• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nalot rdzy na konserwacji podwozia ?

Raulek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Katowice
Cześć !

Mój problem polega na tym, że w samochodzie Opel Vectra B z 1999 roku była rdza na podłużnicy od strony kierowcy. Oddałem do blacharza aby ją wyczyścił i przy okazji zakonserwował całe podwozie. Okazało się, że w podłużnicy pod rdzą kryją się 3 dziury (wyszły po uderzeniu młotkiem). Na starą podłużnicę została wspawana blacha wygięta na wzór podłużnicy i po bokach przyspawana punktowo do starej.

Od w/w operacji minęły 4 miesiące, zaglądam wczoraj pod spód auta a tam co ? Jakby naloty rdzy na boku tej wspawanej podłużnicy, wygląda to trochę jak mokra rdza ponieważ po przejechaniu mocniej palcem schodzi bez problemu i wtedy widać normalnie czarną konserwację. Położona konserwacja to gruba warstwa bitexu, na tą chwilę wiem już że była położona bezpośrednio na blachę.

Jak myślicie da się z tym coś jeszcze zrobić żeby usunąć rdzę i nie powstawała nowa ? Dla mnie to trochę dziwne, że rdza pojawia się na konserwacji myślałem, że atakuje tylko gołą blachę.

Dodam, że na drugiej podłużnicy, która nie była spawana rdza nie wychodzi.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
juz zdzierałem baranek łatami z podwozi. nigdy nie wyczyscisz tak dokładnie podłoza pod baranek. a konserwacja jest tłusta i smolista łączy sie nawet z kurzem. konserwowałem juz auta roznymi srodkami i uwierz mi pierdół bym nie pisał. jesli jest nalot korozji czyszcze podklad reaktywny aby przypyłka, 12 godz i podkład epoksydowy 3 warstwy wylane, 3 do 4 dni przerwy i konserwacja podwozi autobit i po kilku latach nawet vito się dobrze trzyma

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Da sie dostatecznie przygotować podwozie by z baranem nic sie nie działo, przynajmniej z tym który stosuje. W innej wersji stosuje jeszcze konserwacje BitGum rozcieńczoną, wlaną do puszki po baranku i nakładaną owym pistoletem

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
ok kazdy ma jakies metody. tez próbowałem z rozcienczaniem ale jakosciowo jest gorszy od oryginału na pistolet. a pod baranek blache jade papierem 240 maszynowo odtłuszczam i baranek nawet nie mysle zeby tak przygotowywac podwozie

Raulek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Katowice
Powiem Wam tak, ja sie dzis zalamalem. Podjechalem na stacje diagnostyczna, gosc udostepnil mi za free kanal, ale za chwile podjechal klient na przeglad wiec kazal mi uciekac... Zdazylem troche obejrzec spod ale zdjec nie udalo mi sie zrobic.

Teraz czas na wnioski:
Spod auta ogolnie w bardzo dobrym stanie, natomiast blacha nie byla wspawana tak jak myslalem, tylko zrobione takie jakby L, ze od dolu pospawana do podluznicy i od zewnetrznej strony. O ile od zewnatrz sa tylko naloty rdzy, to od dolu ewidentnie widac ze rdza wychodzi... Po 4 miesiacach od roboty... Szkoda ze tych zdjec nie udalo mi sie zrobic :-(

Najlepiej byloby sie pozbyc tego auta... Ale szkoda mi, bo fajnie sie sprawuje :-(

Raulek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Katowice
Jeszcze dwa pytania mam do Was :)

Widzę, że tu dużo doświadczonych blacharzy jest, może mnie nie zabijecie za to pytanie. :) Jaki może być orientacyjny czas kiedy rdza zaatakuje blachę a zdąży ją przeżreć ? Często gdzieś pod chmurką leżą stare blachy, są zaatakowane przez rdzę, ale uderzając np młotkiem nie kruszą się, zachowują swoją sztywność i nie mają dziur :D

Drugie pytanie, czy może ktoś polecić dobrego blacharza najlepiej z okolic Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Będzina, Katowic ? :)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Sama blacha łatki nie przegnije tak szybko tylko bardziej bym się obawiał wytrzymałości tych ,,spawów,, Żeby to miało właściwą wytrzymałość to podłużnica powinna być wycięta aż do zdrowej blachy i dopiero wspawana w to miejsce doczołowo blacha oczywiście o takiej samej grubości jak blacha podłużnicy. Na to podkład reaktywny itd tak jak ci to TOMEK M wyżej opisał i masz co najmniej 5 lat spokoju.

Raulek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Katowice
Sama blacha łatki nie przegnije tak szybko tylko bardziej bym się obawiał wytrzymałości tych ,,spawów,, Żeby to miało właściwą wytrzymałość to podłużnica powinna być wycięta aż do zdrowej blachy i dopiero wspawana w to miejsce doczołowo blacha oczywiście o takiej samej grubości jak blacha podłużnicy. Na to podkład reaktywny itd tak jak ci to TOMEK M wyżej opisał i masz co najmniej 5 lat spokoju.

Teraz juz wiem jak powinno to byc prawidlowo zrobione, ale niestety jest juz za pozno :-(
Ja sie martwie ta rdza a nie spawami, moze przez to ze sie nie znam ? Blacha byla przyspawana do zdrowych miejsc podluznicy, zreszta no nie moglby przyspawac do dziury :-D Na odcinku powiedzmy 50 cm jest z 8 spawow po 2 cm kazdy, myslisz ze to moze odpasc ?

Przed operacja wspawania blach to auto pewnie troche jezdzilo z tymi dziurami :) Ja od marca do pazdziernika tak jezdzilem sadzac ze to tylko drobna rdza ktora sie zedrze, zakonserwuje wszystko i bedzie cacy :) Wiec sama w sobie podluznica jest jeszcze wytrzymala, dziury byly 3 w odstepach, a pomiedzy odstepami byla zdrowa blacha...

Jeszcze jakby ktoś mógł polecić dobry zakład blacharski na śląsku, okolice Sosnowca/Katowic, dowiedziałbym się czy jest szansa wycięcia dospawanej blachy i zrobienia jak należy tej podłużnicy oraz ile by chcieli za taką operację :) Może w 1500 zł bym się zmieścił, a wtedy warto by mi było ratować autko :)

Ostatnia edycja:

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Tak się robi blacharkę, pooglądaj sobie filmiki. Za naprawę takiej vectry to byś sobie kupił 20 takich. Gość nawet podaje namiary do siebie w innych filmach.

Raulek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Katowice
Misiek, dzieki za namiar ;-) Jednak wolalbym naprawic auto za mniej niz 80 tys zl :) (Napisales ze 20 takich vectr moglbym kupic za koszt naprawy) Tak do 2 tysiecy zl bym chcial zrobic :-D

Myslicie ze skoro jest punktowo pospawane to ta rdza przezre szybko spawy i latka spadnie ?

TOMEK M

SuperMechanior
Punktów
25
Jeśli chcesz dobrze to przyjedź do mnie:D . Ale jeżeli masz to dalej tak sztukowac to lepiej nic nie rób. Uwierz mi nic Ci się nie urwie.

Raulek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Katowice
Tomek a skad jestes ?:) I czemu sztukowac ? :) Woodoo zaczal mnie straszyc ze spawy puszcza od rdzy :-D

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom