• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Na czym polega cieniowanie w lakierowaniu aut?

Punktów
0
nie dałeś rozpuszczalnika zmiękczającego na lakier aby zgryzły się lakier nowy ze starym, no i po co papierem odcinałeś, ja napylam bazę na zmatowany stary lakier później lakier i korekcyjny(zmiękczający) na łączenie delikatnie. Później polerka
Tak wgl to dzięki za szybką odpowiedź! Ale powiedz mi kolego, skoro już spaprałem robotę, to czy jest szansa żebym to jakoś wyprowadził? Bez malowania wszystkiego od nowa? Co byś mi radził? Ten "rozpuszczalnik zmiękczający lakier to inaczej ten blender tak?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
w tym poście miałem taki sam problem jak ty.

Tak wgl to dzięki za szybką odpowiedź! Ale powiedz mi kolego, skoro już spaprałem robotę, to czy jest szansa żebym to jakoś wyprowadził? Bez malowania wszystkiego od nowa? Co byś mi radził? Ten "rozpuszczalnik zmiękczający lakier to inaczej ten blender tak?
tak blender tylko z nim delikatnie na łączenie bo popłynie (strasznie rozpuszcza lakier) tylko na łączenie napylić tak jak tu http://www.napraw-sam.pl/index.php/...entu-karoserii-samochodowej-z-blachy-stalowej a najlepiej próbę zrobić gdzieś nie na aucie. A co do malowania ja bym robił od nowa.

Punktów
0
w tym poście miałem taki sam problem jak ty.

tak blender tylko z nim delikatnie na łączenie bo popłynie (strasznie rozpuszcza lakier) tylko na łączenie napylić tak jak tu http://www.napraw-sam.pl/index.php/...entu-karoserii-samochodowej-z-blachy-stalowej a najlepiej próbę zrobić gdzieś nie na aucie. A co do malowania ja bym robił od nowa.
acha, no dzienks! filmik widziałem. zobaczę..ale chyba prysnę od nowa. jak coś to efekty zamieszczę pozniej i sie odezwe. Dzieki i Pozdrawiam!

orzelekpl

Nowy
Punktów
0
Witam. Sorry za odkopywanie tego tematu ale potrzebuję odpowiedzi. Czy skład chemiczny rozpuszczalnika zmiękczającego jest taki sam jak blendera?? To jest to samo??

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Działa tak samo a czy skład chemiczny ma identyczny z rozpuszczalnikiem to by trzeba pytać u źródła. Ale rozpuszczalniki zmiękczające różnych firm mogą też mieć różne składy. To już do laboratorium by trzeba oddawać.

piotrivik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
radków
Witam nie koniecznie zakup rozpuszczalniku do cieniowania ja takie łączenia wykonuje zwykłym nitro do klaru i mała mgiełka,bez problemu się łączenie gubi.Warunek jak koledzy piszą zmatować całą powierzchnie,oczywiście cieniowanie również klarem,nie na ostro elementu,odczekać do wyschnięcia i min. 2000 papier pasta G3 i miękka gąbka zraszanie wodą,polerka i nie ma śladu,oczywiście podstawa trochę umiejętności lakierniczej.pozdrawiam

Mirando

Nowy
Punktów
0
Moje obecne automiało kiedys lakierowany min błotnik jeszcze wcześniejszy własciciel to robił.
I jest taki problem że błotnik troszke ma inny odcien i bardzo mnie to bije w oczy.
Wina zapewne jest tego że nie było cieniowania :(
Gadałem z jednym lakiernikiem i on twierdzi ze jest to dobrze zrobione ale mnie to dobija najbardziej widać wieczorem inny odcień :(
Chciałem sie doradzić co tutaj trzeba zrobić? i czy to zrobić??
Co na chwile obecną trzeba zrobić zeby to nie było widoczne dla oka i czy ktoś z was jest w stanie podjąc sie tego???

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Idealne wylakierowanie elementu malowanego pod kolor elementów pobocznych, jest niemal niemożliwe przy lakierach typu metalic/ perła. Zależy to nie tylko od lakieru, ale głównie od lakiernika.
Dobrany lakier, powinien mieć podobny odcień oraz gradację ziarna. Przy zachowaniu tych parametrów, oraz wykorzystując umiejętności lakiernika, jest spora szansa wylakierować element bez powstania różnic odcienia. Wpływ na to ma również kolor podkładu, ciśnienie użyte przy lakierowaniu , sposób lakierowania (ruchy ręką), użyte rozpuszczalniki oraz lakier bezbarwny.
Powierzchnia odcięcia linii błotnik przedni- drzwi, jest duża oraz pionowa. W takich przypadkach dla lakierów metalicznych oraz perłowych, zaleca się stosowanie cieniowania na sąsiednie elementy.
W widocznym wyżej przypadku, błotnik został polakierowany na tzw. ostro, czyli do miejsca styku z sąsiednim elementem karoserii.
Jeżeli faktycznie Pana to razi, to należy ów błotnik wylakierować ponownie, wraz z drzwiami kierowcy, tak by zgubić różnicę odcieni lakieru na połaci drzwi.
Zderzak przedni, pokrywę silnika oraz słupek dachu, proponowałbym zostawić w spokoju.
Błotnik przedni malować bazą tylko na stuku z drzwiami, słupkiem dachu oraz pokrywy silnika. Nie zmieniać odcienia przy zderzaku przednim, ponieważ tam wydaje się on być pasujący (ale to najlepiej ocenić organoleptycznie).
Lakier dobierać do drzwi kierowcy.

Jednak jak pisałem wyżej, to nie tylko lakier ma wpływ na powstały później odcień, czy widoczność ziarna koloru ;)
Sugeruję, znaleźć zakład lakierniczy cieszący się dobrą sławą, a nie Pana Józka, szwagra kolegi, bo późniejszy efekt może być podobny do obecnego i tym samym wyda Pan kasę na próżno ;)

Ostatnia edycja:

Mirando

Nowy
Punktów
0
A u pana mozna zrobić taki zabieg? sadze ze pan wie co robić. Prosiłbym o informacje tutaj lub na priv odnosnie ceny za taką usługę.

Mirando

Nowy
Punktów
0
Rowniez odpisalem prosze o udzielenie odpowiedzi jesli pan sie podejmie i zrobi to ładnie to mysle ze sie dogadamy.

Do góry Bottom