• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nabijanie klimatyzacji samemu ?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Jak trafisz czynnik z Ukrainy z legalnego importu z Chin, to jest to zwykły, dobry czynnik. Przed naszym wejściem do UE tylko taki stosowałem do różnych instalacji, rozprowadzała go znana firma Centrum-Klima, a teraz Lindab. Przed wejściem naszym do UE zrobić musieli mocną promocję, bo zakazane są butle jednorazowe. A myślisz jakie czynniki sprzedaje Linde, IC, Honyweel, płyną do Hamburga kontenerowce z Szanhaju i są tam kontenery cysterny i dopiero w Europie jest rozlewany. A jaką ktoś roi kasę na czynnikach, to podam przykład, że na Alibabie możesz kupić R134a w bezzwrotnej butli 13,6 kg przy zakupie ponad 500 balonów, bo tak nazywają za 24 USD/szt. Na czynnikach w UE lody są takie kręcone, że nawet nam się takie sumy nie śnią.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
No to teraz w sumie już nie wiem czemu jest taki hejt na te czynniki z Ukrainy... Domyślam się że parę osób trafiło na jakiś trefny. Czyli ten ukraiński ma bezzwrotne butle dobrze rozumiem?

Trafił ktoś na kiepskiej jakości gaz który nie był wydajny tak jak książka pisze?

po czym tak naprawdę mam stwierdzić że gaz jest słabej jakości wzorując się na pracy układu klimatyzacji? Brak zbyt niskiej temperatury??? A może źle to wpłynie na układ klimatyzacji?Ja nabiałem teraz Audi a4 tym czynnikiem który był w zakupionym urządzeniu z Niemiec. Tak naprawdę nie wiem co to dokładnie jest ale jak nabiłem Audi a4 B7 to najniższa temperatura jaką uzyskałem to około 8 stopni Celsjusza. Jak sądzicie jest okej?
Druga sprawa miesiąc temu dla testów i doświadczenia nabiłem swój samochód Vectra c lift propan butanem za pomocą manometrów i wagi.wyobraźcie sobie że temperatura była taka sama czyli około 8 stopni Celsjusza wobec tego jak tu rozszyfrować że gaz jest słabszej jakości gdzie propan butan daję radę .?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
A Ty chcesz otwierać serwis klimatyzacji, czy laboratorium? jeśli serwis, to szukasz, albo nalepki w samochodzie, gdzie pisze typ czynnika i ilość, bądź szukasz w katalogu, bazie danych maszyny te informację i tak robisz. Jak będzie np. w katalogu Hella (który powinneś posiadać, bo tam dokładnie odszukasz dane układu), że masz 500 g LPG, to napełniaj LPG, ale jak będzie pisało , że masz uzupełnić do 500g R134a, to uzupełniasz R134a. Jak wlejesz olej do silnika rzepakowy, to też trochę pochodzi, ale nie jest to wskazówka, aby wszystkim wlewać rzepakowy.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
no i będzie coraz gorzej. Niestety akcja (złodziejska Dyrektywa UE) rodzi reakcję. Ale nawet wrogowie automatów wymiękają jak zaproponuję im oryginalny czynnik wlany z wagi po zakończeniu próżni i testu szczelności, jak mają zapłacić za pełen ładunek i jeszcze trochę za utylizację starego w PROZON-ie.
Hades500 nie ukraiński, tylko chiński z Ukrainy. Tylko, ktoś sprowadził, przelał do 12kg, sprzedał,a w puste zatankował propan techniczny za 70 zł/11 kg.
Mnie tam wynalazki nie interesują, bo Klienci płacą za oryginał i taki dostają. A co mają w układzie jak przyjeżdżają to ja ma na to sposób zrobić wstępną selekcję, która nieraz kończy się pokazem dla Klienta 'próby ognia" z jego układu.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Ze swoim autem nikogo nie krytykuje co robi, może w A/C lać co chce, do silnika rzepakowy, do chłodnicy denaturat. Ale to jest forum mechaników jak doczytałem, więc rozmawiajmy o prawidłowym serwisie samochodu. A jak ktoś by już chciał "zrobić ukłon" Klientom i za małe pieniądze napełniać czymś zamiennym, to jestem pewien, że prędzej, czy później trafi na roszczeniowca, który to remont układu będzie chciał zrobić za kasę tego mechanika. I tak się to skończy.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
To sorry, każdy może sobie grzebać przy samochodzie na pewno warsztaty nie mają na to monopolu. Choć tu akurat miesza się nasza UE, ale jej bzdurne przepisy nadają się tylko do omijania. Tak nawiasem podpowiem, że przechodzą przesyłki z Aliexpres z R134a z puszkach 300-350g w cenie przliczeniowej ok. 100 zł/kg. Z drugiej strony, jak czytam ceny serwisu niektórych zakładów, to naprawdę samemu nie ma sensu grzebać, a tylko się doszkolić i pilnować gościa przy stacji, aby wszystko zrobił jak książka pisze i wielkich pieniędzy nie zapłacisz. Podostawali ludzie sprzęt na dotację, za punkty handlowe i za wselką cenę chcą robić niezależnie od ceny. Jak ktoś ogłasza, że robi serwis za 70-80 zł, dopilnuj go, masz odzysk, osuszanie, separację oleju i dolewkę świeżego, 15-20 zł/100g może się okazać dobrym czynnikiem, więc jak za taką kasę chce robić, to niech robi, Ty go pilnuj. Miałem takiego w okolicy i to 200m, niestety dla niego, po roku zrezygnował i sprzedał maszynę, ale co napsuł krwi, to napsuł. Nawet jak jesteś przeciewnikem stacji, to poproś go o doprowadzenie do funkcji uzupełniania świeżego oleju, w układzie masz próżnię, układ osuszony, i zapodaj swój czynnik.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
najgorsze w tym wszystkim jest to ze sam sobie nie zapłace -no bo jak? :(

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Panowie poszukuje parownika z auta do klimy ktory jest w układzie W do projektu.

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Uklad rurek W?

Chodzi mi o typ D ze screenow

Załączniki

• Screenshot_2019-07-16-11-33-00-1.png
    Screenshot_2019-07-16-11-33-00-1.png
    279,8 KB · Wyświetleń: 13
  • Screenshot_2019-07-16-11-32-42-1.png
    Screenshot_2019-07-16-11-32-42-1.png
    262,1 KB · Wyświetleń: 13

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Jak będę w domu to zobaczę czy jest układ taki o jaki ci chodzi.

Robercik1974 niestety inny ma układ ten mój parownik. A tak z ciekawości to co to za projekt jeśli można wiedzieć?

A Ty chcesz otwierać serwis klimatyzacji, czy laboratorium? jeśli serwis, to szukasz, albo nalepki w samochodzie, gdzie pisze typ czynnika i ilość, bądź szukasz w katalogu, bazie danych maszyny te informację i tak robisz. Jak będzie np. w katalogu Hella (który powinneś posiadać, bo tam dokładnie odszukasz dane układu), że masz 500 g LPG, to napełniaj LPG, ale jak będzie pisało , że masz uzupełnić do 500g R134a, to uzupełniasz R134a. Jak wlejesz olej do silnika rzepakowy, to też trochę pochodzi, ale nie jest to wskazówka, aby wszystkim wlewać rzepakowy.
Heh...spokojnie laboratorium nie zamierzam otworzyć ale chcę być świadomy tego co tak naprawdę robie. Jestem tego zdania że jeżeli za coś się biorę to muszę wiedzieć na dany temat wszystko,więc zgłębiam wiedzę na ten temat korzystając właśnie miedzy-innymi z niniejszego forum.

100zł za kilogram i to jeszcze z Ali express to wychodzi drogo szału nie ma.

Oczywiście w większości aut wszystko jest napisane pod maską ale są takie które miały wymieniane przody, wówczas posługuje się katalogiem który właśnie posiadam.

Ostatnia edycja:

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Żaden szał. Urządzenie do szybkiego odbioru czynników chlodniczych z dużych instalacji. Taka rzezba. Budżet 400zl na to.

Punktów
0
witam
przejrzałem ten wątek i postanowiłem podzielić się swoją wiedzą mam dziadka b5fl, b4 i jarysa temat klimy zajął mi sporo czytaniogodzin, jak i kilka experymentogodzin. postaram się w miarę zwięźle, wiec :
profesjonalnie nie zawsze znaczy w serwisie, profesjonalnie to z głową i tyle
punkt wymiany oleju, opon, duży sklep, rozsadne ceny itp. taki serwis chce dorobić jeszcze kilka pln i stawia automat do klimy u szał, odsysanie, próżnia, nabicie, 150pln i dwa dni później ciepło, sprzęt nie wykrył sporej dziury nie chcieli oddać kasy za to jeszcze raz nabili bo cos tam, polecony mechanik jeszcze w ten sam dzień odessał, no prawie bo najpierw sprawdził co odsysa wiec r134,r290,r600 i jakieś turbo do zapalniczek
dużo pisaliście o właściwościach konkretnych gazów że taki to taki a naprawdę nikt tego nie sprawdza, juz nowe auta na r1234syf mają r134(nie potrzebna tu nawet zmiana portów ładowania) a właściwie mieszankę z nim jak pompowanie kół azotem od tylko 20pln więcej no ale to azot, tak azot w 78% coś około to skład powietrza sprawdzał to ktoś, to zasada jeśli masz to płacisz, teraz fala oburzenia na forum, tak druciarskie sztuczki ja płacę i mam profesjonal oooo tak? jak pisałem sprawdzasz czy tylko wnioskujesz? po rachunku dalem 300 za nabicie jess extra tak to ok (polecam jeszcze płukanki silnika, magnetyzery, ceramizery i czujnik obecności muzgu) -dalej chłodnica zalutowana i nabite r134 5lat i wciąż chłodzi, 5lat słyszę to musisz zmienic gaz, filtr gazu, olej i osuszacz bo co jak się woda zebrała, co?
klimatyzacja to układ szczelnie zamknięty
jak dziala to nic nie zmieniasz, gaz właściwości nie traci, olej też!!!, osuszacz także jeśli miałeś gaz do chlodnictwa
trochę porozmawiałem i mechanikiem przyznał że gdyby nie ue ładował by mieszankę r290r600 nie propan butan ale gazy do chłodnictwa,(takie gazy to 20-40pln na alletutego, za puszke 400g) ważne takie nie zawierają wody, choć sam przyznał ze wiele aut tak jeździ jeśli osuszacz jest sprawny to nawet daje rade spytaj chandlarzy - powiedział z półuśmiechem, następnie olej do sprężarki, piszecie gaz taki to coś a tamten to tegoco? jak napisałem olej do sprężarki nie do gazu, producent sprężarki zaleca konkretny olej do konkretnej sprężarki a gaz zaleca nam ue, nasze auta na drogach usa nabijane są za darmo tzn. mieszanka r290r600, odpowiednio przeliczone np na 500g r134 można użyć trochę ponad 300g r600 , r290 jeszcze mniej bo jest lżejszy, przeliczenia znajdziecie w sieci ale to nielegalne, merkel i baroso ostrza kły
po przygodach z paskiem pozostałe auta dobiłem sam naprawdę bardzo tanio
co kilka lat może zajsc konieczność uzupełnienia czynnika i to nie przez nieszczelny układ a przez mikro pory przewodów miękkich i uszczelek
i teraz jadę na serwis żeby odesłał 400g, sprawdził ale co? jak automat nie wykryje małych przecieków!! i naładował mi 500g za 100-200pln znaczy doładował 100g bo 400g bylo moje r134 dalej można kupić jak masz kogoś kto ci pomoze to krajowo np. https://elgracool.pl/product-pol-565-Czynnik-chlodniczy-gaz-R134A-R-134A.html jak nie to https://m.pl.aliexpress.com/item/33...d=5727amp-uX6lEyd7BFFLVR9XdiNWtQ1563400584143 do tego musisz zainwestować ok. 50pln w szybko złącze wężyk i dwa cybanty i robisz sam no ale z głową, możesz ważyć puszki, możesz dodać manometr możesz po prostu podłączyć pod niskie ciśnienie i na włączonej sprężarce pomału pomału... sprężarka nie włącza się na zbyt niskim ciśnieniu, jeśli się podniesie sprężarka odpali to dołóż jeszcze trochę, to nie apteka, naprawdę nie dajcie się zwariować, jeśli masz pusto a w układ wchodzi 500g to walnij 2 i pół puszki 200g no i juz jesli wolisz https://allegro.pl/oferta/czynnik-gaz-chlodniczy-freon-r-600a-izobutan-750ml-8078756389 to wbij jej 3/4
wbijasz na włączonej klimie jeśli jesteś jak twój stary to przeładujesz no i? no i klimę wyłączy czujnik wysokiego ciśnienia! co? mam taki? tak ośle, masz, ktoś to kiedyś przewidział,
uu dość jak macie pytania co do chłodnictwa, to pytajcie speców od chłodnictwa nie mechaników im zostawcie wachacze i gadki ze musi być drogo bo jakoś(ć) sam pan wie kupuje pan jakoś(ć)
pozdrawiam no i z głową panowie z głową

wyzej wymienione ciągi liter są absolutnie przypadkowe, powstały na skutek przypadkowego klepania w klawiaturę i nie wolno się do nich stosować (na terenie ue)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom