• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nieodpalająca vectra A - proszę o opinię

gonzo132

Nowy
Punktów
0
Na wstępie chciałbym wszystkich gorąco przywitać ponieważ jest to mój pierwszy wpis na tym forum. Zdaje sobie sprawę że pewnie nie lubicie takich gości którzy przychodzą jak mają problem a potem znikają ale jednak postanowiłem napisać bo mam spory problem niby błahy ale nie do końca.

Najpierw przedstawię swoją sytuację, otóż jestem już na wypowiedzeniu z pracy będę pracował jeszcze tylko 2 tygodnie dlatego też nie chce wydawać kasy w błoto i liczę na waszą opinię. Zdaje sobie też sprawę że pytanie jest takie trochę typu wróżka.pl ale liczę że może wspólnymi siłami mi doradzicie.

Chodzi o vectrę a rocznik 92 silnik 1.8 i benzyna+gaz . Obecnie posiada ona akumulator 55ah oraz moc rozruchowa [chyba to się tak nazywa] 510 . No i samochód nie odpala mi, w tamtym roku nie odpalał na -10 i więcej w tym roku zabija go już -1

Problem polega na tym że mechanik mówi że rozrusznik jest dobry a dwóch elektryków mówi że akuma też jest dobra [sprawdzili napięcie oraz ładowanie, dodam bo to może być istotne sprawdzane to było przy normalnych temperaturach i rozgrzanym silniku].

Po takich opiniach uderzyłem w świece i kable kupiłem najlepsze jakie były oczywiście nowe ale nic to nie dało.

Dodam jeszcze bo to chyba ważny fakt że w tamtym roku akumulator wzięty prosto z prostownika odpalał od razu oraz gdy samochód odpalam na kable od kogoś także pali na tkzw "strzał". Te fakty trochę skłaniają mnie do tego że winny jest akumulator a nie rozrusznik, bo na zdrowy rozum gdy samochód dostaje więcej mocy odpala od razu.

No ale nie wiem prosiłbym o pomoc specjalistów czyli was ponieważ nie chciałbym wydawać w ciemno 500-600zł z racji tej pracy, ale oczywiście jeśli będzie trzeba to trudno wyda się...

W wielkim skrócie chodzi mi o waszą opinię co spróbować najpierw rozrusznik czy akumulator ewentualnie coś innego. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
rozumiem że odpala ale słabo kręci, zacznij od sprawdzenia, odkręcenia i wyczyszczenia masy silnika i plusa na rozruszniku, jeśli to nie pomoże to wyjmij rozrusznik i go rozbierz, zobacz szczotki i tulejki, oraz ewentualne przypalone uzwojenia. najlepiej byłoby dać do sprawdzenia stojan i wirnik pod kątem przebicia na masę

gonzo132

Nowy
Punktów
0
samochód nie odpala, w tamtym roku na dużych mrozach a w tym nawet na -1. Wygląda to mniej więcej tak przekręcam kluczyk, rozrusznik wykonuje jeden dwa obroty i pada wszystko. Druga próba rozrusznik ledwo drgnie i pada a trzecia to już zero prądu. Dzięki wielkie za odpowiedź licze że jeszcze może się wypowiesz.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Akumulator po naładowaniu na drugi dzień sprawdzając w aucie przed zapaleniem ma mieć napięcie spoczynkowe 12,5V jak ma 12V to jest padaka

marcineko233

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Polska
a po pierwsze jaki masz akumulator bo może wody musisz dolać chyba że masz bezobsługowy a po drugie moim zdaniem może być tak zajebiscie zasiarczony że starczy tylko na jedno odpalenie po wyjęciu z prostownika i więcej nie da rady, post wcześniej też widziałem abyć oczyścił klemy to dobry pomysł i najlepiej posmaruj je pastą miedzianą

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Podmień najlepiej akumulator i sprawdź czy będzie odpalał na innym. Jak będzie odpalał to masz kiepski akumulator, ot prosty test ;)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
a po pierwsze jaki masz akumulator bo może wody musisz dolać chyba że masz bezobsługowy a po drugie moim zdaniem może być tak zajebiscie zasiarczony że starczy tylko na jedno odpalenie po wyjęciu z prostownika i więcej nie da rady, post wcześniej też widziałem abyć oczyścił klemy to dobry pomysł i najlepiej posmaruj je pastą miedzianą
Do tego służy wazelina lub wazelino podobne smary .

dartech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
157
Miasto
Årdalstangen
Samochod nie odpala - kurcze jak konkretnie napisany temat - a potem ze rozrusznik nie kreci... to w koncu nie kreci czy nie odpala?
zrob jak koledzy radza - podmien akumulator od kolegi, sprawdz polaczenia elektryczne do aku i mase do silnika.
jak nic nie pomoze zmien rozrusznik i po klopocie.
chyba ze motor stawia tak duzy opor ze rozrusznik nie ma sily go ruszyc :D

Do góry Bottom