• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Najpierw nie równa praca silnika, teraz nie odpala

PiotreekPC

Początkujący
Punktów
0
Cześć. Mam na tapecie Fiata Seicento 1.1 z 2003 roku z przebiegiem 130 kkm. Jak dostał się w moje ręce to świecił się check i słychać było przebicie na cewce plus tragiczna praca silnika, nie dało się nim jechać. Zmieniłem cewki, przewody oraz świece. Skasowałem błąd. Odpaliłem, silnik zaczął pracować lepiej ale nadal jakoś tak kulał. Dodatkowo śmierdzi benzyna z wydechu (bardzo śmierdzi). Jeździć zaczął lepiej ale czuć że coś go jakby blokuje. Sprawdziłem wtryski, kompresję i wszystko ok. Zacząłem odpinać najpierw krokowiec, potem sondy (kolejność była różna), aż w końcu dziad zgasl i nie chce odpalić za cholerę. Myślę, że ta dziwna praca silnika i teraz problem z odpaleniem, są powiazane ze sobą. Ma ktoś jakiś pomysł co tu jeszcze sprawdzić? Przychodzi mi do głowy przestawiony rozrząd, ale to by chyba nie było różnicy przed i po tych wymianach no i jak palił wcześniej to i teraz by zapalił. Pomóżcie......

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

PiotreekPC

Początkujący
Punktów
0
A jakiej odpowiedzi oczekiwales? Wypinanie to średnia umiejętność znalezienia usterki. Trzeba nabyć informacje jak diagnozować poszczególne elementy i je sprawdzić na piechotę
Hmmmmm......to może właśnie dlatego piszę na tym forum? Myślałem, że służy do takiej pomocy. I spodziewałem się odpowiedzi, która nakieruje mnie w zdiagnozowaniu usterki, a nie oceny moich umiejętności. Bardzo Wam dziękuję.

trusiak99

Początkujący
Punktów
0
Hmmmmm......to może właśnie dlatego piszę na tym forum? Myślałem, że służy do takiej pomocy. I spodziewałem się odpowiedzi, która nakieruje mnie w zdiagnozowaniu usterki, a nie oceny moich umiejętności. Bardzo Wam dziękuję.

Na tym forum nie masz co liczyć na pomoc, prawie każdy tu mechanik mówi żeby do mechanika zaprowadzić i płacić za naprawę zamiast samemu coś naprawić hahaha nie wiem po co istnieje to forum, chyba tylko do straty czasu i śmiecenia w internecie

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zadaj konkretne pytanie, na poziomie to dostaniesz odpowiedź. Naprawa nie polega na odpinaniu kostek. Wiesz jak działa silnik, układ wtryskowy? Sprawdziłes jakieś podstawowe rzeczy, Kopmpresja , ciśnienie paliwa, iskrę ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nic nie sprawdził, bo nie wie nawet jak... szuka po prostu gotowca za darmo i oczekuje, że ktoś mu pokaże palcem...:D

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Nie wie jak, nie ma czym i bierze się za robotę. Ja mam miotlę i zapiszę się na forum kosmiczne . Kilka rad i orbita moja...

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Pomaganie komuś kto nie ma zielonego pojęcia jest poprostu dla nas stratą czasu.

Któryś z kolegów miał w podpisie "nie daje ryby, daje wędkę".

Oczekujesz pomocy, daj konkretne dane.
Kompresja jest? Ale ile? 12, 15 a może 7 bar?
Ciśnienie paliwa? Ile wynosi?
Jaka temperaturę widzi czujnik temp.?
Jakieś DTC w ECU?
Iskra? Jaki kolor, jaki przeskok?
Synchro wału z wałkiem?
Immo?

PiotreekPC

Początkujący
Punktów
0
Nie pomyliłeś kabli zapłonowych?
Też przez chwilę o tym pomyślałem, ale tam są dwie cewki i jedna odpowiada za środkowe cylindry a druga za te po bokach. Więc tu wystarczy podpiąć pod dobrą cewkę, a kolejność już nie ma znaczenia. Ale dzięki za chęć pomocy

Na tym forum nie masz co liczyć na pomoc, prawie każdy tu mechanik mówi żeby do mechanika zaprowadzić i płacić za naprawę zamiast samemu coś naprawić hahaha nie wiem po co istnieje to forum, chyba tylko do straty czasu i śmiecenia w internecie
Chyba tak to wlasni jest tutaj. Pierwszy raz spotykam się z takim chamstwem na forum. Tym bardziej że temat w dziale zapytaj mechanika. Hahaha

Zadaj konkretne pytanie, na poziomie to dostaniesz odpowiedź. Naprawa nie polega na odpinaniu kostek. Wiesz jak działa silnik, układ wtryskowy? Sprawdziłes jakieś podstawowe rzeczy, Kopmpresja , ciśnienie paliwa, iskrę ?
Widze, że dla poprawy statystyk częstego udzielania się na forum napisałeś ten durny komentarz. Przeczytaj najpierw temat to się dowiesz co sprawdziłem i jak i nie zarzucaj mi braku wiedzy, bo jak można coś takiego zarzucać, jak się czytać ze zrozumieniem nie potrafi.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Fiata Seicento 1.1 z 2003

Tym bardziej że temat w dziale zapytaj mechanika.
małe auto to i dwa na raz się zmieszczą.

Do góry Bottom