• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Najtańszy olej na rynku z b.dobrymi parametrami,godny polecenia.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A z tym słuchaniem silnika to masz jakiś rejestrator z którego dźwięk zrzucasz na kompa i porownujesz z dźwiękiem silnika pracującego na innym oleju?
A porównanie do malucha to powiem Ci poziom mistrzowski :)

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Jak w hurtowni, mają bonusy ze sprzedaży rowe "najlepszy olej, lepszego nie ma" teraz jest najlepszy "petronas, chłopie bierz lepszego nie widzieliśmy". Mam swoje zdanie na temat oleju. Po pierwsze wymiana 10-12tys. Po drugie omijać GM- Castrol- Lotos- Orlen- Fanfaro jeszcze bym pewni kilka rarytasów znalazł...

Myślę że tu long life zrobił robotę

Załączniki

• IMG_20200925_085034250.jpg
    IMG_20200925_085034250.jpg
    2,1 MB · Wyświetleń: 65

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Po drugie omijać GM- Castrol- Lotos- Orlen- Fanfaro jeszcze bym pewni kilka rarytasów znalazł...
Bzdura. Poczytaj sobie forum gdzie robiona jest analiza olejów a przekonasz się że Lotos, Orlen i Castrol to dobre oleje. Castrol stal się taki BE ponieważ pierwszy szedł na wymiany LL i taka już opinia po nich została. Ja akurat stosuje oleje Totala i Shella i nic lepszego nie potrzebuje ale nie mial bym obaw lania olejów Lotosa i orlenu pod warunkiem że spełniają normę producenta.

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Bzdura. Poczytaj sobie forum gdzie robiona jest analiza olejów a przekonasz się że Lotos, Orlen i Castrol to dobre oleje. Castrol stal się taki BE ponieważ pierwszy szedł na wymiany LL i taka już opinia po nich została. Ja akurat stosuje oleje Totala i Shella i nic lepszego nie potrzebuje ale nie mial bym obaw lania olejów Lotosa i orlenu pod warunkiem że spełniają normę producenta.
Taaa a powiedz mi ile remontowaleś silników które jeździły na casrtolu ? Bo ja co najmniej kilkadziesiąt i każdy miał nagar.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ja tam jeździłem już na chyba wszystkich olejach...od najtańszych do średniej półki i każdy był dobry...bo jak się zmienia oleje na czas to nie ma żadnych problemów z żadnym...:) i też zawsze mam czysty silnik...:)

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Oczywiście,że się podzielę,preparat Liqui Moly Dpf,stosowany co 2000 km na pełen zbiornik,automatycznie podnósł barierę przebiegu do wypalania o 100%,przypominam,olej full saps,jak działa ten preparat,tego nie będę opisywał,jest wszystko w internecie,moge tylko potwierdzić skuteczność jego działania,jak na razie tylko jeden osobnik odważył się wlać full saps do silnika bi turbo(twin,pomyliłem się) nie sądzę by teraz mógł tak łatwo dać radę silnikowi oraz turbinom,obniżenie procentowe zawartości modyfikatorów tarcia o połowę lub ponad ,to dobry pomysł,ale nie dla użytkowników,do tego dochodzi jeszcze przeciekający ON do oleju,i kłopoty gotowe.Ciekawe jest tylko to,iż zaznacza się,iz oleje full saps mogą przyczyniać się do zapychania filtrów,jak na razie nigdzie nie wyczytałem,że zapychają szybciej na 100%.

Szachu 41,mam wyczulony zmysł smaku i słuchu,istnieje zasadnicza różnica pracy silnika na różnych olejach,silniki zupełnie inaczej pracują na olejach mineralnych a inaczej syntetycznych,piszę tutaj tylko o silnikach z kompensatorami luzów zaworowych,dobry olej ,po rozruchu nawet zimą zawory nie mają prawa ,,zagrać,,tak szybko olej atakuje napinacz,potem słucham jak pracuje silnik po dynamicznej jeżdzie,latem,w upale,dobry olej nie zmieni tembru pracy silnika nigdy,stosowałem rożne marki,jak dotąd najciszej silnik pracuje mi na Gulfie I poprzednim Elfie,naturalnie oleje starannie wybrane konkretnie pod mój silnik,po długotrwałym porównywaniu parametrów rożnych konkurentów,trwa to długo.Podczas przepłukiwania silnika olejem 15W40 Orlen 15W40 na dystansie 2000 km,a olej był droższy od docelowych :) mogę tylko stwierdzić,że na Gulfie i Elfie silnik tuż po uruchomieniu pracował ciszej niż Orlenie gorącym,róznica w głosności pracy silnika ogromna,po prostu na 15W40 klekotał,głośniej we wnętrzu auta,silnik troszeczkę osłabł.Oceniam także głosnosć pracy silnika przed wymianą oleju(10 tyś )jak dotąd tylko ELF i GULF spisal się na medal,VALVOLINE Max Life niestety,wraz z przebiegiem było coraz głośniej.

Ostatnia edycja:

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
950

Jak chcesz coś udowodnić, to po prostu porób testy i pokaż jak to wygląda. Nie trzeba mieć niewiadomo jak wielkiego zaplecza. Na słuch i zapach to tak średnio

Tutaj też bardzo fajny test i prosty za razem.

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Górny test,jest OK,ale ten na dole? Gdzie w silniku dochodzi do tzw.tarcia granicznego,nigdzie. Gdy tak się dzieje,silnik zostanie zatarty,na jednym oleju wcześniej,na drugim 100 m dalej ,na innym jeszcze dalej,każdy olej oddziela współpracujące elementy tzw.filmem olejowym,wystarczy tylko wyposażyć olej w trochę więcej dodatków obniżających współczynnik tarcia(chlor,siarka,fosfor) i przy takim teście olej wygra,wystarczy tylko przeładować olej chloroolefinami i taki olej w takim teście pozostawi wszystkie oleje z tyłu,nawet te najbardziej markowe,takimi preparatami są Motorlife,Militec,Metabont(stosowany w latach 2000 w Czechach,w ciężarówkach,panewki szlag trafiał,wycofano się z jego stosowania,zauważono jednak wcześniej ,że silniki lżej odpalały)Natomiast tzw.test czystości oleju,takich warunków pracy w silniku też nie ma,o ile pamiętam w silniku w obrębie górnego,ostatniego pierścienia panuje temp ok.300 st.c a i tak olej nie jest poddawany miejscowo takiej temp.cały czas(rotacja oleju)Jesli natomiast chodzi o oleje Castrol,tylko na tych olejach zrobiłem 200 tyś km po remoncie silnika,olej wymieniałem co 10 tyś km ,mechanik,które regulował mi zawory stwierdził,że tak czystego silnika nigdy w życiu nie widział,czyli po prostu,wymiana oleju co 10 tyś max i nie ma mowy o nagarach ,szlamach na żadnym oleju jaki jest na rynku(poza podróbami)

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
579
Miasto
Podkarpacie
Najważniejsze jest by kupić oryginalny a nie chrzczony co w obecnych czasach bywa coraz trudniejsze szczególnie gdy zaopatrujesz się na alledrogo . Ja wielokrotnie się zastanawiam jak to możliwe ze ktoś dany olej kupił 20% taniej niż ja mam w hurtowni .

adik33

SuperMechanior
Punktów
73
Absolutnie nie kupujcie oleju na allegro, szczególnie tych tańszych, jak już to tylko w sklepach które mają stacjonarne placówki.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
A z tym słuchaniem silnika to masz jakiś rejestrator z którego dźwięk zrzucasz na kompa i porownujesz z dźwiękiem silnika pracującego na innym oleju?
A porównanie do malucha to powiem Ci poziom mistrzowski :)
Zaden silnik nie jest tak wymagajacy dla oleju jak silnik malucha latem,podczas upalu,poza nim tylko silniki sportowych aut w stylu Nissan GTR,w nim wystarczy tylko raz dobic do temp.140 st.c i olej nalezy wymienic,na sluch najlepiej oceniac jakosc oleju tez w prostych silnikach,naturalnie roznice w glosnosci pracy nie sa kosmiczne,w granicach 1db,lub ciut jeszcze ciszej.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
1db to ok.26% głośniej ,ucho ludzkie potrafi odczuć róznicę,jest różnica w pracy silnika,taka jest różnica ,czyli 1/4,natomiast między wspomnianym Gulfem a Orlenem była różnica ok.10 decybeli,czyli dwukrotnie silnik głośniej pracował na 15W40 ,natomiast między Gulfem,Elfem a np.VALVOLINE różnica była ok.1 db.Między Elfem a Gulfem nie potrafię wskazać,na którym silnik pracuje ciszej,łeb w łeb,jak na razie te oleje spisywały mi się najlepiej patrząc na głosnosc silnika,diesel nie klekocze mi na tych olejach.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Panowie,żal mi was,po prostu,do szkoły marsz,tzn.proponuję zawrócić z powrotem i od nowa,cóż.

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
A wiesz skąd się bierze te 26% A może to jednak były 1,5 db? albo 2?

Do góry Bottom