• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Na czym polega cieniowanie w lakierowaniu aut?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
To już czaję ,ale jeszcze tam gdzie dam bazę do miejsca przebarwienia to zmatować np800-1000 wodnym ale dawać bazę od razu czy dać podkład pod bazę. Bo ja bym bez podkładu napylił bazę ale czy będzie się trzymała?

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Możesz dać bezpośrednio bazę ale staraj się to zrobić ostrożnie, czyli kilka razy przypyl na sucho i dopiero potem leć na mokro i co ważne pistolet skierowany w stronę powierzchni lakierowanej to unikniesz niepotrzebnego zapylenia reszty błotnika:)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
jutro napiszę co wyszło, a ciekawe czy bazę można na łączeniu ze starą przetrzeć np 1500 wodnym przed klarem jakby były lekkie napylenia?
EDIT:
Własnie wyczytałem w necie że to co ja chcę zrobić to nie cieniowanie tylko wpyłka. :p

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Trebor wszystko można, najważniejszy jest efekt:)

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
z doświadczenia wiem, że po czasie, zawsze wyjdzie łączenie pod słoneczko. Nie da się zgubić klary na lata. Stary zawsze będzie starym, a nowy nowym. U nas zawsze w bezbarwny leci cały element, niezależnie od kosztów. To już nasza w tym brocha, żeby klient był zadowolony przez lata, a nie tylko przy odbiorze samochodu.
Wypyłką, najczęściej się stawia ziarno w metalikach i perełkach. W zależności od tego co się chce uzyskać.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Zobaczę koledzy zaraz jak to wyjdzie po bazie, skoro większe pół bym musiał lakierować to szkoda się bawić i poleci cały element.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Już zrobiłem poszło troszkę podkładu u dołu, do wysokości okna zmatowałem 1200 wyżej do dachu tylny błotnik 2000 woda, baza do rantu przed szybą, klar od dołu do szyby i wejścia w słupek na słupku odciąłem rozpuszczalnikiem zmiękczającym. Za 2 dni polerka i zobaczę czy nie będzie widać połączenia. Jak teraz patrze to klar z tym rozpuszczalnikiem ładnie się zlał.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
No trebor mistrzostwo:)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Nie widać nic a nic łączenia i opiłki wybite idealnie jestem sam pod wrażeniem hehe:D
Dzisiaj już forda podmalówki strzeliłem i swojego seja poprawiłem :p

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
A to robiłeś wpyłkę ? to zaznaczone jest łączenie lakierów.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
tak dokłdnie
zdjęcie to maska jeep-a malowana była krawędź maski z przejściem
odtworzony został rant od przodu maski z logo i nie chciałem malować całej
spróbuje to jeszcze przepolerować ale docelowo raczej malowanie maski w całości mnie czeka.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
No to zaraz po lakierowaniu własnie musisz rozpuszczalnikiem (zmiękczającym) ja kupiłem w sprayu dużo tego nie idzie. Walisz na złączeniu świeżego lakieru i wpylasz się delikatnie w (przematowany papierem 2000) stary od się ładnie wgryzie i po polerce nic nie widać.
Tu podpatrzyłem jak to robić http://www.napraw-sam.pl/index.php/...entu-karoserii-samochodowej-z-blachy-stalowej i w Kastoramie kupiłem Blender zadziałał z moim lakierem. (Oczywiście papiery miałem swoje a baza oraz lakier miałem do pistoletu, tylko ten rozpuszczalnik ich kupiłem.

Punktów
0
Witam koledzy!
Mam problem, mianowicie malowałem auto, błotnik z odcięciem taśmą...Po malowaniu kolory ok, praktycznie się nic nie różni, ale po polerce zrobiło się coś takiego...
http://www.tinypic.pl/ke45uenoiisc

http://www.tinypic.pl/cejfz21p9ky2

Ogólnie wszystko jest malina po polerce, jak z lakierni

http://www.tinypic.pl/w05iw9erb0o7

a jeszcze mam drzwi do polerowania

http://www.tinypic.pl/sjvilceleerb

i boję się że będzie to samo... :( Tak w ogóle to drzwi mogłem pomalować całe i tyle, a nie bawić się w odcięcia...No ale miało być jak najtaniej. I tak to jest z takim robotami... Może ktoś mi pomoże...??? Czy jest szansa żebym to jeszcze jakoś wyprowadził? Np. jakbym papierem 1000 zmatował to miejsce po polerce(góra błotnika) później rzucił bazę na to nic nie oklejając, następnie lakier i po tym bezpośrednio blender lakierniczy, bo coś o nim czytałem, a niestety nie wiedziałem o nim wcześniej, a na końcu polerka. Co Wy na to Panowie??? Proszę o pomoc i Pozdrawiam!!!

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
nie dałeś rozpuszczalnika zmiękczającego na lakier aby zgryzły się lakier nowy ze starym, no i po co papierem odcinałeś, ja napylam bazę na zmatowany stary lakier później lakier i korekcyjny(zmiękczający) na łączenie delikatnie. Później polerka

Do góry Bottom