• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Jakoś nie kumam tych eksperymentów w czasie, gdy r134a możemy nabyć 1 kg nawet za 40 zł. Parę lat temu dochodził do 200 zł/kg.

nanab

SuperMechanior
Punktów
462
Miasto
Bydgoszcz
40zł to jak za darmo, ostatnio kiedy w ramach eksperymentu zatankowałem r134(akurat jak zszedł z górki cenowej w zeszłym roku) zamiast normalnego czynnika to 1kg był za ok. 100zł. A 40zł/kg to nadal ponad 5x drożej niż care30, w dodatku chłodzi gorzej i trzeba go ładować 2x tyle dla zbliżonego efektu.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Faktycznie gra o grubą kasę, nie przeliczałem, tylko tak mi się wymskło.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1815
Miasto
Koszęcin
Tzn ja to wszystko sobie kupię pompę butle itp itd. Narazie kupiłem trochę tego trochę tamtego i z pomocą Arniego zrobiłem miksturę. Z kratek temp ujemna

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3295
Miasto
PZ
Ja właśnie położyłem kompresor od audi nr1 na falbanku, nalałem świeżego oleju, auto wprowadziłem na podnośnik i jak klienci przestaną mi przeszkadzać to zdejmę zderzak i działam

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1815
Miasto
Koszęcin
Dziś przyjechał propan. No i jeszcze troszeczkę dopiscilem. Z kratek leci gradobicie. Wszystkie standardy zachowane tzn manometry są radio gra papieros w zębach

Kerimowl

Nowy
Punktów
0
Witam...znalazłem ten stary post i widzę, ze cisza tu panuje. Czy w narodzie już zupełnie umarł duch majsterkowania? jest ktoś kto samodzielnie walczy z klimą?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3295
Miasto
PZ
Witam...znalazłem ten stary post i widzę, ze cisza tu panuje. Czy w narodzie już zupełnie umarł duch majsterkowania? jest ktoś kto samodzielnie walczy z klimą?
Najpierw uszczelnić wycieki a potem możesz sobie nabić czym chcesz

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1815
Miasto
Koszęcin
Trochu tych aut nabiłem w zeszłym tygodniu butlami jednorazowymi

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1815
Miasto
Koszęcin
Odgrzanie kotleta.
Siedze w klikatyzacjach sprzet papiery są
Mam problem z klima od kumpeli gdzies jest mikrowyciek i za cholere ja ani inni nie umiemy znalezc. Czy taki dolewany uszczelniacz zdaje egzamin. Tzn auto dostane za tydzien da grubsze szukanie narazie pionie potrzebne

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
63
Ile ucieka ?
Skoro tak mało ucieka to wytrzyma tydzień.
Jakie auto ?
Ja w te uszczelniacze nie wierzę bo jest ryzyko że zaklei coś czego nie powinno .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3295
Miasto
PZ
Odgrzanie kotleta.
Mam problem z klima od kumpeli gdzies jest mikrowyciek i za cholere ja ani inni nie umiemy znalezc. Czy taki dolewany uszczelniacz zdaje egzamin. Tzn auto dostane za tydzien da grubsze szukanie narazie pionie potrzebne
Hydrogen używasz?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
112
Odgrzanie kotleta.
Zdaje egzamin, tylko krzyżyk na drogę dla maszyny która będzie robić proces po uszczelniaczu . Reasumując po takim uszczelniaczu nie zdziw się jak za dwa lata zrobisz w tym samochodzie cały proces a maszyna się zbuntuje bo od syfu zatnie się zaworek pompy próżniowej chociażby .

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
386
Miasto
K-K
Ja ostatnio robiłem właśnie takie auto co nikt nie potrafił znaleźć wycieku gazu. Nabiłem hydro genu i zostawiłem na 30minut. Okazało się ze ucieka pod deska rozdzielcza, ale trzeba było trochę czasu zanim się nazbiera i zacznie piszczeć czujnik. Na azocie nic nie dało się znaleźć.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1815
Miasto
Koszęcin
Bidy nie ma bo tylko ja robie to auto takze nikogo na mine nie wsadze a mam jeszcze stary zestaw do klimy waga pompa i cala reszta. Arni nie mam hydro ale jak nie umie sobie poradzic to napuszczam gazu z butli 11 kg on tak smierdzi choby sie 10 chopa spierdziało. No i tez nabijam zamykam garaz jak przyjde za godzine i smierdzi no to wiadomo, ze ucieka. Tylko teraz nie mam zadnej nabitej butli

matus1014

SuperMechanior
Punktów
112
Bidy nie ma bo tylko ja robie to auto takze nikogo na mine nie wsadze a mam jeszcze stary zestaw do klimy waga pompa i cala reszta. Arni nie mam hydro ale jak nie umie sobie poradzic to napuszczam gazu z butli 11 kg on tak smierdzi choby sie 10 chopa spierdziało. No i tez nabijam zamykam garaz jak przyjde za godzine i smierdzi no to wiadomo, ze ucieka. Tylko teraz nie mam zadnej nabitej butli
Do mikro wycieków to tylko hydrogen chociaż ja mam słaby czujnik z Magneti Marelli pika wszędzie tylko nie tam gdzie potrzeba . Zostaje ładować 20bar i lać plynem z mydłem

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3295
Miasto
PZ
Do mikro wycieków to tylko hydrogen chociaż ja mam słaby czujnik z Magneti Marelli pika wszędzie tylko nie tam gdzie potrzeba . Zostaje ładować 20bar i lać plynem z mydłem
Też mam to urządzenie z magneti i to fajnie działało na początku a teraz ma jakby zmniejszoną czułość, dla porównania fachowiec od klimy czasami do nas przyjeżdża robi autobusy i to jego urządzenie ale innej marki działa o niebo lepiej, pewnie dlatego że nowe, ponoć raz w roku trzeba wymienić czujnik, toteż tak zrobiliśmy, kosztował około 300 zł w IC ale nie ma różnicy, nadal słabo działa także piszę to aby ostrzec innych bo używane wykrywacze można tanio kupić a czujnik kosztuje prawie tyle co wykrywacz jakby co, no ale podsumowując wykrywacz hydro to fajna sprawa, przyspiesza robotę i ułatwia pod warunkiem że działa

matus1014

SuperMechanior
Punktów
112
Też mam to urządzenie z magneti i to fajnie działało na początku a teraz ma jakby zmniejszoną czułość, dla porównania fachowiec od klimy czasami do nas przyjeżdża robi autobusy i to jego urządzenie ale innej marki działa o niebo lepiej, pewnie dlatego że nowe, ponoć raz w roku trzeba wymienić czujnik, toteż tak zrobiliśmy, kosztował około 300 zł w IC ale nie ma różnicy, nadal słabo działa także piszę to aby ostrzec innych bo używane wykrywacze można tanio kupić a czujnik kosztuje prawie tyle co wykrywacz jakby co, no ale podsumowując wykrywacz hydro to fajna sprawa, przyspiesza robotę i ułatwia pod warunkiem że działa
Też mam właśnie znajomego co wymieniał będzie zaraz sprzęt podobno wchodzi na rynek jakiś nowy zestaw ma kosztować około 3k zł ale robi robotę . Jak tylko się coś więcej dowiem dam znaka.

Do góry Bottom