• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
Nie trzeba go wlewac arni w stanie plynnym. Wpuszczac mozna w stanie gazowym i woda i syf zostaje w butli. Gax pod cisnieniem 6 barow wchodzi przez zawor niskkego ciśnienia przy zalaczonej klimie. Wkladasz spbie termometr elektroniczny w wylot kratki. Puszczasz gaz a kompresor sam go skrapla w srodku. Przy cisnieniu 200 psi po stronie wysokiego zamknelem zawor na butli i gitara. Mróz jak w zimowy poranek.
człowieku ogarnij się , nie mąć już wody filozofie zostaw filozofom ,widać że rzucałeś kamieniami na szkołę ,a na chemię nie chodziłeś . Ładuj nadal LPG ,a ludzie cię szybko rozliczą i zweryfikują twoje zdolności , skończ już waść wstydu oszczędz :banghead:

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
to mnie nie gryzie ,twoja twórczość i pomysłowość mnie bawi,a ktoś kto to czyta , pózniej będzie płacił ciężkie pieniądze za naprawę , nie wspomnę o konsekwencjach np. braku auta przez kilka dni . Niema większego sensu tobie tego tłumaczyć Good Luck ;)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Coś jak SC_JekyllandHyde_360x360.jpg , jak znika jeden to pojawia się drugi...:p:D

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Niech ktoś go zbanuje na wszystkich kontach. Będzie się patalch teraz w incepcje bawił...

Ostatnia edycja:

jack_voyager

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
UK
To t.zw. mieszanka Care 30 :) początkowo nabilem samego R600 ale slabo dawało, po paru tygodniach przestało w ogóle chłodzic (dał znać o sobie wyciek) a że upały są niesamowite to dziś skończyłem po butlę 370 g. R290 czyli propanu, dobiłem około 100 gr. R600 i 170 gr. R290 i powiem Ci że miałem banan na ryju :D tylko nadal nie dorobiłem się zegarów więc trochę jak jazda na bombie :D Ale sam jeżdżę także będzie mała strata ...
Witam.
Kolego jestem ciekaw jak spisuje ci się klima po nabiciu tym co napisałeś .
Mam u siebie w aucie problemy ze szczelnością układu i te nabijania kombajnami w servisie , tak dały że , kompresor się w końcu zatarł . Wymieniłem na nowy i pojechałem do takiego specjalisty który nabija z butli na zegary. Ostatnio znowu się rozszczelniła instalacja ,a właściwie złączka którą wstawił w miejscu gdzie była dziurka . Sam dorobiłem po swojemu nowe połączenie rurek, sprawdziłem szczelność i trzyma . Ale teraz zastanawiam się co robić ,bo do tego speca mam daleko , + jego zapłata.... ,za to wszystko kupiłem sobie cały zestaw do napełniania klimy . A na kombajn już więcej nigdy nie pojadę.
Tu mogę kupić takie rożne gotowce które zastępują R134a ale ..... no właśnie ...
Czytałem info o tym R600a i myślę tym nabić .
Ale jestem ciekawy jak to się u ciebie sprawuje albo sprawowało .
Pozdrawiam.

I Jeszce pytanie : ile trzeba tego R600a połowę tego co R134a .
Czy może jakieś inne proporcje ?
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom