• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji gazem do zapalniczek

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Zanieczyszczenia nie wchodza razem z propan butanem gazowym do instalacji. Woda i ciala stale nie paruja z butli przy temp otoczenia. A sprężarka sama skrapla gazowy propan w instalacji.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Zanieczyszczenia nie wchodzą razem z propan butanem gazowym do instalacji
Dla układu klimatyzacji to propan butan jest zanieczyszczeniem.;)
Stosowanie go w układzie klimatyzacji samochodowej jest nie zgodne z prawem.
Analizator czynnika doskonale wykrywa nawet niewielką obecność propanu butanu.
A sprężarka sama skrapla gazowy propan w instalacji
Jesteś w błędzie.;)
Sprężarka wytwarza ciśnienie w instalacji, czynnik wchodzi i wychodzi z sprężarki w stanie gazowym a skraplacz (chłodnica klimatyzacji) skrapla czynnik.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Propan jest stosowany wszedzie oprocz aut na terenie uni
Z tym wszędzie oprócz uni to przesadziłeś.:confused:
Nie spotkałem się jeszcze z autem z USA na propan. Pokaż mi auto z homologacją na propan. Pokaż kompresor klimatyzacji wyprodukowany z przeznaczeniem na propan. Pokaż mi olej do układu klimatyzacji z przeznaczeniem do propanu. Kompresory klimatyzacji w zależności od budowy mają określony rodzaj oleju do konkretnego rodzaju czynnika i to zapewnia odpowiednią wydajność i trwałość pracy kompresora.
Możesz tu pisać że masz to w dupie bo na propanie działa. Ale ja się pytam - jak długo będzie ci działać zanim zatrzesz kompresor, nie ma opracować ile propanu do układu klimatyzacji. W zależności od temperatur różne są ciśnienia w układzie i nie przewidzisz na propanie pełnej wydajności układu klimatyzacji. Gdybyś robił serwisy klimatyzacje zawodowo i obsługiwał w sezonie kilkaset samochodów to byś nie pomyślał o kombinowaniu z propanem, bo jak by ci wracały po roku czy dwóch pozacierane masowo sprężarki to byś warsztat momentalnie zamkną bo cię nie byłoby stać na naprawy tych klimatyzacji. Zdajesz sobie sprawę jaki jest koszt profesjonalnej naprawy układu klimatyzacji po zatarciu kompresora.
Nie jestem sceptyczny do propanu, ale żyjemy w uni i jako legalne warsztaty nie możemy działać niezgodnie z prawem.

zeby napchac dupy sprzedawcom i producentom r 134
I tu też nie masz racji ;)
Czynnik R134a nie jest drogi w sprzedaży. Producenci mają konkurencję i ceny żądzą się normalnymi prawami rynku. Cena czynnika R134a wynika wyłącznie z limitu wprowadzanych gazów cieplarnianych do państw uni europejskiej. I to zasługa uni że R134a jest taki drogi a nie producenta R134a.
A co do R1234yf to masz 100% rację. :) Producenci zarabiają krocie na nim.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Sprzet agd caly lata na propanie. Pag46 idealnie pasuje do propanu. I mnie nabicie kosztuje dokladnie 2.50zl

Ostatnia edycja:

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
A myślisz, że my serwisujący układy jesteśmy zadowoleni z takiej ceny czynnika? Opłacalność spadła, bo cena usługi nawet musiała być zmniejszona, a na czynniku już nie zarobisz. Kasując kiedyś 10 zł za 100g była przebitka 300%, więc teraz trzeba by kasować po co najmniej 50 zł każde 100g. A żadna poważna firemka nawet nie wierzę, ze skusi się na napełnienie propanem i wzięciem na siebie odpowiedzialności. I cena porządnej usługi jeszcze wzrośnie, bo każdy zastanawia się nad zakupem analizatora, który tez musi wliczyć w koszt usługi, i to jest realny koszt dla ludzi chcących serwisować samochód zgodnie z zaleceniami producenta i homologacją, a kombinatorzy z wynalazkami podbiją cenę operacji. Jeździj sobie nawet na LPG, ale jak będziesz furę sprzedawał, to opróżnij układ i powiedz kupcowi, że klimatyzacja do napełnienia.

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
Sprzet agd caly lata na propanie. Pag46 idealnie pasuje do propanu. I mnie nabicie kosztuje dokladnie 2.50zl
Diagbox w elektronice jesteś dobrym fachowcem co widać w wypowiedziach, ale w klimatyzacji się pogrążasz czytając twoje wypowiedzi i to widzi każdy kto na tym się zna. Na czym się nie znam to się nie wypowiadam.
Sprzet agd caly lata na propanie
A widziałeś żeby ktoś lodówką jechał do pracy? :D Lodówka to nie samochód.
Pag46 idealnie pasuje do propanu
Rozumiem że to twoje badanie i twój pogląd, bo ja na żadnej sprężarce klimatyzacji nie widziałem oznaczenia propan :confused: a twierdzisz że cały świat poza unią jeździ na propanie.
I mnie nabicie kosztuje dokladnie 2.50zl
A jak byś nabił sobie R134a to by Cię to kosztowało 40 zł., liczę koszt czynnika bo robisz przecież sam. Czy to dla ciebie taki majątek ?
Pogadam z kumplem na temat przepisów
żartujesz sobie ? chyba wiesz co to znaczy homologacja pojazdu ? bez komentarza.
A tu twoje wcześniejsze doświadczenie o klimatyzacji:
Zamowilem easyklime zestaw plus uszczeniacz leakstop
leakstop - żal mi twego auta. Do silnika też doctora lejesz ? przy sprężarce z zaworem regulującym długo nie podziała.
Wlasnie za pomoca manometrow mozna okreslic ilosc gazu. Doczytałem ze jak na niskim cisnieniu pojawi sie 2 bary to ok. Ponizej malo gazu. Oczywiscie na pracujacej klimie.
ta wypowiedz mnie dobiła. To właśnie świadczy o twojej wiedzy o klimatyzacji. Nie będę tego tłumaczył bo każdy kto robi klimę to wie jakie to bzdury.
Jest efekt prac wstępny. Na zegarach bylo prawie zero ale troche syczał r 134 klima nie startowała Nabito 200g tzn niecala butle palnika z rynku izobutanu. Wynik 16 stopni na wylocie.
Jeśli 16 stopni na wylocie uważasz za sukces to Ci gratuluje.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
To moje auto i robie co zechce. Na wylocie jest minus jeden i tak chcialem. Instalacja chodzila sezon i krzywda jej sie nie stało. Nie widze problemu.

Wyliczylem 550zl naprawa i uzupelnienie mojej klimy. Niewielki ubytek. A tak nabilem dwa razy po 2.50zl i jest fajnie.

A r134 bez dzialalnosci mi nikt nie sprzeda.

Ostatnia edycja:

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
widzę sami znafcy chłodnictwa :D

i kolega który robi kilkaset samochodów w sezonie nie wie ze propan to nic innego jak R290 i jest bezwonny
a mieszanka propan butan jest używana w USA jako duracool 12A i można uzywac tego do uzupełnienia każdego czynnika z R12 włącznie jak by co to ja 30 lat w chłodnictwie zaawansowanym takim -200°C

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
Większość tych co przyjeżdzają z klimą nadaje się do wywalenia jak usłyszą o kosztach to spierdzielają ino się kurzy bo panie działa wszystko OK jak patrze to ZONK ale panie dobić tylko wszystko działało i dlatego trzeba się zastanowić nad tańszym zamiennikiem nie powiem że nie może i propan-butan ,moja konkurencja bierze 120zł za nabicie to przeciesz nie walą r134a bo co dokładają do biznesu a klijent do mnie ,bo nie wiesz ile już brać ześta wszystkie nie nażarte działa działa no to co i za 120zł nie za 300zł

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Jezeli r290 i r600 jest takie be to dlaczego legalnie mozna kupic easyklime i doladowac

Załączniki

• 175-easyklima-starterkit-r134a-leakstop.png
    175-easyklima-starterkit-r134a-leakstop.png
    1,1 MB · Wyświetleń: 11

Kris.79

SuperMechanior
Punktów
186
Miasto
Toruń
moja konkurencja bierze 120zł za nabicie to przeciesz nie walą r134a
120zł. + cena czynnika - to rozumiem i jest ok. Jeśli 120zł. z czynnikiem to niemożliwe.
Nas czynnik obecnie kosztuje 12 zł./100g. W aucie w którym klima działa ile będzie ci brakować czynnika ? max 300g. Więc dlaczego chcesz skasować 300 zł ?
Tak licząc gdybyś chciał robić na propanie to byś wziął za usługę 250 zł.

Jezeli r290 i r600 jest takie be to dlaczego legalnie mozna kupic easyklime i doladowac
Legalnie kupić może i tak ale nie dolewać do auta ;)
To jak z antyradarem - można go legalnie kupić ale nie wolno go używać :)
A drugi przykład to: Legalnie kupuje R134a to nie znaczy że mogę go dolewać do samochodu z homologacją na R1234yf :)
Przykładów można by wiele przytaczać.
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do R134a, twoje auto - rób co chcesz. konsekwencje wyjdą po czasie. Ale masz pojazd niegodny z homologacją i to twój problem.
W klimatyzacji samochodowej większym problemem jest masowe napełnianie R134a zamiast R1234yf . Ty jest dopiero oszczędność kasy.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Moto Doctora do silnika zajechanego też legalnie kupisz, opiłki do uszczelnienia chłodnicy też legalnie kupisz, więc i taki wynalazek wymyślili. Kto zna realia zagranicznych serwisów samochodowych, to jest seria preparatów "geriatrycznych" dla aut, aby jakoś dojechać do planowanych 3-4-5 lat i wymienić auto na nowe, a stare oddać do autohandlu, gdzie jako superokazja pojedzie do Polski i dalej na wschód. Wiadomo, ze większość "cacek" w Polsce, to flotowe 10-15 letnie auta z realnym przebiegiem 600-800 tys i nadają się do ciągłej reanimacji, więc ten haracz UE na czynnik spowodował kombinacje a zamiennikami. Moim zdaniem, w swoim aucie, samemu rób co chcesz, tu jest forum mechaników, którzy zajmują się profesjonalnie obsługą auta i nie ma możliwości komuś zaaplikować czegoś innego jak jest w specyfikacji. Dotyczy to czynnika i oleju. Dyskusję na temat gazu do zapalniczek trzeba przenieść na "elekrodę". Towarzystwa Ubezpieczeniowe już zaczęły węszyć przy szkodach szukając wynalazków, może i wpadnie na to Ustawodawca i nakaze wyposażenie SKP w analizatory.

Kris, wiele aut kupionych od dealera szczególnie koreańskich nawet nie wie, że mając porty i nalepki R1234yf jeździ na R134a. W pierwszym okresie obowiązywania Ustawy do UE przychodziły auta bez czynnika, bo tak naprawdę nikt nie wiedział jak to papierologicznie rozwikłać (import czynnika w autach) i miały być napełnione przedsrzedażnie. A dealer lał 134a, bo taki tylko miał.

Ostatnia edycja:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
kris 120 za całą klime z gazem ,te 300zł to przykład ja biorę 100+30ZŁ za każdy brakujący 100g,ale tak jak ktoś wspomniał trzeba jeszcze kupić analizator a to już koszty i klima coras bardziej nie opłacalny interes

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
będzie, będzie opłacalny. Ja też się martwiłem przed tym sezonem, ale o dziwo 95% Klientów wiedziało o horrendalnych cenach czynnika. A będzie jeśli będziesz to robił profesjonalnie i uczciwie. U nas większość serwisów zyczyła sobie 300 zł sztywne, nie dawano żadnych wydruków, więc mam przypuszczenia, że tak nie wiadomo, czy dostali nominalną ilość czynnika, czy tylko do "pierwszego chłodzenia" (zysk większy i Klient szybko wróci- tak sobie założyli). Sporo Klientów się do mnie przeniosło, teraz nawet szukam drugiej maszyny, aby była na rezerwie, a w szczytowych paru dniach jechałbym na dwie. Nie zapisuję Klientów, tylko podaję orientacyjną godzinę do kontaktu, jak wyliczę że będę wolny i rezerwuję stanowisko dla tego Klienta. I większość Klientów lubi wiedzieć co robię, dostać wydruk potwierdzający czynności, dostaje też pełen cennik i schemat blokowy instalacji w ladnej okładce, naklejkę firmową w komorze silnika o serwisie. I Koledzy, to działa. Sprawa z analizatorem skomplikuje trochę sprawę, bo trzeba wkalkulować go w cenę usługi i zajmie to trochę czasu, ale taki rynek. Fakt, że większość Klientów to ludzie robiący okresowy serwis działającej klimatyzacji. ewentualnie olej jak nie PAG46, to aplikuję ręcznie właściwy, bo przepłukiwanie stacji zabiera za dużo czasu i oleju, który tani nie jest. Troszkę to jak teatr, ale jak Klient zobaczy, że wiesz co robisz, dobrze mu to wyjaśnisz, wszystko widzi to wróci jeszcze ze swoimi znajomymi. Cena w tym sezonie była 150 zł+ 25 zł/100g czynnika.

lesio 4x4

SuperMechanior
Punktów
26
"R134a zamiast R1234yf . Ty jest dopiero oszczędność kasy."
wiesz gdyby dinozaury używały R12 to pewnie nie doszło by do zlodowacenia
na pewno jest bezpieczniej dla ludzi i sprzętu

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Po sezonie powiem tak, w moim aucie mam ubytek czynnika prawdopodobnie ze sprężarki, gdybym nie miał to bym dalej stosował mieszankę care 30 ale w obecnej sytuacji przy nabijaniu co drugi tydzień stosuję LPG ;) trzeba mieć manometry oczywiście

Do góry Bottom