• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

niepokojący odglos po zapaleniu auta na zimnym silniku po wizycie w serwisie opel

dawiduk4

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
....
Witam opel corsa d 2010 1.2 benzyna
Po wizycie w serwisie opel, zauważyłem ze przy odpalaniu auta przez 5 s słychać stukanie dziwny dźwięk tak jakby zawory tylko głośniej bardzo co to może być pisze ze nie zawsze się to zdarza przy odpalaniu ale zdarza przez pierwsze 5s na zimnym silniku
Potem już wszystko gra lekceważyć to czy robić z tym coś
W serwisie miałem zrobione tak:
wymiane przedniej uszczelki olejowej walu korbowego
i zmieniane koło pasowe z piasta
czy ten dziwny dźwięk wiaże się z wizyta w serwisie z tym co miałem robione w sensie ze mogli cos zepsuc , co to może być ?

olej mialem wymieniany

dawiduk4

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
....
zmieniany olej miałem w czerwcu i wcześniej tego nie było , pojawilo się to teraz po wizycie w serwisie i nwm czy to ma z tym jakiś związek czy to będzie cos powaznego

dawiduk4

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
....
cos jakby glosniejszy dźwięk zaworow takie pyrkanie

W serwisie miałem zrobione tak:
wymiane przedniej uszczelki olejowej walu korbowego
i zmieniane koło pasowe z piasta
ponieważ miałem wyciek oleju silnikowego
olej mam w normie , i dziwi mnie tez wszystko bo to serwis opel , i mowie nie zawsze ale po odpaleniu przez pierwsze 5s na zimnym silniku slychac ten dźwięk potem on ustepuje i wszystko gra auto jeździ bardzo dobrze tylko wlasnie ten dźwięk mnie nie pokoi czy to może być cos poważnego ma to związek z tymi naprawami w serwisie

bardziej szuranie niż stukanie

dawiduk4

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
....
no cos mówili ze trzeba wymienić kolo pasowe bo na początku mialbyc tylko uszczelniacz ale kazali wymienić tą piaste ponieważ mowil gość ze za duże luzy się zrobily cos takiego
nie znam się na autach czyli w sumie to nie żadna usterka tylko wsadzili mi stare części ?

przejadę się do serwisu i powiem ze tak mi się dzieje zobaczymy co powiedza

bo samo się chyba nie naprawi to

dawiduk4

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
....
Myślę ze autoryzowanu serwis opel znany w całym. Mieście umie by tego nie zrobił ale nwm co to będzie przejdę się do serwisu jedyne co mogę zapytać czy to coś poważnego będzie i kosztownego wiem ze ciężko określić ale jak myslicie

Panowie a może być ze to przez temperaturę ostatnio była ujemna teraz jest lekko na plusie i dźwięk słychać przez 5s na zimnym silniku tak jakby zawory albo wtryski benzynowe tylko głośniej słychać je i to np po 12 h nie odpalania po nocy auto stoi różnie raz w garażu raz na polu jak w pracy jestem

Ostatnia edycja:

dawiduk4

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
....
Teraz auto stało 2dni na zimnym jest 9 stopni i odpalilo normalnie wiec co temperatura by miała znaczenie ze jak jest -1 np to się tak dzieje

Auto przebieg 60tys sptawdzony serwisowany

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Ja bym najpierw wymienił olej + filtr. Tylko nie na najtańszy, a taki co spełnia normę podaną przez producenta.

dawiduk4

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
....
a czyli to może być cos z winą oleju napisze jaki mam potem bo mam banke bo na innym forum tez się mnie pytaja o olej ale dziwne ze był wymieniany w czerwcu i kłopotu nie było teraz jest

dawiduk4

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
....
Olej genuine motor oil 5w 30 dexos2 gm
A może być z źle wlozylem bagnet od sprawdZania oleju choć wydaje mi się dobrze go wlozylem do końca do oporu

Do góry Bottom