• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

NANO DIAG

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
witam.... Panowie krótka piłka... który z interfejsów dla początkujących? Nano Diag Nawigator czy
TEXA s car? oferta z IC? pozdrawiam

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
jak tylko do diagnostyki to nano wystarczy ... nano jest chyba w promocji z opr. car plus (zaadoptowana dożywotnio autodata)

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
dlaczego "tylko" do diagnostyki? a Texa to co? mówia mi w sklepie ze w tycj IF nie trzeba kupowac licenci co rok

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
dlaczego "tylko" do diagnostyki? a Texa to co? mówia mi w sklepie ze w tycj IF nie trzeba kupowac licenci co rok
jakich IF?
tylko do diagnostyki bo TXT ma większe możliwości i weszła właśnie opcja flashowania i działania na programach dealerskich ... jest to nowość i moim zdaniem nie trzeba sie w to pchać ... Nano robi wszystko to co jest w CAR
licencji nie trzeba kupować , jest nieobowiązkowa ale nano z tego co wiem było w PLUSie i chyba z aktualizacją na rok ...

freno

Uczestnik
Punktów
4
Rocznej aktualizacji nie dają, masz tylko aktualizację do wersji aktualnej.

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Rocznej aktualizacji nie dają, masz tylko aktualizację do wersji aktualnej.
Może teraz nie dają ale PLUSa na pewno tak a to jest ok 2000zł , tyle kosztuje przejście z LIGHT do PLUS i trzeba mieć opłacony abonament żeby przejść ... autodata też koło 2000 kosztuje i to na rok ... więc na moje to bardziej korzystnie wypada nano

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
Byl przed chwila gosc z carsa. INODIAG masz racje nano jest z autodata i w plusie. Texa drozsza bo mozliwa rozbudowa o maszyny budowlane rolnicze motory i tiry. Ok 8tys za nano idc4 software dobra? I pytanie zasadnicze czy bedzie smigac na Windows 8 ??

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
tylko tez druga sprawa... w carsie obiecuja przeszkolenie na kilku autkach a jak zakupie na allegro to dalej bede ciemny w tej dziedzinie :(

Texy moze nie ale mi chodzi o NANO kolego

Ostatnio edytowane przez moderatora:

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Texy moze nie ale mi chodzi o NANO kolego
żadnej texy nie ma chińczyka a nano to przecież texa , to samo oprogramowanie ale sprzęt mniejszy i poręczniejszy ... a z tym szkoleniem z texy to przyjedzie koleś , zainstaluje i jak będziesz chciał to podpowie ... raczej niczego od niego się nie nauczysz poza obsługą programu ...
z instalacją to mój 7mio letni syn by sobie poradził :) tylko trzeba aktywować oprogramowanie i klucz , tak było u mnie ... podejrzewam że przez telefon to zrobią , nie wiem ... tym bym się nie przejmował ...

freno

Uczestnik
Punktów
4
Targować się nawet należy, idzie załatwić cenę około 6k netto, instalacja jak napisał inodiag prosta.
Co do szkolenia z IC nie wiem u mnie jeszcze nie byli, a sprzęt mam od października :)

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
mi nie chodzi o zainstalowanie programu") to raczej nie bedzie problem ale chodzi mi o diagnoze aut. Z carsa ma przyjechac koles i mnie ma przeszkolic jak diagnozowac czytac bledy sprawdzac odczyty itd itp. zrozumcie ze to beda moje pierwsze kroki z tym:)... Wy macie sprzet i smigacie z tym to wam sie wydaje proste...mi nie. a jak kupie gdzies indziej NANO to watpie aby ktos z Krakowa specjalnie przyjechał do Pana Damiana z Wlkp aby mu pokazac 2-3 godzinki o co kaman. jak brałem stacje klimatyzacji z Gordona to tez przyjechal koles na 4 godzinki i wszystko ladnie mi wytlumaczyl i juz teraz wiem:) to samo bylo z montazownica i wyważarką do opon... tak bym sie sam pewnie długo nie połapał...

Freno a jaki masz sprzet? to Twoj pierwszy? jak Ci idzie diagnoza?

qwerty10011p

SuperMechanior
Punktów
3
ale chociaż za czaje o co kaman kolego... wiem że nie...i nie bądz zlośliwy :) pzdr

Teraz to juz kompletnie mam metlik w glowie. Zadzwonilem do firmy unior coframa. Kolo 17 przyjedzie pokazac Nano i Axon 4 mini i on poleca Axona

Teraz to juz kompletnie mam metlik w glowie. Zadzwonilem do firmy unior coframa. Kolo 17 przyjedzie pokazac Nano i Axon 4 mini i on poleca Axona

tornado81

Początkujący
Punktów
0
Miasto
tu i tam
dlaczego chińczyk nie zrobil texy , bo nie warto;) naczepy robi lipa!! kolega kopil do motocykli z 2013 roko KTM zapomnij wyslali 3 kable i tak sie nie lonczy nie kasuje twardych bledow nie ma wutlomaczenia nato . STARKA mercedes tak super daje rade LKW PKW BUS ogarnia prawie wszystko .a auto kom nie wiele lepszy od texa ale z programem delli bo inaczej to poraszka:)

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
dlaczego chińczyk nie zrobil texy , bo nie warto;) naczepy robi lipa!! kolega kopil do motocykli z 2013 roko KTM zapomnij wyslali 3 kable i tak sie nie lonczy nie kasuje twardych bledow nie ma wutlomaczenia nato . STARKA mercedes tak super daje rade LKW PKW BUS ogarnia prawie wszystko .a auto kom nie wiele lepszy od texa ale z programem delli bo inaczej to poraszka:)
Teraz Ci wytłumaczę ... Texy nie robią w chinach bo zabezpieczenie jest nie do złamania na obecną chwilę , Delphi też w niedługim czasie będzie miało takie zabezpieczenie . Wcześniej AC , Delphi i pokrewne aktywowano na stronie i wszystkie kody były widoczne . Jak wiadomo po takich informacjach łatwo można obliczyć algorytm zabezpieczenia .
Co do ciężarówek to Texa jest bezkonkurencyjna i to jest fakt . Nie znak kogoś kto zajmuje się profesjonalnie truckami i nie posiada Texy .Texa chyba od tego roku jest oficjalnym testerem dedykowanym do ciężarówek mercedesa i serwisy są w nią wyposażane .
Jeśli chodzi o bike to pokaż mi uniwersal który robi więcej ...Berton :confused: Motorscan ma wszystko z texy ... Marelli to to samo ...
Auta osobowe to kwestia gustu ale jest całkiem ok .Francja na bardzo wysokim poziomie , Merc i bmw także, azja ostatnio bardzo pchnięta i fiat ...
Traktory i Sprzęt budowlany , tu nie ma konkurencji bo to chyba jedyny uniwersal , do traktorów na pewno ...
Trzeba pamiętać że uniwersalny tester to nie serwisówka do wszystkiego , jedno robi pięknie a inne prawie wcale ...
Zbrodnią jest porównywać tester uniwersalny do serwisówki !!!.
Osobiście pracuje na trzech uniwersalach i żaden nie jest idealny i nie ma co osądzać urządzenia po tym że akurat nie chce się z czymś połączyć .
Warto też przy wyborze testera zwrócić uwagę na wsparcie techniczne i to nie takie jak zainstalować tester czy takie tam tylko pomoc zdalną w trudnych przypadkach w naprawie pojazdu ...

tornado81

Początkujący
Punktów
0
Miasto
tu i tam
Dziwna sprawa z texą bo jak zklonuję sobie dysk HDD i zadzwonię do pewnego pana i powiem ze ten zielony kluczyk sie zlamał i podam mu wersje oprogramowania to wysle mi wturnik , tylko multiplexer problem zdobyć . Cz mam racje ??

Do góry Bottom