezdzić.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
70
Macie doświadczenie w jeździe motorami do 125 cm3? Trafiłem na artykuł właśnie takich 125 cm i nie które wyglądają jak rasowe motory. Jak to zachowuje się na drodze?? Warto zacząć przygodę z motorami od takich mniejszych modeli?
Hej , powiem ci że warto, dodatkowo dziś masz możliwość jazdy takim pierdzikiem bez dodatkowych uprawnień(wystarczy sama kat. B posiadana od min. 3 lat -ale to chyba już wiesz)
Lata temu latałem sobie simsonem s51 i to była katorga(max 60 km/h i tir-y wyprzedzające mnie na grubość lakieru) teraz taka 125 możesz spokojnie w ruchu ulicznym śmigać (ponad 100 km/h wyciągają niektóre modele )
Ja miałem ponat dwa lata yamahę ybr 125 na wtrysku i bardzo przyjemnie mi się tym jezdziło . Tak po równym to i 105 pojechało. Na blacie ponad 30 tyś km i nikt tam do silnika nie zaglądał. Chińszczyzna to nawet 10 tyś nie chce dojezdzić.
dobra podpowiedź -yamaha jest ok nie psuje się za często utrzymanie nie kosztuje zbyt wiele no i mało spala -ale to już poczytaj sobie więcej sam ;-)
co do tzw. chińczyków - to nie jest tak do końca kolega miał romet k125 jeździł nim kilka lat , potem jego młodszy brat i na bank zrobili więcej jak te 10kkm ( to ciekawa opcja jeśli umiesz/lubisz sam cosś pogrzebać/naprawić) poza tym cena rometa wtedy to było jakieś 40% ceny yamahy (mówię o fabrycznie nowym sprzęcie )

ps. a na koniec ciekawostka- na kat B możesz jeździć sprzętem homologowanym w kat. L5e a tutaj niespodzianka - skuter PIAGGIO MP3 500ccm 44KM v-max w okolicy 150km/h

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Chińczyki remontujemy po 30 tys km za 300zl. gdzie do Yamahy za tyle kupimy pół tłoka. Wszystko zależy czy chcemy się tanio przemieścić czy pokazać. Fakt jest taki że jakość wykonania jednego i drugiego to dzień do nocy ale jedno i drugie jedzie.
Automatyczne połączenie postów:

Przy kupnie mp3 zwrócić trzeba na homologacje. Nie wszystkie posiadają L5e.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja mam doświadczenie ale w motocrossie
125 poręczne mało waży mało mocy od dołu
250 tak już całkiem spoko idzie na koło na 3 biegu
350 ożesz k...a idzie jak dzik przez kartoflisko. Mowa o 2T.
Prawko mam.
A teraz coś z życia.
Motocykliści dzielą się na tych co już się wyjeb... I ma tych co się jeszcze nie wyj..
A motocrossowcy dzielą się na tych co dzisiaj już się wyjeb.... Itd

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Bartek ...ja jeszcze bym tu dodał taki podział że motocykliści dzielą się na tych co jeżdżą i na tych co grzebią przy nich na rowach
...sięgam tu czasów PRL-u ,gdzie wiadomo jak było..ja jeździłem wsk 125 i cieszyłem się jak mała dzidzia z grzechotki..ale lubię też przy starciach dłubać.ale z braku czasu nie ma jak nawet junaka do kupy poskładać bo albo się coś przy samochodzie trzepie albo się wykańcza swój własny warsztacik...ech a życie ucieka coraz szybciej.

Do góry Bottom