• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

opel zafira brak biegów na zimnym silniku

tomi52

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Moze miał ktos podobny do mojego przypadek ze sprzegłem w Zafirze B , problem występuje na zimnym silniku zwłaszcza rano po nocy po odpaleniu auta nie wchodzą biegi wogóle zwłasza te niższe , 4 i 5 wejda ale z trudem . Więc robie tak że gaszę silnik wkładam 1 na zgaszonym potem odpalam i ruszam i potem juz 2 włoże z trudem bo sprzęgło jest bardzo niskie ale jakos jade potem po przejechaniu jakiegos dystansu to sprzęgło robi sie normalne i nie ma prawie kłopotów ze zmiana biegów. Tak wyglada jakby to sprzęgło działało bardzo słabo na zimnym silniku a potem jak sie wszystko nagrzeje to jest coraz lepsze. Tylko sie zastanawiam co ma temperatura ze sprzęgłem wspólnego? na sprzęgle przejechałem ze 30 tys (sprzegło Luca) pompka sprzegła formy Valeo tez była niedawno wymieniana i już takie niespodzianki.
dzis rano wchodze do ayta i nie włoże zadnego biegu, zoatawiłe na wolnych obrotach na około 10 min zeby sie nagrzał, wchodze i biegi sa

Bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktos mógł cos podpowiedzieć o co tu chodzi lub moze ktos miał podobne objawy i dał sobie z tym rade

Pozdrawiam wszystkich

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Na początek najprostsze i najtańsze rzecz.

porządnie odpowietrzyć sprzęgło. Najlepiej próżniową maszyna do wymiany płynu.

W jakim stanie są linki?

tomi52

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
no tak odpowietrze w sobote bo bede miał czas , chociarz watpie zeby to cos dało bo wycieków płynu nie ma to raczej sie nie powinno zapowietrzac a po drugie jak jest zapowietrzone to mozna to rozpoznac na pedale bo sie robi coraz twardszy po kilkukrotnym nacisnieciu a tu takiego efektu nie ma. Ale odpowietrze tak z ciekawosci.
Linki no to wygladaja raczej normalnie tak na oko , zreszta linki to taki element ze chyba nic tam sie nie ma co do psucia ale przyjrze sie im dokładniej w sobote jak bede odpowietrzał.
Dam znac w sobote czy odpowietrzenie coś dało
Narazie dzieki za odpowiedz i pozdrawiam :)

tomi52

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
odpowietrzyc sie nie dało bo z odpowietrznika po prostu płyn nie leciał :) winna była pompka która nie podawała płynu albo wcale albo nie tyle co potrzeba :)

Do góry Bottom