• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Na zimnym silniku obroty szaleją. 1.4 8V

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Witam! Mam problem od pewnego czasu. Gdy autko odpalam po całej nocy to odpali bez problemu lecz po 2-3 sekundach obroty spadną do 500 obrotów silnik nagle zachowuje się tak jak by chciał zgasnąć po chwili wracają obroty 1,100 1,200 obrotów na ssaniu po czym wraca wszystko do normy 900 obrotów. Autko to Seat Ibiza 1.4 8v silnik AUD. Posiadam gaz który idealnie pracuje po przełączeniu. Dodam tylko że to się dzieje po staniu przez noc. Potem w ciągu dnia wszystko idealnie pracuje. Sprawdzałem błędy komputerem nie ma żadnego. Świece z przewodami wymieniane 30 tyś km temu. Od 20 tyś mam gaz. Przepustnica czysta jak i wszystkie filtry.

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
480
Sprawdź co pokazują wszystkie czujniki jakie tylko możesz sprawdzić i wrzuć parametry tutaj

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Gdyby nie zalozony gaz to wskazywalbym na sciekanie paliwa z przewodu zasilajacego benzyny.
Ale ze jest gaz to mogloby wskazywac na nieszczelnosc tzn. dwa paliwa i sie dusi dopuki nie przepali, do kolektora dolotowego przepustnica podaje benzyne a tam juz jest troche gazu, a to ze jezdzi na gazie OK to tylko dobrze zalozona instalacja i ustawienia.
Nie wiem jaka tam masz instalacje, ile czasu juz jest w aucie i co bylo wymieniane od zalozenia, ale moze juz parownik pada i przez nieszczelna membrame przez noc nasaczy sie gazu albo zawor odcinajacy juz nieszczelny.
Wszystko to do sprawdzenia i auto powinno jezdzic

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Kolego żadnych wycieków nie ma widocznych bo sprawdzałem na silniku. Instalacja ma rok w przyszłym tygodniu jadę do gazowników na przegląd po 20 tys to poruszę ten temat bo widać że znają się na rzeczy. Obstawiał bym świece. Np teraz przez 2 dni nie było żadnego problemu tzn wczoraj i dzisiaj.

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Myślałem że benzynę miałem widzieć wycieki :D Powiem gazownikom wszystko jest na gwarancji niech sprawdzą co i jak.
PS. Może uda mi się nagrać to jak autko pracuje na zimnym to wrzucę film. Bo gdy odpalę to chodzi ładnie na ssaniu chodzi kilka sekund nagle tak jak by nie palił na jakiś cylinder i albo zgaśnie albo przepali i git :)

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
No wlasnie to sa czasami objawy dwoch paliw, nie jestem gazownikiem ale bawilem sie dosc duzo z takimi silnikami, mam sprzet do ustawiania i czasami ustawiam rozne instalacje o ile nie maja przeciekow.
Bedac w PL mialem swoich dostawcow od gazu, robilem regeneracje parownikow, wymiany zaworow odcinajacych czy chociazby filtrow, tu nie bawie sie w to jako podstawowa moja dzialanosc, angole jezdza na benzynie lub ropie :D a sciagac z PL szkoda mi czasu dla pojedynczego auta raz na rok.

Driver400

SuperMechanior
Punktów
4
Czyli powiedzieć im co się dzieje i poprosić żeby sprawdzili to. Dużo jest z tym roboty ? Bo jak do nich dojadę auto będzie rozgrzane a na rozgrzanym nigdy to się nie dzieje.

Do góry Bottom