Bobodia. g
SuperMechanior
- Punktów
- 128
r1234 jara sie dobrze takze nie pieprz glupot
jak definiujesz "oryginalny gaz"? R-290+R-600 nie jest oryginalny?dla gownozjadow oplaca sie propan butan bo nie placa za dobicie.
Ale kase zarabia sie na oryginalnym gazie
jak przywalisz przodem to masz duże prawdopodobieństwo zalążka pożaru auta,
Nowy czysty r1234yf czynnik tez jest łatwopalny, ponoc stary czynnik R134a w połączeniu z olejem również.Swój samochód nabijacie propanem, jak przywalisz przodem to masz duże prawdopodobieństwo zalążka pożaru auta, porównajcie zapłon propanu i R144a, kiedyś pokazywałem klientowi różnicę - podpaloną szmatkę zgasiłem otwierając bezpośrednio zawór butli z R134a z propanem to się nie uda mamy tylko więcej ognia. Nie wyobrażam sobie by mając legalny warsztat nabijać propanem, jak się klient zorientuje to mi warsztat zamknie. Problem ubytku gazu - bez znaczenia co mamy w układzie - połączenia na oringach czy uszczelkach po 8-10 latach należy wymienić, podobnie z uszczelnieniem czołowym kompresora, co do szukania nieszczelności hydrogen jest niezawodny, użytkownicy krytykujący detektory muszą sobie zdać sprawę że czujnik w nim nie jest wieczny, co 2 lata trzeba go wymienić jeśli robisz 80-100 aut, no i jeszcze trzeba go kalibrować przed pomiarem, jeśli na warsztacie masz smród spalin, obok auto z LPG, lub w aucie sprawdzanym gazujący już akumulator to pomiar dyskusyjny, środek pianotwórczy jest O.K, ale za wentylatorem lub między chłodnicami nic nie zobaczysz.
to jest mój komentarz na temat bezpieczeństwa R1234R1234yf też jest łatwopalny, ale jednak opracowany z myślą o bezpieczeństwie
Jedny wartościowy komentarzto jest mój komentarz na temat bezpieczeństwa R1234
![]()
tak krótko: jest palny, toksyczny, spalając się tworzy się niebezpieczne gazy, niższa sprawność chłodzenia, drogi
jak to było? R1234yf tworzy kwas fluorowodorowy w połączeniu z wodą? Jakoś tak to było, tak bardzo bezpieczny i zdrowy dla organizmów żywych, care 30 nie stosuję się w Europie bo za tanio kosztuje, nie ma na nim zarobkuA to jest druga sprawa, najlepiej stosować gaz dedykowany do danego układu co nie zmienia faktu że tutaj chodzi o pieniądze a nie o dobro ludziZakładając napełniłeś układ R134A FIX czyli (puszka 170 g stanowi odpowiednik 453 g gazu R134a oraz 510 g gazu R12) sprzedając auto informujesz kupującego o tym fakcie? potem on trafia do warsztatu na serwis AC / co mi się zdarzyło/ podpinasz urządzenie i 5 kilo R134a w butli mojego urządzenia trzeba wywalić, jak to rozliczyć w rocznym sprawozdaniu? Ten klient nie był świadom że narobił mi tyle problemu, owszem można użyć analizatora za 10 tyś, i wyłapać takowy przypadek ale to generuje koszty, poza tym po 3-4 latach w analizatorze trzeba wymienić układ sprawdzający a filtr węglowy co rok.

bojowy to mało powiedziane... rozpuszcza nawet szkło. chodzi o kwas fluorowodorowyGaz bojowy tworzy się z niego w momencie pożaru i kontaktu z wodą ... ?
Ja zapalniczka sprawdzam .Zakładając napełniłeś układ R134A FIX czyli (puszka 170 g stanowi odpowiednik 453 g gazu R134a oraz 510 g gazu R12) sprzedając auto informujesz kupującego o tym fakcie? potem on trafia do warsztatu na serwis AC / co mi się zdarzyło/ podpinasz urządzenie i 5 kilo R134a w butli mojego urządzenia trzeba wywalić, jak to rozliczyć w rocznym sprawozdaniu? Ten klient nie był świadom że narobił mi tyle problemu, owszem można użyć analizatora za 10 tyś, i wyłapać takowy przypadek ale to generuje koszty, poza tym po 3-4 latach w analizatorze trzeba wymienić układ sprawdzający a filtr węglowy co rok.
Czytałem o tym, to gówno przenika przez rękawice gumowe, ino uciekaćrozpuszcza nawet szkło. chodzi o kwas fluorowodorowy